|
Tower Racing Forum
|
|
Zaginiony temat Nagrody Iwna |
| Kto wygra Nagrodę Iwna |
| 1. CACCINI dż. T. Lukašek 59 |
|
88% |
[ 8 ] |
| 2. THORN dż. A. Polli 59 |
|
0% |
[ 0 ] |
| 3. LANGFUHR dż. S. Vasyutov 59 |
|
0% |
[ 0 ] |
| 4. DYSTANS dż. M. Březina 59 okulary |
|
0% |
[ 0 ] |
| 5. BRONISLAV k. dż. M. Abík 59 |
|
0% |
[ 0 ] |
| 6. EXCALIBUR dż. M. Srnec 59 |
|
11% |
[ 1 ] |
|
| Głosowań: 9 |
| Wszystkich Głosów: 9 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2016-06-14, 01:29
|
|
|
"a ja, głupi" - napisał Osan o sobie w odpowiedzi.
Może to i prawda, ale chyba nieco zniekształcona?
Na tym kończę polemiki z Osanem na tym forum.
Życzę powodzenia! |
|
|
|
 |
Osan
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2016-06-14, 07:16
|
|
|
I dobrze, że kończysz "polemiki z Osanem", bo przynajmniej wstydu oszczędzisz...
Jesteś postacią cenną i ze wszech miar pożyteczną od lat dla polskich wyścigów konnych, i to zawsze ci przyznam. Jako dziennikarz potrafisz zajmująco ująć w słowa fakty i wydarzenia; jako gracz potrafisz często trafnie wytypować; jako członek Rady PKWK okazałeś się osobą nie do przecenienia tamże... Generalnie jesteś też bardzo wartościowym i ze wszech miar ciekawym człowiekiem (pewnie też sympatycznym, o czym jednak dotąd nie miałem okazji się przekonać osobiście, a nad czym ubolewam /może kiedyś/), natomiast...
Niestety, nie potrafisz, bo tego nie czujesz (nie masz ku temu predyspozycji), należycie i z wyczuciem dokonać właściwej analizy selekcyjnej - w przeciwieństwie do mnie i Dorpata (do tego trzeba mieć większe inklinacje hodowlane, a mniejsze "obstawiacza/gracza"; a u ciebie akurat jest odwrotnie). Jednako - bym był dobrze zrozumianym - nie jest to zarzut wobec ciebie, bo nikt nie musi się znać na wszystkim, a tylko obiektywne stwierdzenie faktu. Ja np. w życiu nie wszedłbym w polemikę z tobą na temat stawek, cot, i całego mechanizmu obstawiania, bo się na tym zwyczajnie nie znam. Dlatego nie staraj się być mądrzejszy ode mnie na "moim poletku", które było i jest dla mnie wielką pasją przez ostatnie 30 lat życia (odkąd, latem 1986 r., zobaczyłem w telewizji wygrywającego Osana /Conor Pass - Osaka po Negresco/ w biegu dla debiutujących 2-latków, w gonitwie o jakiś tam puchar TV). Taka więc rada (może więcej apel): niech każdy więc pozostanie przy swojej "działce" (wypowiadajmy się przede wszystkim na tematy, na których jako tako się znamy), bo to tylko wyjdzie nam na zdrowie. Pozdrawiam
Ps. Jak już cytujesz jakąś frazę niejakiego Osana, to bądź na tyle uczciwy, by nie wyrywać z kontekstu poszczególnych słów, a zacytuj ją w całości (Tx, a ja, głupi, kiedyś miałem cię za osobę potrafiącą czytać ze zrozumieniem...). To jest tak, jak (jak mówi przysłowie pszczół), iż jak kiedykolwiek nie wiesz jak się zachować w danej chwili, to po prostu zachowaj się przyzwoicie... |
|
|
|
 |
Karina
Dżokej

|
Wysłany: 2016-06-14, 08:31
|
|
|
| a kto na tym forum przed Soliny odkrył dla wyścigowego świata Iron Belle? |
|
|
|
 |
Kioto
Dżokej

|
Wysłany: 2016-06-14, 12:25
|
|
|
Osan, tak naprawdę Langfuhr za bardzo nie miał gdzie biegać do Iwna, niż tam gdzie biegał.
Jako dwulatek wygrał wyścig kat B i według przepisów tam został sklasyfikowany i nie mógł biegać np. w I gr. w Irandy, tak jak mógł to zrobić Caccini, który dwulatkiem wygrał Brochwicza (I gr.).
Były dwa wyjścia -pobiec Strzegomia by się "rozbiegać" i ew. odpuścić Rulera, ale wtedy przerwy między startami byłyby za długie - od 1 maja do 12 czerwca. Jako, że to jest duży koń, trudniejszy chyba od kalibrowych do przygotowania, prawdopodobnie taka 6 tygodniowa przerwa nie byłaby wskazana. Mógł np. pobiec tylko w Rulera, a odpuścić Strzegomia, ale wtedy z kolei wszedł by późno w sezon.
Mógł iść tzw. boczną drogą i pobiec np. w Strzegomia, a później w Aschabada (obie kat. B), ale wtedy przerwa między startami byłaby jeszcze większa, bo 7 tygodniowa.
Teraz to możemy gdybać, ale mając dobrego konia zawsze jest pokusa o wygranie "trzech koron"stąd zapis do Rulera.
Jakby z kolei pobiegł w Aschabada, miał by tylko dwa tygodnie do Derby.
I tak źle i tak nie dobrze, ale gdzieś biegać musiał, a plan gonitw mamy, jaki mamy.
Mnie osobiście brakuje choć jednej gonitwy na dystansie ok. 2000-2200 dla koni sklasyfikowanych w kat. B oprócz i wcześniej, niż jest Aschabada.
W każdym razie nie skreślajmy za wcześnie Langfuhra. Intens wygrał Rulera łeb w łeb z Małym Kapralem, potem w Iwna był piąty, a dalej sam wiesz jak było.
I choć Langfuhr to nie Intens, ja w niego wierzę.
W Derby Cacciniego raczej nie pokona, ale drugi spokojnie może być.
Langfuhr idzie tą samą drogą co Intens, bo u nas w planie gonitw nie ma za wielkiego wyboru. pamiętam jak po Iwna 2011 wielu znawców nie dawało Intensowi żadnych szans w Derby, ale on tam nie pozostawił złudzeń.
Langfuhrowi na Derby to bym jeźdźca zmieniła, bo wydaję mi się, że średnio pasują do siebie z Vasyutovem.
Do Kariny - fakt, należy odnotować, że Karina jako Shergar z Polish Turf Magazine jako jedyni w Lidze Mediów typowali porządek Best Line-Iron Belle w Soliny. Brawo! |
|
|
|
 |
Karina
Dżokej

|
Wysłany: 2016-06-14, 13:21
|
|
|
| niepowodzenie Intensa w Iwna wynikało z urazu jakiego nabawił się w gonitwie |
|
|
|
 |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2016-06-14, 14:15
|
|
|
| Pojawia się pytanie, czy ten wyścig nie został przez trenera Ziemiańskiego odpuszczony na rzecz Derby. Nie wydaje mi się, żeby Langfuhr był w tej gonitwie jakoś strasznie forsownie pojechany. |
|
|
|
 |
Karina
Dżokej

|
Wysłany: 2016-06-14, 15:46
|
|
|
| to bardzo duży koń, z takimi w treningu zawsze jest trudniej, może potrzebuje czasu aby dojrzeć w dystansie? jesień a nie wykluczone że na 4 latka? |
|
|
|
 |
Osan
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2016-06-14, 16:26
|
|
|
Nie, Kioto - nie idź tą drogą, którą chciał iść tx (nim się z niej mądrze wycofał) i nie próbuj tłumaczyć/bronić czegoś, czego obronić się racjonalnie nie da!
Zauważmy przede wszystkim, że - dziwnym trafem - te konie (Langfuhr, Bronislaw), dla których Nagroda Iwna była już trzecią gonitwą w tym roku, zajęły dwa ostatnie miejsca w stawce. Przypadek? Nie sądzę... Już nawet abstrachując od faktu, że Bronislaw to miler, więc na 2200 m było mu jakby z natury nie po drodze - jednak zauważmy jaki "zajechany" kończył tą gonitwę. Langfuhr w normalnym trybie, to jest należycie menażowany nawet nie dałby powąchać ogona w tym biegu Thornowi (jest między nimi różnica klasy), a tu uległ mu o nos... Dlaczego? Bo nie był w pełni sobą, bo był tak samo "zjechany" jak Bronislaw, tyle tylko iż to koń dystansowy, a do tego dzielny i szczery, więc nawet tuż przed metą zaczynał dochodzić owego Thorna (który mu odszedł nieco wcześniej); tyle tylko, iż nie zdążył. Tak czy inaczej w swojej normalnej dyspozycji walczyłby spokojnie o drugie miejsce (Caccini natenczas jest poza zasięgiem), a tak przegrał trzecie...
Kioto. Jak to "za bardzo nie miał gdzie biegać do Iwna"? W rozpisce miał do wyboru albo Strzegomia, albo Iwna (albo, albo - ale nie tu i tu). W przeciwieństwie do ciebie uważam, że nic by się nie stało, gdy wszedł w sezon nieco później, niż wszedł. Ba, nawet byłoby dla niego lepiej! To potężny koń, a przy tym szczery, wymagał więc oględnego prowadzenia i właśnie jak najpóźniejszego wejścia w sezon, a nie tak wczesnego. Ziemiański spokojnie mógł z nim poczekać i wystartować - w celu przetarcia - dopiero w Rulera, by potem, na świeżości, próbować zawalczyć z Caccinim w Iwna (w najgorszym razie zająć tam drugie miejsce). Natomiast, jeśli już się tak palił z jego wystartowaniem, to po tak mocnym wyścigu w Strzegomia, powinien go wycofać z Rulera.
Tylko tak, w ten sposób, prowadzony miałby on szansę zaistnieć w Iwna, a następnie w Derby - bo chyba te dwa ostatnie powinny być dla niego docelowe w pierwszej części sezonu; prawda? Narażanie go na wypalenie się (co najmniej znaczącą utratę energii/zdrowia) podczas ostrego ścigania z milerami na milę w dwóch kolejnych wyścigach, i to jeszcze w krótkich odstępach czasu, było zwyczajną głupotą (pazerstwem) Ziemiańskiego (właścicieli), a przede wszystkim ignorancją i brakiem wyobraźni... Doszło do tego, że mamy teraz duży znak zapytania czy - w naturalny sposób koń nr 2 do wygranej w Derby, nominalny vicederbista - odpocznie na tyle przez te 3 tygodnie, po tych 3 ciężkich biegach, iż obroni on tam swoją (zakładaną) pozycję...
Poza wszystkim - jak się ma konia derby-klasy, a jeszcze o takich gabarytach i charakterze /walczaka/, to tak się go menażuje, by jego start w owych był trzecim, a nie czwartym! |
|
|
|
 |
Kioto
Dżokej

|
Wysłany: 2016-06-15, 14:21
|
|
|
Osan, masz dużo racji w tym co piszesz, ale niestety końmi "zarządzają" ludzie, to oni decydują gdzie, kiedy i jak powinien pobiec ich koń, a właściciele - wiadomo, sporo inwestują, to i chcieliby coś zarobić.
Wiadomo, że czasami można więcej stracić, niż zyskać, ale o tym przeważnie dowiadujemy się po fakcie - "mądry Polak po szkodzie"(do innych narodowości tez to się odnosi).
Miejmy nadzieję, że Langfuhr odpocznie, nabierze sił i jeśli nie w Derby, to później będzie cieszył swoimi występami.
To piękny koń, wydaję się o dużych możliwościach. Zobaczymy jak będzie dalej. |
|
|
|
 |
Osan
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2016-06-15, 16:16
|
|
|
Sorry, ale nie za bardzo skumałem ten fragment twej wypowiedzi (odpowiedzi): ale niestety końmi "zarządzają" ludzie, to oni decydują gdzie, kiedy i jak powinien pobiec ich koń....
A niby do kogo ja to wszystko pisałem: do konia !?!
Ps. Wg ciebie "mam dużo racji"... Wg mnie mam "całkowitą rację" - niby nic, ale różnica jednakowoż zasadnicza... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,059 sekundy. Zapytań do SQL: 10
|