Tower Racing Forum Strona Główna Tower Racing Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Derby 2020

Kto wygra Derby 2020?
1. SEWERUS dż. J. Verner 59, trener W. Olkowski
11%
 11%  [ 1 ]
2. NIGHT THUNDER dż. S. Mazur 59, trener A. Wyrzyk
0%
 0%  [ 0 ]
3. HIGH IN DANCER dż M. Srnec 59, trener M. Jodłowski
0%
 0%  [ 0 ]
4. HIPOP DE LOIRE dż. T. Lukášek 59, trener A. Wyrzyk
11%
 11%  [ 1 ]
5. PROLETARIUS k.dż. I. Wójcik 59, trener A. Wyrzyk
0%
 0%  [ 0 ]
6. NEVERLAND k.dż. D. Pantchev 59, trener A. Laskowski
0%
 0%  [ 0 ]
7. PETIT dż. M. Abík 59, trener K. Ziemiański
0%
 0%  [ 0 ]
8. INTER ROYAL LADY k.dż. J. Wyrzyk 57, trener A. Wyrzyk
55%
 55%  [ 5 ]
9. TIMEMASTER dż. S. Mura 59, trener K. Ziemiański
0%
 0%  [ 0 ]
10. GRAN EMPEROR dż. A. Turgaev 59, trener M. Jodłowski
0%
 0%  [ 0 ]
11. NIGHT TORNADO k.dż. B. Giedyk 59, trener K. Ziemiański
11%
 11%  [ 1 ]
12. AIRY BOY dż. A.Reznikov 59, trener M. Janikowski
0%
 0%  [ 0 ]
13. SAIGET dż. C.Cadel 59, trener M. Borkowski
11%
 11%  [ 1 ]
Głosowań: 9
Wszystkich Głosów: 9

Autor Wiadomość
Osan
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-05, 18:23   

To ja mam wyluzować? Wszak to Ty, Andrzeju Fortuniak (skoro tak wolisz) w najgorszy możliwy sposób odbierasz (interpretujesz) każde moje słowo czy zdanie (moje intencje). Dokonałem takiego zapisu, ponieważ nie wiedziałem czy sobie życzycie, bym mówił o was po nazwisku, a nie dlatego, by "robić z was przestępców". Wynikało to jasno z kontekstu mej narracji. Nawet więc małe dziecko w Polsce, by to należycie (poprawnie) zinterpretowało, ale ty nie byłbyś sobą, gdyś mnie choćby nie "uszczypnął" czy nie próbował mi przypiąć jakiejś łatki. Rób tak dalej, a pomyślę, że masz jakiś kompleks na moim punkcie (skoro nie umiesz przejść obok, by mnie choć w kostkę nie kopnąć /wcześniej - dla niepoznaki/znieczulenia - chwaląc/).

Sam pochwaliłem kostora za ładny (mądry) wpis, jednakowo też wytłumaczyłem mu jak mają "inteligentni ludzie" (i kiedy nie mają nic przeciw innemu zdaniu), ale tego jak raz - dziwnym trafem - już nie zauważyłeś. Tak czy inaczej to ja miałem rację w interpretacji przyczyn nieprofesjonalnego zachowania Wyrzyka, a nie Kioto, ani tym bardziej kostor, który ją poparł dwa razy (jakby był impregnowany na fakty i argumenty). Nikt mi więc tego nie odbierze; ani cyniczny i tyleż złośliwy texio (łykający jak pelikan co głupsze teorie), ani ty, będący za a nawet przeciw ... Ale w ogóle, ja także z Wami chętnie pogadam, bo nigdy nie uchylam się od rozmowy (dysput) z mądrymi ludźmi :) Może, będąc pod wrażeniem rozmów z Wami, najdzie mnie ochota nabycia jesienią jakiegoś folbluta i zapisania go do nowego sezonu? Jak (ponoć) mówił Maciej Biega: "wszystko jest możliwe". Od razu jednak mówię, że Surtelowie nie podkupią mnie tu żadnymi "zabiegami marketingowymi", bo nie ma przebacz...

Issos
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-05, 18:51   

Nie jątrz Osan. Nigdy się swojego nazwiska nie będe wstydził chociaż nie jestem Maximusem Decimusem Meridiusem . Czy możemy w końcu pogadać o koniach a nie o ludziach?

Issos
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-05, 19:39   

Jaki ja mogę mogę mieć kompleks na Twoim punkcie? Wybacz :-) Używanie mądrych słów rzadko kiedy świadczy o mądrości. A to że wszyscy wg Ciebie to debile, idioci i ludzie niekompetentni... (zdaje się, że na Twoim celowniku znalazł się nawet trener - przepraszam - Pan Trener Andrzej Walicki). Osobiście nie przepadam za ludźmi którzy dodają sobie ujmując innym. Mam takie prawo. A jak tam słowacka hodowla koni - wciąż rośnie w potęge? Nie pajacuj Osan.
PS. Nie ukrywam że obserwuje każdą wypowiedź Osana (Unoaprile) - takie indywidum rzadko się zdarza. Może nie jest najmądrzejszy ale z całą pewnością najciekawszy.

Czasem mi Cię szkoda. Ale tylko czasem.

Osan
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-05, 20:44   

Człowieku, daj sobie na wstrzymanie. W którym miejscu "jątrze" czy "pajacuje"? Daj po przykładzie na każde z tych zachowań. Wątpię jednak, że to zrobisz, bo nic takiego nie znajdziesz (w efekcie wymiękniesz jak Alef). Nie znoszę ludzi, którzy komuś coś przypisują, ale za cholerę nie są w stanie tego udowodnić na przykładzie (poprzeć faktami).

Otóż mylisz się, gdyż nie wszyscy to dla mnie debile, idioci i ludzie niekompetentni, a tylko ci, którzy takimi właśnie są (nie moja wina, że znajdują się tacy; jak to mówią: "głupich nie sieją"). No właśnie nie wiem (zastanawiam się) jaki możesz mieć kompleks na moim punkcie, skoro się czepiasz bez danej racji? Może zazdrościsz mi słynnej "wrażliwości percepcyjnej" czy sprawności polemicznej (zaiste nie wiem, skąd ta żółć do mnie). Nigdy nic podobnego nie twierdziłem (że używanie mądrych słów świadczy o mądrości), więc nie rozumiem jak to się ma do mojej osoby? Natomiast, jak rozumiem, chyba jeszcze nie jest zabronione używanie takich? Nic sobie nie dodaje, ani też nikomu nie ujmuje, a jeśli ktoś tak to odbiera, to nie mam na to żadnego wpływu. Szanuję ludzi mądrych, ambitnych, wrażliwych, pełnych pasji i empatii, jak też lubiących (kochających) zwierzęta.

Totalnie nie rozumiem tego pytania o słowacką hodowlę koni? To do mnie było w ogóle? A co ja niby mam z nią wspólnego? Chyba mnie tu z kimś pomyliłeś... Jeśli tak uwielbiasz (pasjami) mnie czytać, to polecam też moje wpisy na hipologice M. Szewczyka (pod nazwiskiem lub jako RR). Natomiast, co do "indywiduum", to wyjątkowo uznam to za komplement, choć brzmi to dość średnio. Ok, pożartowaliśmy. Teraz, dla odmiany, może napisałbyś coś o koniach, hodowli, wyścigach, o Iwnie/Golejewku? Ja już czuje się doceniony (dostatecznie wypieszczony). Jak to jest w sumie z tymi zapisami (?), bo nie chce mi się wierzyć texiowi... Ps. Mnie też czasami siebie szkoda :)

Issos
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-05, 21:05   

Mistrz w odwracaniu kota ogonem - Osan. Z przyjemnością przeczytam Twoją merytoryczną wypowiedź na temat koni - po tylu latach śledzenia Twoich wypowiedzi zasłużyłem na to. Jestem Twoim najcierpliwszym fanem. Pozdrawiam serdecznie.

Alef 
Praktykant dżokejski

Wysłany: 2020-08-05, 21:23   

tx napisał/a:
Ledwie 16 godzin dał Osan na odpowiedz na jego pytanie. Trochę mało, jak na drogiego kolegę Alefa, zaliczonego przez pytającego do kategorii "ciołek". Myślę, że Alef zachował się jak kunktator, jak wielki wódz z czasów rzymskich, odwlekając odpowiedz. Nie miałby większych szans z Osanem, który każdą z jego odpowiedzi zaatakowałby po swojemu, z wyjątkiem przyznania się do błędu. W istocie, jak sądzę, Alef popełnił błąd, bowiem KT zawiodłaby tylko wtedy, gdyby nie powzięła żadnej decyzji.

Tx, być może popełniłem błąd twierdząc, że zawiodła KT. Ale miałem ważkie przesłanki by tak postąpić. Oto one:
1. Dż S.Mazur w dniu 19.07. w gon Derby na prostej finiszowej pobudzał konia uderzając go 10 razy (norma 6), popełniając tym samym wykroczenie przeciwko regulaminowi wyścigów konnych czyli " znacznie przekraczając dopuszczalną liczbę pobudzeń" oraz psując "wizerunek gonitw" (cytat z KT) (500 zł)
2. W/wym wykroczenie popełnione zostało w warunkach recydywy.((wg prawa recydywista - przestępca nałogowy). Bowiem tego samego dnia, 3 godz. wcześniej dż S.Mazur popełnił podobny czyn niedozwolony (7 uderzeń bata). (200 zł)
3.KT była tego wszystkiego świadoma - jak wynika z jej orzeczenia, a jednak wymierzyła wg mnie karę w świetle ustawy symboliczną.
4. W ustawie o wyścigach konnych z 2001 r w rozdział 4 art. 24 jest mowa o karach dyscyplinarnych. Oto one: 1/ upomnienie 2/ nagana 3/ kara pieniężna od 50 zł do równoważności sumy nagród w wyścigu, w którym naruszono przepisy regulaminu wyścigów konnych
4. / /. 5/zawieszenie licencji na trenowanie koni, dosiadanie (powożenie) koni lub pełnienie funkcji sędziego wyścigowego - nie dłużej niż na rok 6/ pozbawienie prawa trenowania koni, dosiadania (powożenia) koni lub pełnienia funkcji sędziego wyścigowego.
5. Dż S.Mazur za swoje zwycięstwo w gon Derby otrzymał oficjalnie jedną nagrodę - 5 000 zł (5 % od 100000).
Czy moje przesłanki są fałszywe ? Chyba nie, prawda ? Czy w świetle powyższego, czy kara nałożona na dż S. Mazura była właściwa ? Wg mnie nie.

Przeglądając trochę prace KT ub. r (innej od obecnej) zauważyłem, że kara nadużywania bata jest powszechnie popełniana i akceptowana przez trenerów, a kary są minimalne i na nikim nie robią wrażenia.
Dż S.Mazur, który był najczęściej karany karą zawieszenia licencji w ub.r (pisałem o tym wcześniej), popełniał te wykroczenia u różnych trenerów: Walicki, Olkowski, Borkowski, Kozłowski, Rogowski, Ziemiański.
Jak z tego widać KT oraz takie akcje jak #wszyscymuremzamazurem dostosowują się tylko do etyki środowiska.

I to jest ostatni mój wpis na temat Derby 2020. Jestem już tym zmęczony, a przed nami kolejne emocje, trzeba odpocząć.

pozdrawiam

Kioto 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-05, 21:32   

Z zapisywaniem koni do gonitw, to Tx wprowdził nieco w błąd Osana, choć z punktu widzenia Nowego Regulaminu Wyścigów Konnych z 2016 roku, to TX ma rację.

"Obowiązki i uprawnienia właścicieli koni, kierowników stajni wyścigowych, trenerów, pracowników obsługi stajni oraz jeźdźców (powożących)

§ 32.
1. Do uprawnień właścicieli koni należy:

1) zgłaszanie koni do wyścigów konnych w danym roku;
2) zapisywanie i wycofywanie koni z gonitw;
3) zgłaszanie protestów;
4) składanie wniosków o przeprowadzenie kontroli antydopingowej jeźdźców (powożących) i koni. "
Natomiast z tego co mi wiadomo, technicznie to wygląda tak, że przy zapisach obecny jest trener lub jego asystent i to on dokonuje zapisu konia i jeźdźca. Wyjątkiem są sytuacje, kiedy dany właściciel wyraźnie nie życzy sobie danego dżokeja na swoim koni lub ściąga jeźdźców z zagranicy (wtedy właściciel sam szuka, ustala stawkę itd.)
Gdyby było tak, jak Tx napisał Osanowi, to nie wyobrażam sobie jak pan Pegza miałby zapisać Szczepana Mazura na sporą cześć swoich koni w nadchodzącej dwudniówce. Prawdopodobnie zrobił to trener Wyrzyk i ew. zmiany nastąpią przed danym dniem wyścigowym. Państwo Pegza to specyficzny właściciele, w ub. roku np. nie życzyli sobie by na ich koniach jeździł Michał Abik (m.in. dlatego Abik w WW pojechał na klaczy Plavaców), choć było kilka koni Pegzów.

Issos i Osanie, nie szkoda Wam "pary" na nic nie wnoszące dysputy? Wolę jak rozmowa toczy się ad meritum zamiast ad personam. :)

Kioto 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-05, 22:02   

Dostałam wyczerpującą odpowiedź n.t. zapisywania koni do gonitw, którą poniżej wklejam.

"Podczas zgłoszenia koni do sezonu (w styczniu), właściciele wraz z różnymi dokumentami podpisują takie upoważnienie dla trenera do zapisywania i wycofywania koni z gonitw. Więc w realu zapisy robi trener i trener przychodzi na zapisy.
W przepisach jest taki punkt o uprawnieniach właścicieli i tam jest napisane, że to właściciel zapisuje konia do gonitwy.W realu robi to trener.Jeśli ktoś chce udupić kandydata na trenera podczas egzaminów, to zadaje mu właśnie takie pytanie - kto zapisuje konia do gonitwy?
Wszyscy odpowiadają, że trener, a przepis mówi, że właściciel. :)
Ważne jest to upoważnienie, które wypełnia się w styczniu."

I to jest idealny przykład mało czytelnego prawa Polsce, nie tylko prawa wyścigowego.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-05, 23:05   

abc
w odpowiedzi
Kioto: prawo wyścigowe akurat w tej kwestii jest zrozumiałe. Właściciel zapisuje konia do gonitwy (par 32 reg. w.k.), w zapisie podaje nazwisko dżokeja. To jest jego uprawnienie. Czynności związane z zapisem wykonuje jego trener, do którego obowiązków należy "właściwy dobór jeźdźca do określonego konia" (par 34 reg. w.k.). Właściciel zatem decyduje, kto pojedzie na jego koniu, trener może się nie zgodzić na jego propozycję. Poza dyskusją. W praktyce wydaje się, że jest odwrotnie, poprzez rozsądne pełnomocnictwo dla trenera do wykonywania czynności związanych z zapisami, itd.

w odpowiedzi
Alef: Komisja techniczna wymierzając kary posługuje się zwyczajowym karyfikatorem. Zapisane w nim reguły można rozszyfrować poprzez wypisywanie kolejnych kar za to samo wykroczenie, czego nie zrobiłeś. Kary są stopniowane w sezonie. Zazwyczaj kolejne kary za przekroczenie dopuszczalnej liczby pobudzeń wynoszą: 100, 200, 500, 1000 zł, zawieszenie 1 dzień, zawieszenie 2 dni itd. Kary za większą liczbę pobudzeń należą do kategorii pospolitych. Komisja techniczna w przypadku Mazura podjęła prawidłową standardową decyzję. Nikt wcześniej, nawet Surtel i Ziemiański (nawet po brutalnej jeździe Mazura na Incepcji we wrześniu 2019; dodane: klacz do dziś odmawia podjęcia walki) nie wnosili w jakiejkolwiek formie o zmianę tego karyfikatora. Komisja techniczna mogła wymierzyć wyższą karę, ale nie jest to zarzut, tylko stwierdzenie faktu.
dodane: poza tym pobudzenie, nie uderzenie, Mazur nie uderzał, tylko pobudzał, zgodnie ze swoim rzemiosłem; w sztuce pobudzania, muskania mięśni, co prawda może się jeszcze dużo nauczyć.

kostor 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-05, 23:21   

Kioto napisał/a:

Gdyby było tak, jak Tx napisał Osanowi, to nie wyobrażam sobie jak pan Pegza miałby zapisać Szczepana Mazura na sporą cześć swoich koni w nadchodzącej dwudniówce. Prawdopodobnie zrobił to trener Wyrzyk i ew. zmiany nastąpią przed danym dniem wyścigowym. Państwo Pegza to specyficzny właściciele, w ub. roku np. nie życzyli sobie by na ich koniach jeździł Michał Abik (m.in. dlatego Abik w WW pojechał na klaczy Plavaców), choć było kilka koni Pegzów.

A może po prostu po tym jak emocje opadły to się we własnym gronie dogadali. Pegzowie nie mają długiego stażu na wyścigach - można zakładać, że łatwo nimi manipulować. Ktoś (wiadomo kto) ich nakręcił przeciwko Mazurowi, a tr. Wyrzyk mógł też to odkręcić później. Niemniej oczywiście nie wykluczam, że masz rację, ale sądzę że raczej się po prostu dogadali.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-06, 00:09   

Folbluty.pl, tekst o Derby; fachowy, bez dwóch zdań, wiadomo, wyszedł spod ręki Pawła Gocłowskiego, sadząc po jego charakterystycznym stylu. Czuję jednak niedosyt, wcale nie tak mały.
Zabrakło oceny klasy trzylatków, choćby poprzez porównanie czasów. Pominął ocenę rodowodów, zadowalając się tylko kilkoma wzmiankami. A przecież jest w tej materii wybornym specjalistą. Pominął powiązaną z rodowodami i klasą koni informację o cenach zapłaconych na aukcjach roczniaków na Zachodzie Europy za konie startujące w Derby. Na pewno zbiera te dane i wyciąga wnioski. Pominął fakt, że na derbowej liście znalazł się tylko jeden trzylatek, wywodzący się z polskich rodzin (Neverland), nie wymienił też choćby nazwisk polskich hodowców koni zapisanych do Derby, jakby jakaś kość stanęła mu w gardle. (dodane: Nie do wiary, aż będę musiał jeszcze raz przeczytać ten tekst). Nic też nie napisał o europejskich hodowcach tych koni. Night Thunder (IRE) hod. J.Kennedy, ani słowa, gdzie hoduje, z jakimi wynikami itd.
Tekst dobrze się czyta, chociaż statystyka występów w Derby samotnych klaczy, właściwie opis, nieco przydługi. Gocłowski prawidłowo, jakże by inaczej, zauważył dwa najważniejsze momenty w rozgrywce, pierwszy - jazdę po większym kole na I.R.Lady i zbaczanie na prostej, drugi - incydent na początku prostej, wyłączający Hipopa de Loire, itd.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-10, 18:44   

Pokłosie Derby
Pan właściciel Pegza (I.R.Lady itd.) cofnął upoważnienie dla trenera Wyrzyka do zapisywania jego koni do gonitw.

Master Bars
Dżokej

Wysłany: 2020-08-13, 16:25   

tx napisał/a:
Pokłosie Derby
Pan właściciel Pegza (I.R.Lady itd.) cofnął upoważnienie dla trenera Wyrzyka do zapisywania jego koni do gonitw.

Konie stoja już u tr Ł

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-13, 22:12   

Ziemiański jr (dodane: ponoć) odmówił przejęcia koni Pegzy,
Krąży anegdota, że kobieta podając, że dzwoni z firmy pana Pegzy, pytała trenerów, ile płaci się u nich za trening i czy znajdzie się miejsce dla koni od Wyrzyka (14 lub 15). Omyłkowo zadzwoniła też do samego Wyrzyka, z pierwszym pytaniem i przeprosiła, gdy zorientowała się z kim rozmawia.

dodane:
Nieetyczny postępek pana Pegzy, (dodane: właściwie jego zapowiedź).
Ukarał w pewnym senie Wyrzyka za to, że dżokej, zatrudniony przez Wyrzyka ośmielił się walczyć z jego koniem i wygrać z nim.
Też nieetyczna decyzja o przejęciu koni Pegzy przez (dodane: prawdopodobnie) panią Łojek, gdyż wszyscy powinni odmówić przyjęcia koni Pegzy.

Pewnie nie byłoby tej całej poderbowej historii, gdyby właściciele Timemastera byli bardziej cool.

Odpowiedz do tematu