|
Tower Racing Forum
|
|
Na Służewcu bez zmian... |
| Autor |
Wiadomość |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2024-06-20, 10:22
|
|
|
Do ostatniego Gościa 9:34
Czy szanowny gość widział kiedyś urządzenie nazywane
penetrometrem (używanie do pomiaru gruntu) i wie jak działa? |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2024-06-20, 11:52
|
|
|
Komentarz
Perfidia
Kontuzja Emiliano Zapaty i w rezultacie jego uśpienie może się zdarzyć w wyścigach,
na kazdym torze wyścigowym, przy każdym stanie toru i pogodzie,
od złych warunków torowych do dobrych. Dziesiątki przykładów.
Ale nie wszędzie w świecie wyścigowym wykorzystują tego typu przypadek
do rozgrywek personalnych, jak to zrobił Tadeusz Porębski w ostatniej "Passie".
Powiedziałbym nawet, że perfidność i na jej bazie jakaś wściekłość
Porębskiego, obniżenie standarów tego zawodu, jest wyjątkiem w świecie wyścigowym.
Porębski niezasłużenie robi w pewnym sensie ofiarę losu z Dominika Nowackiego.
Niezaslużenie, bo Nowacki faktycznie nie sprawdził się w roli dyrektora wyścigów,
chociaż ma liczne zalety i też niewątpliwe zasługi w jeździectwie.
Przede wszystkim, zabrakło z jego strony chęci skutecznej i stałej współpracy z środowiskiem.
Wiktor Lubicz/tx |
|
|
|
 |
Dorpat
Dżokej

|
Wysłany: 2024-06-20, 13:21
|
|
|
Toksyczna sytuacja w polskich wyścigach skłoniła mnie do napisania otwartego postu bez owijania w bawełnę i akceptowania fałszywych czy nieuczciwych zachowań.
Dopóki trener, właściciele, dżokej i szpital nie wydadzą komunikatu, nie zabiorą głosu, co się naprawdę stało z Emiliano Zapatą, jakich doznał urazów i z jakiego powodu - na Facebooku będą się pojawiać takie wpisy, uderzające tylko w organizatora i siejące plotki. I zniechęcające ludzi do wyścigów konnych, robiące im fatalną opinię na zewnątrz, co wkrótce doprowadzi do dużych protestów różnych organizacji przeciwko rozgrywaniu wyścigów.
Dlaczego najbardziej zainteresowani milczą i pozwalają na różne spekulacje i oskarżenia ze strony niedoinformowanych ludzi i tych ze złymi zamiarami, którzy podjudzają innych do ekstremalnych zachowań wykorzystują tragedię tego biednego konia do rozgrywek personalnych i walkę o stołki przy okazji awarii systemu nawodnienia?
Wcześniej została przekazana od właścicieli nieprawdziwa informacja, że koń doznał złamania kości koronowej. Zakładam, że to była pomyłka lekarska, a nie chęć celowego wprowadzenia w błąd.
Czy boją się, bo na nich też spoczywa odpowiedzialność za tę tragedię i wolą milczeć, by całe odium spłynęło na organizatora, a może ktoś wywiera na nich presję?
Czy Emiliano Zapata uległ wypadkowi (tylko) ze względu na zbyt twardy tor, czy omdlał, rozjechały mu się nogi i upadł na wskutek wycieńczenia w wyścigu, przy upadku rozbijając głowę i strzaskując sobie bark? Powinniśmy uzyskać odpowiedzi na te pytania, wątpliwości od trenera, jeźdźca, właścicieli i lekarzy ze szpitala - i wtedy dopiero ktokolwiek powinien zabierać głos na Facebooku.
Niewiele brakowało, aby biedną Jenny of Success spotkało to samo co Emiliano Zapatę. Klacz doprowadzona do skrajnego wysiłku na finiszu zataczała się kilkukrotnie na boki z wyczerpania. Moim zdaniem najlepsze co może spotkać tę nerwową, ostrą, a szalenie ambitną i dzielną klacz, to zakończenie jak najszybciej kariery wyścigowej zanim dojdzie do tragedii i włączenie do hodowli.
Czy myślący ludzie naprawdę wierzą, że Witold Sudoł celowo podałby na antenie nieprawdziwą informację o zabiegu i stanie zdrowia Emiliano Zapaty? Czy jednak został przez kogoś wprowadzony w błąd? Pytanie, czy celowo ją otrzymał na krótko przed decyzją o uśpieniu konia?
Czy myślący ludzie mogą twierdzić, że Equi TV powinna w czasie transmisji wyjść do ludzi i pokazywać na cały świat kłótnie trenerów, właścicieli, jeźdźców, wyzwiska, oskarżenia o mordowanie koni na Służewcu? Naprawdę powinniśmy to pokazać na całą Polskę w telewizji Biznes 24 i na cały świat na YouTube? Naprawdę ktoś potrzebował takiej reklamy wyścigów konnych? Czy ktoś potrzebował tego do prywatnych celów, by zwalczać dyrektora Nowackiego i liczyć na sadzenie swojego człowieka na stołek, który załatwi interesy różnych osób?
Doszło ubiegłym tygodniu do awarii systemu nawadniania. Pechowa losowa sytuacja. Do tego susza. Ludzie nie spali przez dwie doby, by ratować sytuację.
Ten tor od początku sezonu do minionego weekendu był naprawdę nieźle przygotowany, zwłaszcza jak na warunki, możliwości i okoliczności. Wiem, że kilka osób systematycznie z wielkim zaangażowaniem dba o tę bieżnię i inne insynuacje są po prostu nieprawdziwe, a zdarzenia losowe dla nikogo nie są do przewidzenia.
Tak naprawdę wobec awarii w ubiegłym tygodniu i suszy panującej od dawna w Warszawie, w piątek powinna zostać podjęta decyzja o odwołaniu gonitw w sobotę i niedzielę. Rozumiem jednak organizatorów, że tego nie zrobili i chcieli ratować mityng. Już widzę reakcję niektórych właścicieli i trenerów na propozycję przełożenia wyścigów. Nie byłoby podziękowań za dbanie o dobro koni i ich bezpieczeństwo oraz jeźdźców, ale byłby wściekły atak na dyrektora Nowackiego. Co by nie zrobił, to byłby wściekły atak.
Piszę tę wiadomość jako osoba prywatna, bez wiedzy dyrektora Nowackiego, bez uzgodnienia tego z nim (być może nawet będzie miał o to do mnie żal, że zrobiłem ten wpis) i nikt nie wpływa na treść tego co piszę i mówię i zawsze tak jest, nigdy nie powiedziałem na antenie i nie napisałem na łamach nieprawdy. Natomiast ci którzy nie rozumieją, że nie należy pluć we własne gniazdo, że nie można podrzynać publicznie gałęzi na której się siedzi, czyli wyścigów konnych w Polsce - to te osoby mają problem.
Czy myślący ludzie nie widzą jakie "autorytety" moralne ich podburzają? Czy wszyscy widzą winę w jednej osobie na Służewcu a nikt nie dostrzega różnych patologii, które dzieją się w przypadku niektórych stajni i wyścigów i osób z nimi związanych?
Jest dużo do zrobienia na Służewcu, do poprawienia, ale trzeba to robić konstruktywnie, rozmawiać, mieć mocną grupę przedstawicieli środowiska hodowców, właścicieli, trenerów, która będzie negocjowała z TS, PKWK, ministerstwami ważne sprawy, doprowadzi do szybkiego renegocjowania umowy PKWK z TS i wzrostu puli nagród. A nie grupkę podejrzanych etycznie wichrzycieli, walczących o stanowiska, pieniądze dla siebie. Czemu w tym środowisku wszyscy się kłócą i manipulują zamiast wspólnie działać o interes wyścigów i hodowli?
Czy wy naprawdę myślicie, że to Nowacki nie chce wam (nam, bo włożyłem przez 30 lat utrzymanie koni wyścigowych dużo więcej niż mądrale z facebooka na wszystko plujący zza klawiatury, z których niektórzy w życiu pół konia nie mieli, czy w stajni nie pracowali) podwyższyć puli nagród? Że to od niego zależy? Ja wiem, że DN jesienią wnioskował w zarządzie TS, by podwyżka nagród w aneksie do umowy wynosiła nie 2 mln, jak wpisano, ale 5 mln zł. Ale żaden dyrektor Toru Służewiec nie będzie miał mocy, by o tym decydować, to zapada na poziomie ministerstw.
Dlaczego dotąd nie ma nowej umowy PKWK z TS? Tylko na jej podstawie może wzrosnąć pula nagród, z żadnych innych środków nie jest to możliwe.
Czy wy naprawdę wierzycie, że pieniądze z nagród idą na studio i są to dwa miliony jako wmawiają wam różni wichrzyciele, by siać zamęt i walczyć personalnie o coś dla siebie?
TS wpompował w polskie wyścigi przez kilkanaście lat kilka miliardów złotych (roczny koszt nagród, czynszu dla PKWK, utrzymania terenu, organizacji mityngów, zatrudnienia ludzi, sprzętu, remontów, reklamy itd, to teraz około 40 mln zł rocznie).
Dlaczego piszecie, że TS nie reklamuje wyścigów. Ciekawe kto inny zadbałby o budżet na transmisje od kilkunastu najważniejszych gonitw w sezonie w TVP w dobrym czasie oglądalności, a teraz też całych dni wyścigowych w ogólnopolskiej telewizji Biznes24. A ustawy hazardowej, zabraniającej reklamowania gry, na razie nikt nie przeskoczył.
Dlaczego w zamian jest ze strony wielu osób tylko bezmyślny stały atak na TS zamiast rozmów. Przecież ten brak podwyżki nagród nie jest spod palca, tylko w wyniku zapisów umowy. Taką podpisał prezes PKWK. Zażądał od razu podwyżki nagród o 2 mln zł z 6 mln do 8 mln, a zamian zrzekł się waloryzacji o inflację. I tak przez ponad 10 lat to wychodziło na plus dla właścicieli.
Trzeba iść w reprezentatywnej grupie rozmawiać, negocjować wzrost nagród i różne inne rozwiązania, a nie jątrzyć.
Robert Dorpat Zieliński
To jest moje prywatne zdanie, jako od 30 lat właściciela i hodowcy koni, pasjonata wyścigów, a nie stanowisko jako współpracownika TS i Toru Służewiec |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2024-06-20, 14:49
|
|
|
Wreszcie!!! Prawdziwy Dorpat!!!
Do zapamiętania:
Trzeba iść w reprezentatywnej grupie rozmawiać, negocjować wzrost nagród i różne inne rozwiązania, a nie jątrzyć. |
|
|
|
 |
Gość
Gość
|
Wysłany: 2024-06-20, 15:33
|
|
|
| Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-06-20, 20:40
|
|
|
| Kutas opłacany pieniądzmi TS. Dupa zaczęła się palić szefowi, to zaczął oskarżać innych o spisek. Mierzy resztę miarą swoją. Ciulu jesteś bankrutem finansowym i moralnym. Nowackiemu zrobisz laskę, byle by tylko Ci płacił. Kiedyś byłeś dziennikarzem. Dzisiaj nikim. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-06-20, 21:16
|
|
|
Drogi Robercie
Z wielką przyjemnością uwierzyłbym, że awaria systemu nawadniającego podziałała tak mobilizująco na całe kierownictwo i załogę, że przez dwie noce nie spali, by tor odpowiednio przygotować. Uwierzyłbym, gdyby wszystko inne funkcjonowało bez zarzutu, a ten jeden przypadek stanowił niechlubny wyjątek we wzorowym zarządzaniu i wykonywaniu obowiązków.
Tymczasem na każdym kroku mam dowody, że organizator wyścigów ma w głębokim poważaniu publiczność, więc dlaczego mam uwierzyć w inne podejście do koni i środowiska wyścigowego.
Oto kilka przykładów, a przy okazji prośba o przekazanie moich uwag panu dyrektorowi lub innym odpowiedzialnym osobom. Może coś uda się poprawić tą drogą.
1. W hali na trybunie środkowej nie ma ani jednego miejsca do siedzenia. Czy można pod ścianą postawić rząd ławek, by w razie gorszej pogody można się było tak schronić i niekoniecznie przestać kilka godzin przed monitorem?
2. W tejże hali jest mnóstwo monitorów, a na wszystkich (prawie) to samo. Czy można podzielić sygnał tak, by na 1/3 wyświetlały się ewentualne wypłaty z góry czy w porządkach, na 1/3 triple i kwinty, a na 1/3 na bieżąco podawane były wszystkie wycofania, zmiany jazd i wag? Obecnie, gdy ktoś przyjdzie na tor tuż przed pierwszą gonitwą nie ma szansy uzyskania takiej informacji, co według mnie jest właśnie klasycznym przykładem braku szacunku dla publiczności.
3. Czy można wpłynąć na realizatora transmisji, by od momentu pójścia bomby w górę koncentrował się tylko na maszynie startowej i planował najlepszy sposób pokazania startu i dalszych metrów zamiast robić przebitki na co ładniejsze panienki wśród publiczności czy bawiące się dzieci? Na nie można sobie pozwolić w innym czasie.
4. Czy można wpłynąć na osobę wrzucającą powtórki z gonitw, by wycinała całe wyścigi, nie pomijając startu, co dzieje się nagminnie. Korespondowałem o tym z panem Hermelińskim przez 2 miesiące (sic!), ale był w stanie tylko stwierdzić, że uwagę przekazał osobie odpowiedzialnej, a dyrektorowi nie miał sposobności. Zna moje personalia, więc nie będę dla Ciebie anonimowy, jeśli spytasz. Efektu nie ma żadnego, a sprawa wydaje się dziecinnie prosta do załatwienia. Doszliśmy do wspólnego wniosku, że najlepiej będzie, jeśli to ja sprawę przekażę bezpośrednio do dyrektora. Problem w tym, że nigdzie nie znalazłem do niego adresu mailowego. Może źle szukałem, pomożesz?
Wracając na moment do tego nieszczęsnego dnia. Nie wydaje Ci się dziwne, że ktoś Witka wprowadził w błąd? Kto i w jakim celu? Nie wydaje Ci się dziwne, że do startu w Nagrodzie Soliny wychodzą 4 konie i publiczność nie dostaje ze studia żadnej informacji, że pozostałe zostały wycofane? Na ekranach monitorów do końca pokazywane są ewentualne wypłaty za pozostałe, a kasy przyjmują zakłady. |
|
|
|
 |
Dorpat
Dżokej

|
Wysłany: 2024-06-20, 21:45
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | Drogi Robercie
Z wielką przyjemnością uwierzyłbym, że awaria systemu nawadniającego podziałała tak mobilizująco na całe kierownictwo i załogę, że przez dwie noce nie spali, by tor odpowiednio przygotować. Uwierzyłbym, gdyby wszystko inne funkcjonowało bez zarzutu, a ten jeden przypadek stanowił niechlubny wyjątek we wzorowym zarządzaniu i wykonywaniu obowiązków.
Tymczasem na każdym kroku mam dowody, że organizator wyścigów ma w głębokim poważaniu publiczność, więc dlaczego mam uwierzyć w inne podejście do koni i środowiska wyścigowego.
Oto kilka przykładów, a przy okazji prośba o przekazanie moich uwag panu dyrektorowi lub innym odpowiedzialnym osobom. Może coś uda się poprawić tą drogą.
1. W hali na trybunie środkowej nie ma ani jednego miejsca do siedzenia. Czy można pod ścianą postawić rząd ławek, by w razie gorszej pogody można się było tak schronić i niekoniecznie przestać kilka godzin przed monitorem?
2. W tejże hali jest mnóstwo monitorów, a na wszystkich (prawie) to samo. Czy można podzielić sygnał tak, by na 1/3 wyświetlały się ewentualne wypłaty z góry czy w porządkach, na 1/3 triple i kwinty, a na 1/3 na bieżąco podawane były wszystkie wycofania, zmiany jazd i wag? Obecnie, gdy ktoś przyjdzie na tor tuż przed pierwszą gonitwą nie ma szansy uzyskania takiej informacji, co według mnie jest właśnie klasycznym przykładem braku szacunku dla publiczności.
3. Czy można wpłynąć na realizatora transmisji, by od momentu pójścia bomby w górę koncentrował się tylko na maszynie startowej i planował najlepszy sposób pokazania startu i dalszych metrów zamiast robić przebitki na co ładniejsze panienki wśród publiczności czy bawiące się dzieci? Na nie można sobie pozwolić w innym czasie.
4. Czy można wpłynąć na osobę wrzucającą powtórki z gonitw, by wycinała całe wyścigi, nie pomijając startu, co dzieje się nagminnie. Korespondowałem o tym z panem Hermelińskim przez 2 miesiące (sic!), ale był w stanie tylko stwierdzić, że uwagę przekazał osobie odpowiedzialnej, a dyrektorowi nie miał sposobności. Zna moje personalia, więc nie będę dla Ciebie anonimowy, jeśli spytasz. Efektu nie ma żadnego, a sprawa wydaje się dziecinnie prosta do załatwienia. Doszliśmy do wspólnego wniosku, że najlepiej będzie, jeśli to ja sprawę przekażę bezpośrednio do dyrektora. Problem w tym, że nigdzie nie znalazłem do niego adresu mailowego. Może źle szukałem, pomożesz?
Wracając na moment do tego nieszczęsnego dnia. Nie wydaje Ci się dziwne, że ktoś Witka wprowadził w błąd? Kto i w jakim celu? Nie wydaje Ci się dziwne, że do startu w Nagrodzie Soliny wychodzą 4 konie i publiczność nie dostaje ze studia żadnej informacji, że pozostałe zostały wycofane? Na ekranach monitorów do końca pokazywane są ewentualne wypłaty za pozostałe, a kasy przyjmują zakłady. |
Oczywiście przekażę te uwagi dyrektorowi Nowackiemu. Odniosę się w wolnej chwili do tych uwag, ten tydzień jest bardzo ciężki, bo dochodzą komentarze Royal Ascot w Polsacie Sport. Ewentualnie poproszę o kontakt na adres mailowy:
robertzielinski10.1972@gmail.com |
|
|
|
 |
Dorpat
Dżokej

|
Wysłany: 2024-06-20, 21:48
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | | Kutas opłacany pieniądzmi TS. Dupa zaczęła się palić szefowi, to zaczął oskarżać innych o spisek. Mierzy resztę miarą swoją. Ciulu jesteś bankrutem finansowym i moralnym. Nowackiemu zrobisz laskę, byle by tylko Ci płacił. Kiedyś byłeś dziennikarzem. Dzisiaj nikim. |
Dziękuję za te sympatyczne i kulturalne pozdrowienia. Również pozdrawiam. Przy tak czułych słowach wypadałoby, aby mieć śmiałość się pod nimi podpisać imieniem i nazwiskiem, nie przesyłać ich anonimowo. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-06-20, 21:49
|
|
|
| Dzięki |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-06-20, 21:50
|
|
|
| Przekaże dyrektorowi a dyrektor i tak ma to gdzieś. A kaska leci… |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-06-20, 21:54
|
|
|
| Dorpat napisał/a: | | Anonymous napisał/a: | | Kutas opłacany pieniądzmi TS. Dupa zaczęła się palić szefowi, to zaczął oskarżać innych o spisek. Mierzy resztę miarą swoją. Ciulu jesteś bankrutem finansowym i moralnym. Nowackiemu zrobisz laskę, byle by tylko Ci płacił. Kiedyś byłeś dziennikarzem. Dzisiaj nikim. |
Dziękuję za te sympatyczne i kulturalne pozdrowienia. Również pozdrawiam. Przy tak czułych słowach wypadałoby, aby mieć śmiałość się pod nimi podpisać imieniem i nazwiskiem, nie przesyłać ich anonimowo. |
Czułe słowa znajdziesz u swojej kochanki. Tutaj możesz dostać co najwyższej po mordzie, moralny kaleko |
|
|
|
 |
50 lat na torze
Gość
|
Wysłany: 2024-06-22, 11:36
|
|
|
| Po jednej strony barykady ci, którzy zgarniają grubą kasę z TS i Trafu, po drugiej ci, którzy utrzymują konie oraz stajnie z własnej kieszeni. Komu ufać? |
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
 |
Gość
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,046 sekundy. Zapytań do SQL: 8
|