|
Tower Racing Forum
|
|
31.08.24 dzień Westminster |
| Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-05, 09:52
|
|
|
Tak się składa, że od lat znam redaktorów Zielińskiego i Rowińskiego może ktoś więc powiedzieć, że nie jestem do końca obiektywna bo to moi znajomi. Jestem z rodziną od lat z przerwami współwłaścicielką koni ze Służewca i czytam stale trafnews.pl. Uważam że teksty tam są bardzo ciekawe i fachowe. Podobnie wielu koniarzy zaczyna dzień od spojrzenia co na Trafie nowego. Rzadko widze tam błędy zarzuty że są niechlujne to chyba złośliwość. Dobra robota Panowie nie przejmujcie się krytykantami tacy są wszędzie.
E. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-05, 12:44
|
|
|
...też tak uważam, jak poprzedniczka, a dodatkowo sadzę, że Zieliński
koniecznie powinien organizować zebania swoich wspołpracowników
w celu wspólnej oceny, co jest dobre, a co do poprawy jakości.
Trafnews.pl formalnie nie jest redakcją, a Zieliński formalnie nie jest
redaktorem naczelnym, ale od niego zależy poziom Trafnews.pl
L. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2024-09-05, 13:08
|
|
|
...ten ostatni gosć to ja.
L. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-05, 14:32
|
|
|
Według mnie teksty są bardzo zróżnicowane pod względem poziomu. Podpowiem, co według mnie jest do poprawy. Przede wszystkim rubryka "Prosto ze stajni". Ja wiem, że to najtrudniejsza robota takie zbieranie informacji i że nie każdy trener jest tak wylewny jak Janikowski, ale rolą dziennikarza jest te informacje wyciągnąć. O ile jest z kogo, bo niektórzy mają w głębokim poważaniu rozmowy z trafem i tak na marginesie sądzę, że PKWK powinno rozważyć uzależnienie przyznania licencji trenerskich na przyszły sezon od zobowiązania do kontaktów z trafem, a w razie problemów te licencje zawieszać za działanie na szkodę wyścigów.
Co do samej rubryki to grzech główne są następujące:
1. Trenerzy za wszelką cenę starają się wytypować wynik swojego konia w wyścigu, a nie taka jest ich rola. "Powinien być w rozgrywce", "stać go na płatne miejsce", "liczę, że pobiegnie lepiej" itp. to nie są informacje, tylko marzenia. Zamiast tego liczyłbym na informacje o formie - rośnie czy jest jakiś kryzys - o hierarchii wśród stajennych towarzyszy, o partnerach treningowych i jak wypada na ich tle, o nawet drobnych przerwach w treningu i jego powodach, o predyspozycjach dotyczących stanu toru i dystansu itp. Typowanie zostawmy redaktorom.
2. Trenerzy opowiadają rzeczy, które są ogólnie wiadome. "Pobiegnie w licznej stawce samych debiutantów". Czy po przeczytaniu takiej informacji czegoś się dowiedzieliśmy, czego nie byliśmy świadomi oglądając zapis? Albo "ostatnio wypadł słabo, mam nadzieję, że poprawi". Przekazanie informacji ogólnie dostępnej plus marzenia. Rolą dziennikarza jest powiedzieć trenerowi, że nie może tego napisać i prosi o inne informacje.
3. Brak dociekliwości dziennikarskiej, a przecież to powinna być jego podstawowa cecha.
Jeśli koń "będzie wycofany", to dlaczego? Jeśli "jego start stoi pod znakiem zapytania", to też dlaczego? Od czego zależy, czy pobiegnie? Jakaś drobna dolegliwość? Start zależy od pogody? Ma inny zapis niedługo i trener się waha, gdzie go puścić?
Oto dwa przykłady z ostatniego dnia wyścigowego, gdzie dziennikarz mógł pokusić się o coś więcej niż usłyszał.
Anator – W tym roku ma sporo pecha. Nie udawały mu się ostatnie starty z różnych przyczyn (jakich?), ale do jego formy nie mam większych zastrzeżeń. Ma znakomitego jeźdźca, więc dlaczego miałbym nie liczyć na dobry wynik (marzenia - do wycięcia)? Konkurencja jest mocna, jednak on lubi zaskakiwać i chciałbym, żeby tym razem było podobnie (znów marzenia).
Black de Saularie – Szukam na niego sposobu, bo na treningach jest bardzo dobry, a w wyścigu nie błyszczy. Nie wiem, co mam z nim zrobić. Spróbujemy kilku nowości (jakich?) i może się uda mu pobiec lepiej.
Na koniec błagam, nie piszcie "sam/sama jestem ciekaw(a) jak wypadnie", bo to trochę żenujące.
Co do innych rubryk, to nie mam większych zastrzeżeń. Mam mniejsze. Czytanie tekstów Roberta Zielińskiego zwykle kończę w 1/3? Dlaczego? Posłużę się wymyślonym przykładem z innej dyscypliny sportu.
Tytuł "Jagiellonia wyjeżdża na obóz treningowy".
W pierwszym akapicie informacje o terminie i miejscu zgrupowania, składzie drużyny, zaplanowanych sparingach itp. Czytam z zainteresowaniem.
W drugim akapicie informacja, że Jagiellonia zdobyła mistrzostwo Polski i wszelkie dane statystyczne dotyczące liczby zwycięstw, remisów, porażek itp. Zaczyna mnie to męczyć.
W trzecim akapicie informacja o historii ligi, od kiedy są rozgrywki, kto ile razy był mistrzem itp. Powoli zastanawiam się, jaki to ma związek z tytułem.
W czwartym akapicie historia klubu Jagiellonia. Kiedy powstał, kto go założył, jaki był pierwszy skład itp. Mam dość.
Nie wiem, co było w kolejnych kilkunastu akapitach.
Rozumiem, wierszówka.
Inny przykład niedbałej roboty dziennikarskiej, to przedruk ze strony Warsaw Jumping o imprezie jeździeckiej na parkingu. Przedruk jak przedruk, ale aż się prosi o dopisek pod tekstem jakie utrudnienia czekają na kibiców wyścigów. Czy wjazd od Poleczki? W poprzednich latach było sporo zamieszania. Strona PKWK też na ten temat milczy, za to informuje, że biuro będzie nieczynne dziś i jutro. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-06, 11:40
|
|
|
Prosto ze stajni (Służewiec, 7-8 września)
Emil Zahariev
Trijumf – W tym roku trochę zawodzi. Spisuje się znacznie słabiej, ale może zająć dobre płatne miejsce.
Po takim początku, odechciewa się czytać dalej...
W trafnews brakuje wydawcy, redaktora naczelnego, kolegium. Ta redakcja działa rozpędem i entuzjazmem, a nie profesjonalizmem. Najciekawsze jest to, że niektórzy z tych twórców to zawodowcy, czemu się godzą na taką mizerię? |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2024-09-06, 12:20
|
|
|
| ....rubrykę "Prosto ze stajni" najlepiej czytać po wyścigach, a nie przed. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-06, 20:35
|
|
|
| tx napisał/a: | | ....rubrykę "Prosto ze stajni" najlepiej czytać po wyścigach, a nie przed. |
Czy to nie podważa sensu jej istnienia w obecnej formie? |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-06, 21:32
|
|
|
| tx napisał/a: | | ....rubrykę "Prosto ze stajni" najlepiej czytać po wyścigach, a nie przed. |
Rozumiem, że tx wszystko wie najlepiej i nie potrzebuje żadnych info, ale proponowałbym takie sformułowanie: .....ja, rubrykę "Prosto ze stajni" czytam po wyścigach. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-06, 21:37
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | | tx napisał/a: | | ....rubrykę "Prosto ze stajni" najlepiej czytać po wyścigach, a nie przed. |
Nie nie podważa. Z całym szacunkiem dla wiedzy tx-a o wyścigach, nie jest on jednak wyrocznią w tej materii |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-06, 21:55
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | | Anonymous napisał/a: | | tx napisał/a: | | ....rubrykę "Prosto ze stajni" najlepiej czytać po wyścigach, a nie przed. |
Nie nie podważa. Z całym szacunkiem dla wiedzy tx-a o wyścigach, nie jest on jednak wyrocznią w tej materii |
Problemem nie jest rubryka prosto ze stajni. Problemem jest pieprzenie za przeproszeniem głupot przez trenerów. Ktoś kto przyjmuje informacje prosto ze stajni nie powienien przyjmować pierdów typu koń czuje się dobrze i powienien zająć płatne miejsce. Albo startuje bo nie ma gdzie biegać. Taka informacja jest bezużyteczna. Problem leży po stronie redakcji i trenerów z akcentem na redakcję. Przy okazji. Na Służewcu mówi się że Emil miał darmowy prąd w stajni. To tłumaczy dlaczego podpisał Nowackiemu papier po wypadku Zapaty. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-06, 22:35
|
|
|
Kiedyś panie lipińskie miały taką humorystyczną stronkę, podajże konik pikollo czy pinki, nie pamiętam dobrze i tam trenerzy otrzymywali karne kulki za wpuszczanie kibiców i pasjonatów wyścigów w tzw. "maliny". Z tego co mi mówiły, musiały zaprzestać prowadzenie karnej punktacji na prośbę pana Zabieglika, który bardzo wyraźnie i dosadnie protestował, gdyż wtedy on chodził po stajniach i po karnych punktach nie chcieli z nim gadać. W dawania typów na lewo chyba przodowała pani Łojek. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-07, 21:09
|
|
|
| tx napisał/a: |
Maciej Piłat, jak pisze niżej gość 12:59, faktycznie typuje faworytów w pasku pod listą startową, dodam - z bardzo wysoką skutecznością. |
Zainspirowałeś mnie. Sprawdziłem skuteczność typowania zwycięzców w dwulatkach, czyli tam, gdzie z programu niewiele daje się wyczytać i potrzebna jest wiedza ekspercka.
3 trafienia na 18 prób. Szału nie ma. Jeśli przyjmiemy, że średnio biegało 6 koni w gonitwie (dokładnie było to 6,055 konia), taką samą skuteczność miałby ktoś typujący kompletnie losowo, nie wiedząc nawet, że pod nazwami kryją się jakieś konie. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-08, 10:55
|
|
|
| Anonymous napisał/a: |
Sprawdziłem skuteczność typowania zwycięzców w dwulatkach, czyli tam, gdzie z programu niewiele daje się wyczytać i potrzebna jest wiedza ekspercka.
|
A jaka wiedza ekspercka potrzebna jest do trafienia w Lotto! Ho ho! |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-09, 17:39
|
|
|
Przyszła mi do głowy taka zagadka: jaka w ostatnią sobotę na Służewcu była średnia odległość pomiędzy dwoma kolejnymi końmi na celowniku? A jaka, dla porównania, tego samego dnia w Ascot?
Czy ktoś pokusi się o próbę trafienia bez liczenia?
Metodologia jest prosta. Odległość pomiędzy pierwszym i drugim koniem, pomiędzy drugim i trzecim i tak do końca we wszystkich biegach. A potem wyciągamy średnią. |
|
|
|
 |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2024-09-13, 00:00
|
|
|
Rubryka "Prosto ze stajni" powinna być na Youtube, a nie na trafnews. Oglądanie wypowiedzi trenerów dawało znacznie więcej niż czytanie tego. Pomijając już, że trenerzy przed kamerą byli bardziej wylewni, to jeszcze sporo można było wywnioskować z ich "mowy ciała". Tak więc mój postulat, to przenieść to z Trafnews do EquiTV. Redakcja ostatecznie ta sama. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,037 sekundy. Zapytań do SQL: 8
|