|
Tower Racing Forum
|
|
Co się dzieje? |
| Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-25, 20:49
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | Pomieszały Ci się pojęcia, a napisane przeze mnie zdanie jest stuprocentowo prawdziwe. Łatwo to zresztą udowodnić. Właściciel płaci trenerowi za usługę trenowania koni i w żaden sposób nie utrzymuje polskich wyścigów.
Wyobraź sobie, że wyścigi w Polsce zostały zlikwidowane, a dany właściciel postanowił utrzymać w treningu swoje konie u tego samego trenera i zamierza jeździć z nimi na wyścigi zagranicę. Płaci tak jak płacił, a polskich wyścigów nie ma, więc ich teraz nie utrzymuje. Skoro w płatnościach nic się nie zmieniło, to znaczy, że wcześniej też ich nie utrzymywał. Elementarna logika. W zamierzchłych czasach uczyli tego w szkole. |
No cóż, logika na poziomie 10-latka. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-25, 22:16
|
|
|
| tx napisał/a: |
Zdanie odrębne: wówczas właściciele koni też utrzymują wyścigi, tylko w innych krajach. Wniosek: właściciele koni utrzymują (jednak) wyścigi.
Policzmy z grubsza: 1000 koni w treningu, średni koszt roczny 20 tys. zł, suma opłat za trening 20 mln zl. Roczna pula nagród w planie gonitw 10 mln zl.
A wcześniej trzeba kupić konia, żeby oddać go do treningu, itd.
L. |
Z logiką jest gorzej niż myślałem. Ten sam właściciel postanawia oddać konie do treningu i płaci trenerowi. Chce mieć konie wytrenowane, taki kaprys. Postanawia jednak nie jechać za granicę i w ogóle nie bierze udziału w gonitwach. Pytanie za 100 punktów: w jakim kraju teraz finansuje wyścigi? Bo według Twojej logiki finansuje, skoro płaci trenerowi.
Ponawiam prośbę o te dane z Francji i Wielkiej Brytanii, które bardzo mnie interesują. Jeśli nie masz zamiaru ich opublikować, po prostu napisz to i będę wiedział, że dalsze czekanie nie ma sensu. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2024-09-25, 23:12
|
|
|
...a inni właściciele koni też trzymają je w treningu i nie zapisują do gonitw?
Wystarczy stwierdzenie, że od każdej reguły jest wyjątek.
Szanowny Gość rozkręcil dyskusje i niepotrzebnie psuje sobie opinię. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-25, 23:35
|
|
|
Opinia o mnie jest nieistotna dla polskich wyścigów i ich przetrwania. Nie ubiegam się przecież o żadne stanowisko.
Dajesz te statystyki czy też chcesz sobie zepsuć opinię ? |
|
|
|
 |
słonik
Dżokej Kto pyta nie błądzi

|
Wysłany: 2024-09-26, 10:57
|
|
|
| A ja nie był bym sobą gdy bym nie wsadził swoich 5 groszy. Jak nie będzie właścicieli to nie będzie koni. Jak nie będzie koni, to nie będzie graczy, jak nie będzie graczy to nie będzie zysków zakładów wzajemnych. Moim zdaniem sercem toru to Właściciele i gracze. Bez nich tor będzie musiał wtedy , przekształcić się na inne dyscypliny jeździeckie . |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-26, 11:38
|
|
|
| Rzecz oczywista, choć być może czasem i warto przpomnieć coś oczywistego. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-26, 13:35
|
|
|
| słonik napisał/a: | | A ja nie był bym sobą gdy bym nie wsadził swoich 5 groszy. Jak nie będzie właścicieli to nie będzie koni. Jak nie będzie koni, to nie będzie graczy, jak nie będzie graczy to nie będzie zysków zakładów wzajemnych. Moim zdaniem sercem toru to Właściciele i gracze. Bez nich tor będzie musiał wtedy , przekształcić się na inne dyscypliny jeździeckie . |
No i wtedy Tor Służewiec przestanie przynosić starty, a słońce nie wejdzie i ziemia przestanie się krecić. |
|
|
|
 |
słonik

|
Wysłany: 2024-09-26, 13:51
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | | słonik napisał/a: | | A ja nie był bym sobą gdy bym nie wsadził swoich 5 groszy. Jak nie będzie właścicieli to nie będzie koni. Jak nie będzie koni, to nie będzie graczy, jak nie będzie graczy to nie będzie zysków zakładów wzajemnych. Moim zdaniem sercem toru to Właściciele i gracze. Bez nich tor będzie musiał wtedy , przekształcić się na inne dyscypliny jeździeckie . |
No i wtedy Tor Służewiec przestanie przynosić starty, a słońce nie wejdzie i ziemia przestanie się krecić. | Jedno , bez drugiego nie będzie istniało. A ty pisz sobie co chcesz |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-26, 17:21
|
|
|
| słonik napisał/a: | | A ja nie był bym sobą gdy bym nie wsadził swoich 5 groszy. Jak nie będzie właścicieli to nie będzie koni. Jak nie będzie koni, to nie będzie graczy, jak nie będzie graczy to nie będzie zysków zakładów wzajemnych. Moim zdaniem sercem toru to Właściciele i gracze. Bez nich tor będzie musiał wtedy , przekształcić się na inne dyscypliny jeździeckie . |
Słonik, przeanalizuj na spokojnie.
Jak nie będzie właścicieli i koni i wyścigów, to gracze jakoś sobie poradzą. Jest w czym wybierać. Zresztą została ich garstka. Najbardziej zyska TS, bo nie będzie musiał dokładać do nagród, a dysponowanie torem nadal zostanie w jego rękach. Najwięcej stracą trenerzy i pracownicy toru, czyli ci, którzy z wyścigów się utrzymują. Stracą też właściciele, bo zostaną z końmi, których ceny pójdą w dół, ale oni też sobie raczej poradzą, bo nie z wyścigów żyją.
Gdyby na tor przychodziła liczna publiczność, wpłacała duże kwoty do puli, gra przynosiła zyski, TS by zarabiał, nagrody by wzrosły, to zadowoleni by byli wszyscy, którzy z wyścigów żyją, a i liczba chętnych bycia właścicielem by znacząco wzrosła.
Dlatego jedynymi istotnymi osobami w tej układance są gracze, bo od nich wszystko zależy. I o nich wszyscy pozostali powinni dbać jak o największy skarb. I to nie o graczy z wieloletnim stażem. My niedługo wymrzemy. Podejmując jakiekolwiek działania, należy zawsze zadać sobie pytanie: czy z punktu widzenia gracza-debiutanta lepiej jest zrobić tak czy odwrotnie? Tymczasem o nich nie dba nikt, wszyscy patrzą tylko na swój krótkoterminowy interes. |
|
|
|
 |
słonik

|
Wysłany: 2024-09-26, 18:20
|
|
|
| Wiem że tor przetrwa , ale od dawna dawna temu, tor Służewiec zawsze kojarzy się z gonitwami, nie które sceny kultowych filmów , były kręcone na torze Służewiec. I powinien przetrwać w tej samej postaci. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-26, 18:33
|
|
|
| Co poza bełkot diabła? |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2024-09-26, 18:43
|
|
|
Jesteś sentymentalny, ale czasy się zmieniają. Pewnie pamiętasz, jak za komuny czasem można było trafić na papier ścierny, zwany dla zmyłki toaletowym. I potrafiliśmy godzinę stać w kolejce, by wianuszek tego luksusu kupić. Szczęśliwi, gdy się nam udało i nie musieliśmy posiłkować się gazetą po załatwieniu potrzeby. Innego nie było.
Czasy się zmieniają. Dziś pewnie nie chciałbyś mieć tego specyfiku w łazience. Podobnie jest z naszymi wyścigami. Są jak ten szary papier toaletowy, na który jest coraz mniej chętnych. Próbuje się opakować to w złoty papierek i jeszcze czasem ktoś nowy daje się nabrać. Na chwilę. Są inne gry, inne możliwości spędzania wolnego czasu. Pod względem mentalnym czas na Służewcu się zatrzymał. Nikt nie myśli, by przestawić się na produkcję miękkiego, białego papieru, tylko dalej produkowany jest ten szary, coraz gorszej jakości.
Piszesz, że wyścigi powinny przetrwać, a papieru Ci nie szkoda? On też był kultowy. |
|
|
|
 |
słonik

|
Wysłany: 2024-09-26, 18:54
|
|
|
Ma Pan racje, ale ja się nie zmiennie. Jestem za tradycją by ją utrzymać. Żal mnie tylko tych lat które już nie wrócą. Kiedyś to i mydło szare było Ja się podaje |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,126 sekundy. Zapytań do SQL: 8
|