Tower Racing Forum Strona Główna Tower Racing Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rewelacja: druga młodość Polish Turf
Autor Wiadomość
tx 
Dżokej

Wysłany: 2026-03-24, 22:36   Rewelacja: druga młodość Polish Turf

Misja
https://polishturf.com/misja/

Polish Turf ponownie otworzył się od 16 lutego 2026 i w krótkim czasie stał się rewelacją
https://polishturf.pfwk.org/

Polish Turf Magazine fb
https://www.facebook.com/share/1aqPfkNNyy/

nota programowa Polish Turf z 30 stycznia 2026
https://www.facebook.com/share/p/1GsdGhVSbA/

dodane: liga typerów Turfy
https://turfy.polishturf.com/pl/league

Gość

Wysłany: 2026-03-24, 23:09   

Serio?

Gość

Wysłany: 2026-03-25, 09:11   

A co tam jest rewelacyjnego? Można poprosić o wymienienie w skrócie w punktach?

tx 
Dżokej

Wysłany: 2026-03-26, 13:20   

Rewelacją jest jak dla mnie szukanie jakiegoś własnego pośrodka przez Polish Turf.
A jak pisał Pascal w swoich "Myślach" wielkość człowieka jest pośrodku. L.

Gość

Wysłany: 2026-03-26, 15:19   

Mylił się.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2026-03-27, 00:05   

26.03.26 Polish Turf Zalewski wnioskuje o odwołanie Gocłowskiego
https://polishturf.pfwk.org/sprawa-prezesa-pkwk-na-agendzie-rady/

Gość

Wysłany: 2026-03-27, 00:18   

Małe szanse na przegłosowanie wniosku..

Gość

Wysłany: 2026-03-27, 06:30   

Zostawcie Pawła w spokoju. On ma jeszcze przez półtora roku z kilkanaście pensji po kilkanaście tysięcy do wyrwania. Nie rujnujcie jego budżetu domowego. Trochę empatii.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2026-04-15, 23:19   

Polish Turf otworzył własną ligę typerów
https://turfy.polishturf.com/pl/league

Gość

Wysłany: 2026-04-15, 23:41   

Tylko regulamin pisany na kolanie i słabo przemyślany. Wyniki oparte są na wypłatach z totalizatora - super. Ale skąd wziąć wypłatę trójki, gdy biegły trzy konie? Albo czwórki przy 7 koniach? A co, jeśli w kasie nikt nie trafił danego zakładu, przykładowo czwórki, a uczestnik trafnie ją wytypował?
Co się dzieje, gdy w danej gonitwie nie dam typów? Wygrałem 100 pkt? Zamieszczone na końcu zdanie: " Im więcej gonitw wytypujesz, tym więcej masz szans na wysoką pozycję" sugeruje, że wszystkich biegów nie trzeba typować, a przepadają tylko przegrane typy.
Jeśli tak, to chyba się zarejestruję i nie dam żadnego typu przez cały sezon. Mam dużą szansę wygrać te 5 koła :-)).

Gość

Wysłany: 2026-04-15, 23:58   

Wycofuję ostatnie pytanie. Doczytałem, że punkty dostaję tylko w wyścigach w których brałem udział. Wynika z tego, że brak typów = typ przegrany. Trochę to nielogiczne, bo przecież lepiej nie zagrać niż przegrać, ale niech tam. Pozostają wcześniejsze pytania.

Turfy
Gość
Wysłany: 2026-04-16, 10:55   

Anonymous napisał/a:
Wycofuję ostatnie pytanie. Doczytałem, że punkty dostaję tylko w wyścigach w których brałem udział. Wynika z tego, że brak typów = typ przegrany. Trochę to nielogiczne, bo przecież lepiej nie zagrać niż przegrać, ale niech tam. Pozostają wcześniejsze pytania.

Dziękujemy za uwagi – część z nich jest bardzo cenna 👍 Już wyjaśniamy:

Tak, regulamin powstał szybko i „na kolanie” – ale była to świadoma decyzja, żeby Liga w ogóle mogła wystartować w tym sezonie. Woleliśmy uruchomić projekt i dopracowywać go w praktyce, zamiast czekać na wersję idealną, która mogłaby nigdy nie powstać. Z czasem wszystkie zasady będą porządkowane i uszczelniane.

I trochę w duchu samej Ligi – niedoskonała, ale działająca wersja na start jest po prostu lepsza niż brak Ligi 😉

👉 Wypłaty zakładów (TRJ, CZW itd.)
Liga opiera się na oficjalnych wypłatach totalizatora. Jeśli dany zakład nie jest rozliczany w totalizatorze (np. trójka przy 3 koniach albo czwórka przy zbyt małej liczbie koni), to taki zakład w Lidze nie jest liczony.

👉 Brak trafień w totalizatorze (np. nikt nie trafił trójki lub czwórki)
W takiej sytuacji pula z totalizatora dla danego zakładu jest dzielona pomiędzy wszystkich typerów, którzy trafili ten zakład w poprawnej kolejności w Lidze w danej gonitwie. Wypłata bazowa jest najpierw dzielona równo między typy, a następnie przeliczana proporcjonalnie do stawki.

Przykład: Jeśli pula wynosi 4300, a w Lidze są 3 typy na dany zakład: 4300 / 3 = 1433,33 pkt (wartość bazowa na typ), następnie wynik jest przeliczany proporcjonalnie do stawki danego typera.

👉 Brak typów w gonitwie
Na każdą gonitwę uczestnik otrzymuje 100 wirtualnych punktów do wykorzystania. Jeśli nie zostaną użyte, przepadają i nie są wliczane do wyniku – w danej gonitwie nie zdobywasz punktów.

👉 Czy trzeba typować wszystkie gonitwy?
Nie – możesz typować dowolne gonitwy. Ranking to suma zdobytych punktów, więc im więcej gonitw typujesz, tym większe masz szanse na wysoki wynik.

System jest prosty: grasz → zdobywasz (albo tracisz szanse), nie grasz → stoisz w miejscu. Dlatego strategia „zero typów przez sezon” nie daje przewagi w klasyfikacji.

👉 Brak typu vs przegrany zakład
W Lidze nie odejmujemy punktów. W każdej gonitwie dostajesz 100 wirtualnych punktów do wykorzystania. Jeśli ich nie użyjesz, przepadają – w efekcie brak typu i przegrany zakład dają ten sam rezultat: 0 punktów.

Różnica polega na tym, że grając masz szansę zdobyć punkty, a nie grając – tej szansy nie masz. Każda gonitwa to osobna okazja do budowania wyniku, dlatego w dłuższym okresie więcej zyskują ci, którzy typują regularnie, nawet jeśli nie wszystkie typy są trafione.

Gość

Wysłany: 2026-04-16, 11:30   

Zabawa dla nawiedzonych

Gość

Wysłany: 2026-04-16, 11:39   

Anonymous napisał/a:
Zabawa dla nawiedzonych

Pozwól bawić się nawiedzonym! Nie każdy jest tak smutny i zgorzkniały jak Ty ;-)

Gość

Wysłany: 2026-04-16, 12:04   

Dzięki za wyjaśnienia. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że przy takim regulaminie znacznie bardziej opłaca się dać w gonitwie typ "spod dużego palca" niż nie dać go wcale. A nuż się trafi. Prowadzi to do sytuacji, w której typy nie są odzwierciedleniem przekonań typujących i stają się częściowo losowe. Według mnie nie powinno tak być.
Ponadto proponowałbym zmienić tę minimalną liczbę koni np. w czwórce z 7 na 9 z zaznaczeniem, że nie dotyczy wycofań dodatkowych. Uniknie się nieporozumień.
Natomiast kwestia, z którą musicie się koniecznie uporać przed rozpoczęciem przyjmowania typów, to sytuacja, w której ktoś typuje porządek, a potem okazuje się, że coś zostało wycofane i w totalizatorze gra się dwójkę. Wiem oczywiście, że typy można zgłaszać do 18.00 i wtedy wycofania powinny być znane, ale ktoś przecież mógł je zamieścić wcześniej, to tak mu czas pozwalał.

Odpowiedz do tematu