|
Tower Racing Forum
|
|
Rewelacja: druga młodość Polish Turf |
| Autor |
Wiadomość |
Turfy
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 12:35
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | Dzięki za wyjaśnienia. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że przy takim regulaminie znacznie bardziej opłaca się dać w gonitwie typ "spod dużego palca" niż nie dać go wcale. A nuż się trafi. Prowadzi to do sytuacji, w której typy nie są odzwierciedleniem przekonań typujących i stają się częściowo losowe. Według mnie nie powinno tak być.
Ponadto proponowałbym zmienić tę minimalną liczbę koni np. w czwórce z 7 na 9 z zaznaczeniem, że nie dotyczy wycofań dodatkowych. Uniknie się nieporozumień.
Natomiast kwestia, z którą musicie się koniecznie uporać przed rozpoczęciem przyjmowania typów, to sytuacja, w której ktoś typuje porządek, a potem okazuje się, że coś zostało wycofane i w totalizatorze gra się dwójkę. Wiem oczywiście, że typy można zgłaszać do 18.00 i wtedy wycofania powinny być znane, ale ktoś przecież mógł je zamieścić wcześniej, to tak mu czas pozwalał. |
Dziękujemy za te uwagi – to są dokładnie te kwestie, które warto sobie „przegadać” zanim Liga się rozpędzi 👍
👉 „Opłaca się strzelać zamiast nie grać”
Rozumiemy ten tok myślenia, ale z naszej perspektywy to nie jest błąd systemu, tylko jego cecha.
Typowanie w swojej naturze nie jest czysto „pewną decyzją” – zawsze zawiera element ryzyka i niepewności. Czasem mamy mocne przekonania, czasem mniej, a czasem decyzje są bardziej intuicyjne. I to jest normalna część tego formatu. Brak typu nie daje tu żadnej przewagi „ochronnej” – to po prostu brak udziału w danej gonitwie i brak możliwości zdobycia punktów. System nie premiuje pasywności, tylko aktywność.
👉 2. Minimalna liczba koni w Czwórce od 9 vs 7
Tu trzymamy się zasady wynikającej bezpośrednio z logiki totalizatora – chcemy być z nim zgodni, a nie budować własne, sztuczne progi. Jeśli w danej gonitwie totalizator dopuszcza dany zakład przy określonej liczbie koni, to Liga działa na tych samych warunkach. Nie chcemy tego „nadpisywać”, bo wtedy zaczęlibyśmy tworzyć własną wersję zakładów, a nie odwzorowanie realnych zasad.
👉 3. Wycofania i zmiana układu zakładu np. PDK → DWJ
To jest bardzo ważny punkt i właśnie dlatego przyjęliśmy konkretną zasadę czasową. Typy można składać i edytować do godziny 18:00 w dniu poprzedzającym dzień wyścigowy. Do tego momentu możliwa jest pełna edycja typów, m.in. w oparciu o oficjalne wycofania i aktualizacje składu gonitw. Po godzinie 18:00 edycja zostaje zablokowana, a typy są „zamrażane” i przekazywane do rozliczenia w niezmienionej formie.
Ale możemy wprowadzić zasadę: W przypadku zakładu PDK typ podawany jest w kolejności, „na wszelki wypadek”, tak jak w DWJ. Oznacza to, że jeśli w wyniku wycofań zakład zostanie przekształcony z PDK w DWJ, to obowiązuje pierwotnie podana kolejność koni – czyli koń wskazany jako pierwszy pozostaje na pierwszym miejscu. Prosimy dać znać, czy taka zasada będzie sensowna i czy dobrze domyka temat przypadków wycofań 👍
Dziękujemy jeszcze raz – takie uwagi są bardzo pomocne, bo pokazują jak system wygląda z perspektywy użytkownika, a nie tylko założeń projektowych 👍 |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 13:11
|
|
|
Od końca.
3. Właśnie o czymś takim myślałem, czyli kolejności na wszelki wypadek.
Odnośnie pkt 2 to nie rozumiem. Czwórkę gra się od 9 koni (chyba że jestem w mylnym błędzie i mam zaćmienie całkowite), więc właśnie ja proponuję pozostanie w zgodzie z zasadami totalizatora. Zresztą wprowadzenie trójek i czwórek jest kontrowersyjne z uwagi na problem z rezerwami. Przy jednej rezerwie można stosować jego przepisy, ale przy dwóch?
Tu dochodzimy do kolejnej niejasnej kwestii: czy w jednym wyścigu można powiedzmy wytypować porządek 1/2 za 50 i 1/3 za 50? Albo trójkę 1/2/box? A może czwórkę 1/2/45/457 i każdą kombinację za 10 pkt? A może kombinacje wykluczające się będą zakazane?
Jeśli boxy są możliwe, to stosowanie rezerw będzie jeszcze trudniejsze, bo według przepisów totalizatora w zakładzie pojedynczym rezerwa wchodzi na ostatnie miejsce, a w boxie na każde i często nawet grający przy kasie dziwią się, że coś trafili lub odwrotnie. Co będzie w przypadku dwóch rezerw? Gdzie one wchodzą i w jakiej kolejności?
Rozumiem, że tutaj chodziło o chronienie tych co dali typy i dwa ich konie zostały wycofane. Konsekwencja filozofii przyjętej w pkt 1, z którą się fundamentalnie nie zgadzam. Celem ligi powinno być wyłonienie najlepszego eksperta, a ekspert nie jest wszechwiedzący i nie musi mieć poglądu na każdy bieg. Nawet w konkursach matematycznych dla dzieci jak "Kangurek" obowiązuje zasada, że za poprawną odpowiedź dostaje się od 3 do 5 pkt, a za błędną minus 1. Żeby nie strzelać. Gdy popatrzy się na typy ekspertów w innych krajach, to też są fragmentaryczne. Typują powiedzmy konia na wygranie i koniec albo sugerują jakiegoś na miejsce, czyli że powinien gdzieś się wysoko pojawić i też na tym koniec. My mamy jakieś skrzywienie z tą chęcią wytypowania poprawnej kolejności we wszystkich biegach na wszystkie pozycje. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 13:22
|
|
|
| Jeszcze jedna kwestia, o której zapomniałem. Podany przykład liczenia punktów jest prosty, ale co z końcówkami groszowymi? Przykładowo porządek za 3 zł jest płatny 12,40, czyli 4,1(3) razy. Ktoś go wytypował za 70 zł. Ma 289,3(3) pkt. Ktoś będzie te końcówki przez cały sezon dla wszystkich uczestników liczył czy jakoś się je zaokrągla? I czy w ogóle można typować za 70 zł czy musi być wielokrotność stawki w totalizatorze. Jeśli musi, to gdy wytypuję porządek za 99 zł, to 1 zł mi przepada, czyli jestem w gorszej sytuacji niż ten, który wytypował górę za 100 zł. Niby drobiazgi, ale regulamin powinien przewidywać nawet najmniej prawdopodobne sytuacje, by potem nie było problemów. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 13:43
|
|
|
| Jeszcze jeden argument. Wprowadzenie możliwości typowania skomplikowanych zakładów może być strzałem w stopę dla całej ligi. Wyobraźmy sobie, że ktoś zgarnie całą pulę czwórki z podwójnej przerzutki i praktycznie w dalszej części sezonu może nic nie trafić, a dalej ma duże szanse na zwycięstwo.Czy jest ekspertem? Sytuacja taka zniechęci pozostałych do typowania w ogóle albo całe 100 punktów będą przeznaczali na czwórki, bo tylko w ten sposób mogą dogonić lidera. Co bardziej zapobiegliwi zrobią tak już od pierwszego dnia wyścigowego. Będzie ogólne wypaczenie rywalizacji. Zastanówcie się, czy moje argumenty są sensowne. Może jeszcze da się temu zapobiec. |
|
|
|
 |
Turfy
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 13:47
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | Od końca.
Odnośnie pkt 2 to nie rozumiem. Czwórkę gra się od 9 koni (chyba że jestem w mylnym błędzie i mam zaćmienie całkowite), więc właśnie ja proponuję pozostanie w zgodzie z zasadami totalizatora. Zresztą wprowadzenie trójek i czwórek jest kontrowersyjne z uwagi na problem z rezerwami. Przy jednej rezerwie można stosować jego przepisy, ale przy dwóch?
Tu dochodzimy do kolejnej niejasnej kwestii: czy w jednym wyścigu można powiedzmy wytypować porządek 1/2 za 50 i 1/3 za 50? Albo trójkę 1/2/box? A może czwórkę 1/2/45/457 i każdą kombinację za 10 pkt? A może kombinacje wykluczające się będą zakazane?
Jeśli boxy są możliwe, to stosowanie rezerw będzie jeszcze trudniejsze, bo według przepisów totalizatora w zakładzie pojedynczym rezerwa wchodzi na ostatnie miejsce, a w boxie na każde i często nawet grający przy kasie dziwią się, że coś trafili lub odwrotnie. Co będzie w przypadku dwóch rezerw? Gdzie one wchodzą i w jakiej kolejności?
Rozumiem, że tutaj chodziło o chronienie tych co dali typy i dwa ich konie zostały wycofane. Konsekwencja filozofii przyjętej w pkt 1, z którą się fundamentalnie nie zgadzam. Celem ligi powinno być wyłonienie najlepszego eksperta, a ekspert nie jest wszechwiedzący i nie musi mieć poglądu na każdy bieg. Nawet w konkursach matematycznych dla dzieci jak "Kangurek" obowiązuje zasada, że za poprawną odpowiedź dostaje się od 3 do 5 pkt, a za błędną minus 1. Żeby nie strzelać. Gdy popatrzy się na typy ekspertów w innych krajach, to też są fragmentaryczne. Typują powiedzmy konia na wygranie i koniec albo sugerują jakiegoś na miejsce, czyli że powinien gdzieś się wysoko pojawić i też na tym koniec. My mamy jakieś skrzywienie z tą chęcią wytypowania poprawnej kolejności we wszystkich biegach na wszystkie pozycje. |
👉 Dziękujemy za kolejne uwagi – poniżej odpowiedzi na postawione pytania:
👉 Tutaj się zgadzamy.
Odnośnie pkt 2 – czwórki, trójki i zasady totalizatora
👉 Nie do końca rozumiemy uwagi dotyczące zgodności z totalizatorem. Z informacji Trafoline wynika, że: Czwórka: „Koszt pojedynczego zakładu to 1 zł. Gramy od 7 koni w gonitwie.”. Trójka: „Koszt pojedynczego zakładu to 3 zł. Gramy już od 3 koni w gonitwie.”. W przypadku jednej lub dwóch rezerw mechanizm działa analogicznie – konie przesuwają się, a brakujące miejsca uzupełniane są zgodnie z zasadą rezerw. Przy finalizacji typów – dzień przed gonitwami o 18:00 ryzyko ich użycia jest minimalne.
Czy można w jednym wyścigu łączyć różne warianty (np. 1/2 za 50 i 1/3 za 50, boxy itd.)?
👉 Nie. Takie kombinacje nie są przewidziane w systemie ligi.
Czy dopuszczalne są boxy?
👉 Nie. Dopuszczalne są wyłącznie zakłady w standardowych formatach: od ZWC do CZW, bez boxów i bez dodatkowych kombinacji.
Rezerwy – gdzie wchodzą i w jakiej kolejności?
👉 Informacja dla typera: „Jeśli chcesz, możesz podać konie rezerwowe. Jeśli jeden lub dwa z wytypowanych koni zostaną wycofane z gonitwy, pozostałe konie w zakładzie przesuwają się odpowiednio o jedno lub dwa miejsca do przodu, a na zwolnione miejsca automatycznie wchodzą konie rezerwowe.”
Cel Ligi a punktacja ujemna
👉 Rozumiemy zastrzeżenia dotyczące filozofii systemu punktacji i idei „wyłaniania eksperta”. Natomiast przyjęte podejście jest inne: Celem Ligi nie jest wyłącznie wyłonienie eksperta, lecz umożliwienie każdemu uczestnikowi swobodnego typowania gonitw i udziału w rywalizacji. Z tego powodu nie stosujemy systemu kar w postaci punktów ujemnych – preferujemy model pozytywny, który premiuje trafne typy, a nie karze błędne.
Fragmentaryczność typowania i swoboda gracza
👉 Zgadzamy się, że typer nie musi być „wszechobecnym ekspertem” i nie ma obowiązku typowania wszystkich biegów ani wszystkich rynków. Dlatego obowiązuje zasada: „Możesz obstawić jeden zakład lub kilka – nie musisz wypełniać wszystkich. Wypełnione zakłady zostaną zapisane, puste są ignorowane. Masz pełną dowolność: możesz grać tylko ZWC, tylko CZW, wybrane gonitwy albo wszystkie naraz. Stawkę każdego zakładu ustalasz samodzielnie.” W tym zakresie się zgadzamy – nie chodzi o sztuczne budowanie „ekspertów totalnych”, tylko o stworzenie przestrzeni do typowania, w której każdy uczestnik gra według własnego stylu i komfortu.
Liga jest dla ludzi, którzy chcą się bawić typowaniem i sprawdzać swoją wiedzę oraz wyczucie koni, a nie po to, by udowadniać swoją nieomylność czy ścigać się w sztucznie wykreowanym „eksperckim” modelu. |
|
|
|
 |
Turfy
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 13:51
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | | Jeszcze jeden argument. Wprowadzenie możliwości typowania skomplikowanych zakładów może być strzałem w stopę dla całej ligi. Wyobraźmy sobie, że ktoś zgarnie całą pulę czwórki z podwójnej przerzutki i praktycznie w dalszej części sezonu może nic nie trafić, a dalej ma duże szanse na zwycięstwo.Czy jest ekspertem? Sytuacja taka zniechęci pozostałych do typowania w ogóle albo całe 100 punktów będą przeznaczali na czwórki, bo tylko w ten sposób mogą dogonić lidera. Co bardziej zapobiegliwi zrobią tak już od pierwszego dnia wyścigowego. Będzie ogólne wypaczenie rywalizacji. Zastanówcie się, czy moje argumenty są sensowne. Może jeszcze da się temu zapobiec. |
👉 Trafne uwagi, za które bardzo dziękujemy. Liga nie przewiduje skomplikowanych zakładów. Bazujemy tylko na zakładach jednogonitwowych. |
|
|
|
 |
Turfy
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 14:19
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | | Jeszcze jedna kwestia, o której zapomniałem. Podany przykład liczenia punktów jest prosty, ale co z końcówkami groszowymi? Przykładowo porządek za 3 zł jest płatny 12,40, czyli 4,1(3) razy. Ktoś go wytypował za 70 zł. Ma 289,3(3) pkt. Ktoś będzie te końcówki przez cały sezon dla wszystkich uczestników liczył czy jakoś się je zaokrągla? I czy w ogóle można typować za 70 zł czy musi być wielokrotność stawki w totalizatorze. Jeśli musi, to gdy wytypuję porządek za 99 zł, to 1 zł mi przepada, czyli jestem w gorszej sytuacji niż ten, który wytypował górę za 100 zł. Niby drobiazgi, ale regulamin powinien przewidywać nawet najmniej prawdopodobne sytuacje, by potem nie było problemów. |
👉 Dziękujemy za uwagi, są jak najbardziej zasadne i praktyczne.
Dla pełnej jasności przejdźmy przez dwa przykłady dokładnie tak, jak zrobi to system Ligi:
W przypadku zakładu porządek: jeżeli wypłata w totalizatorze wynosi 12,40 zł za 3 zł, to najpierw system przeliczy to na wartość dla 1 pkt, czyli 12,40 ÷ 3 = 4,1333… Następnie mnoży to przez stawkę typera. Jeśli typer postawił 70 pkt, otrzymujemy 70 × 4,1333… = 289,3333… pkt. Na końcu wynik jest automatycznie zaokrąglany do dwóch miejsc po przecinku zgodnie z zasadami matematyki, czyli do 289,33 pkt. Taka wartość trafia na konto typera – bez żadnego ręcznego liczenia czy „zbierania końcówek” w trakcie sezonu.
Drugi przykład – zakład zwyczajny. Jeżeli wypłata wynosi 56,80 zł za 5 zł, to przelicznik na 1 pkt wynosi 56,80 ÷ 5 = 11,36. Jeśli w tym przypadku typer postawił 90 pkt, system mnoży 90 × 11,36, co daje dokładnie 1022,40 pkt. Tu również obowiązuje ta sama zasada – wynik końcowy jest podany do dwóch miejsc po przecinku, choć w tym przypadku nie ma potrzeby dodatkowego zaokrąglania.
Warto też doprecyzować samą zasadę stawek w Lidze: na każdy typ typer może postawić minimalnie tyle, ile wynosi stawka nominalna danego zakładu (np. 5 pkt dla ZWC, 3 pkt dla trójki itd.), natomiast maksymalnie typer może przeznaczyć 100 pkt na pojedyńczy typ – chyba że chce tę pulę podzielić na kilka różnych typów w tej samej gonitwie. Wtedy sam decyduje, jak rozłożyć punkty między zakłady.
Cały mechanizm jest więc prosty i spójny: przelicznik z totalizatora → proporcja do stawki → automatyczne zaokrąglenie do dwóch miejsc, i gotowe.
👉 Na koniec pytanie: czy taki sposób liczenia i zaokrąglania do dwóch miejsc po przecinku wydaje się spójny i wystarczający, czy są w nim jeszcze jakieś realne luki lub sytuacje brzegowe, które warto doprecyzować w regulaminie? |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 14:30
|
|
|
Mamy nowy sezon, więc może TS planuje jakieś zmiany, ale w ubiegłym roku trójka była przyjmowana od 4 koni, a czwórka od 9. Proponuję sprawdzić aktualność regulaminu, bo lata temu faktycznie czwórka była od 7 koni, więc może to jakaś pozostałość.
Zerknąłem na sprawozdania z ubiegłego roku. W 36 dniu wyścigowym wystartowały 3 konie i trójki nie było, w dniu 26 biegły 4 konie i trójka była.
Zakłady takie jak trójka i czwórka, chociaż jednogonitwowe, są skomplikowane, a polaryzacja wypłat bardzo duża. Obym był złym prorokiem, ale moim zdaniem zabiją ligę.
Teraz anegdotka.
Pewnego razu pula czwórki wynosiła 6000 zł i był jeden wygrany bilet (albo żadnego, bo to na jedno wychodzi). Szczęśliwy typer trafnie ją przewidział, postawił 3pkt, zainkasował 6000 i bardzo się ucieszył.
Minął tydzień i znów pula wyniosła 6000zł i znów trafił w kasie jeden gracz. I znów jeden typer przewidział kolejność, obstawiając za całe 100 punktów. Zainkasował 200 000 punktów i ucieszył się jeszcze bardziej. Tyle tylko, że gdyby obydwaj typerzy byli tymi, którzy trafili w kasie, to wypłata w pierwszym wariancie wyniosłaby 6000, a w drugim 180 zł, bo podzielona na wszystkie mnożenia jednego gracza i w efekcie każdy z nich otrzymałby 6000 zł. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 14:33
|
|
|
| System zaokrąglania jest OK. Jeśli robi to program, to nie ma kłopoty z liczeniem. |
|
|
|
 |
Turfy
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 14:45
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | Mamy nowy sezon, więc może TS planuje jakieś zmiany, ale w ubiegłym roku trójka była przyjmowana od 4 koni, a czwórka od 9. Proponuję sprawdzić aktualność regulaminu, bo lata temu faktycznie czwórka była od 7 koni, więc może to jakaś pozostałość.
Zerknąłem na sprawozdania z ubiegłego roku. W 36 dniu wyścigowym wystartowały 3 konie i trójki nie było, w dniu 26 biegły 4 konie i trójka była.
Zakłady takie jak trójka i czwórka, chociaż jednogonitwowe, są skomplikowane, a polaryzacja wypłat bardzo duża. Obym był złym prorokiem, ale moim zdaniem zabiją ligę.
Teraz anegdotka.
Pewnego razu pula czwórki wynosiła 6000 zł i był jeden wygrany bilet (albo żadnego, bo to na jedno wychodzi). Szczęśliwy typer trafnie ją przewidział, postawił 3pkt, zainkasował 6000 i bardzo się ucieszył.
Minął tydzień i znów pula wyniosła 6000zł i znów trafił w kasie jeden gracz. I znów jeden typer przewidział kolejność, obstawiając za całe 100 punktów. Zainkasował 200 000 punktów i ucieszył się jeszcze bardziej. Tyle tylko, że gdyby obydwaj typerzy byli tymi, którzy trafili w kasie, to wypłata w pierwszym wariancie wyniosłaby 6000, a w drugim 180 zł, bo podzielona na wszystkie mnożenia jednego gracza i w efekcie każdy z nich otrzymałby 6000 zł. |
👉 Pod tym linkiem znajduje się aktualny regulamin: https://www.trafonline.pl/jak-grac
Prosimy sprawdzić informację odnośnie trójki i czwórki.
👉 Co do systemu punktacji – jak każda nowa propozycja, wymaga on czasu na rzetelną ocenę. Bez przetestowania w warunkach rzeczywistych nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że jest on błędny lub nieadekwatny. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 14:56
|
|
|
| Regulamin swoje, a praktyka swoje. Napisałem, co było w ubiegłym roku. W tym mamy za sobą jeden dzień wyścigowy we Wrocławiu i czwórka była przyjmowana tylko w dwóch biegach, w których startowało co najmniej 9 koni. Na stronie trafonline i torsluzewiec jest program na Warszawę. Nad listami startowymi każdego biegu są wyszczególnione zakłady jednogonitwowe, które będą przyjmowane. I już w biegu czwartym, w którym zgłoszono 8 koni, czwórki nie ma. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 15:06
|
|
|
| Proponuję doprecyzowanie kolejności koni rezerwowych. Bez tego na miejsca 3 i 4 do czwórki wchodziłyby w dowolnej kolejności, dając dwie kombinacje zamiast jednej. Zasada analogiczna jak w sytuacji porządek/dwójka będzie ok. |
|
|
|
 |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2026-04-16, 23:19
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | | Zabawa dla nawiedzonych |
Im dłużej jestem na wyścigach, tym bardziej mam wrażenie, że to ogólnie jest celne sformułowanie tej naszej pasji |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-16, 23:37
|
|
|
Regulamin podany na trafie NA 100% jest niekatulany. Zapewne został napisany kiedyś tam, kiedy odpalali stronę i tak sobie wisi do teraz, jakże to znamienne dla tej firmy.
Argumenty, które już podał Gość (czyli gonitwy z Partynic i to co stoi w programie na niedzielę - gonitwa numer 5. Ale też cytuję z regulaminu trafu: "Żeby użyć systemu BOX w Tripli (TPL/DWJ), wystarczy, że zaznaczysz „#” obok numerów koni."
Zakład TPL/DWJ został oficjalnie wycofany od tego roku, co potwierdza nieaktualność regulaminu.
Obawiam się, że pojawia się tu duży problem, bo w praktyce w niedzielę okaże się, że CZW jest od 9 koni i kosztuje 2zł. |
|
|
|
 |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2026-04-16, 23:41
|
|
|
Mam sugestię odnośnie rezerwy. Powinna być ona możliwa dla każdego zakładu. Teraz po prawdzie nie wiem jak to jest. To co tam zaznaczamy to rezerwa tylko do czwórki, czy taka ogólna? Tak czy siak, typując górę chciałbym mieć jako rezerwę konia nr 2 w mojej hierarchii, a nie konia 5,czy 6, analogicznie typując PDK wolałbym mieć konia 3, anie 5/6.
Wiadomo, różne rzeczy mogą się wydarzyć, koń wycofany dodatkowo, albo zwolniony z dyspozycji. Jeśli gram górę za całość, to jestem w przysłowiowych 4 literach, nie mając odpowiedniej rezerwy. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,049 sekundy. Zapytań do SQL: 8
|