|
Tower Racing Forum
|
|
Służewiec: otwarcie sezonu '26 i pierwsze dni |
| Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-20, 19:53
|
|
|
| Smutna prawda. Ja w tym roku cyrk pierwszego dnia odpuściłem. Co będzie dalej, jak mówi poeta- czas pokarze... |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-20, 19:54
|
|
|
Pokaże |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-20, 19:58
|
|
|
| Pierwsza wersja dobra. Czas pokarze tych szkodników, co niszczą polskie wyścigi, hodowlę, tor ma Służewcu. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-20, 20:17
|
|
|
| Pozostaje mieć nadzieję. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-20, 21:01
|
|
|
Otwarcie sezonu 2026 na Torze Służewiec (19 kwietnia) spotkało się z mieszanym odbiorem.
Choć oficjalne komunikaty podkreślają sukces frekwencyjny i rekordową pulę nagród, w środowisku pasjonatów i stałych bywalców pojawiają się konkretne zastrzeżenia.
Środowisko kibiców wytyka organizatorom, m.in. skąpe materiały promocyjne przed sezonem.
Krytyka dotyczy braku merytorycznych zapowiedzi, które mogłyby przyciągnąć nowych widzów, oraz skupiania się na „kiczowatych” treściach w mediach społecznościowych zamiast na samym sporcie.
Pojawiają się głosy, że Tor Służewiec coraz częściej traktowany jest jako miejsce eventowe (pikniki, pokazy mody, strefy stylu), a same wyścigi schodzą na drugi plan. Krytycy zauważają, że popularyzacja sportu „czeka w zamrażarce”, a marketingowcy zdają się unikać pisania o koniach na rzecz atrakcji lifestyle'owych.
W komentarzach często przewija się żal o brak działań skierowanych do tzw. „starej wiary” (długoletnich graczy i pasjonatów), którzy czują się pominięci w nowej, bardziej komercyjnej formule otwarcia. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2026-04-20, 21:21
|
|
|
Najlepsze w historii
19.04.26 Mój koment jako Wiktora Lubicza pod Polish Turf
Z mojej perspektywy, wsród publiczności, najlepsze w historii pod względem promocji otwarcie sezonu wyścigów konnych w Warszawie. |
| |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-20, 21:31
|
|
|
Staram się obiektywnie oceniać sytuację, więc zwrócę uwagę na rzeczy, które mi się podobały.
Otwarta trybuna środkowa ze stolikami i miękkimi fotelami. Na stałe czy tylko okazjonalnie?
Lepsze pokazywanie koni na zakręcie, o czym już pisałem.
Gratisowy program skrócony, zawierający podstawowe informacje, ale co ważne, z to z barwami stajennymi.
Oddzielenie strefy gastronomicznej od padoku na trybunie środkowej.
Punktualne wyprowadzanie koni na padok. Kończył się bieg, a uczestnicy następnego już pojawiali się na wybiegu.
Transmisję próbowałem obejrzeć po powrocie. Wytrzymałem około 2,5 godziny, z czego była godzina reklam, około pół godziny dżingli i przerywników i około pół godziny czegoś o koniach, niekoniecznie o wyścigach. Już w pierwszych 4 minutach transmisja była trzykrotnie przerywana reklamami, cięgle tego samego. Być może na żywo proporcje były inne. Staram się to zrozumieć, bo biznes to biznes. Staram się też zrozumieć, że w takim dniu muszą być treści nie dla koniarzy, ale dla przypadkowej publiczności. Staram się zrozumieć trend polegający na ględzeniu o czymkolwiek, na pytaniu panczenisty o wagę siodła itp. Wolę to od wywiadów w stylu "Jak tu pięknie, prawda?".
Natomiast nie mogę zrozumieć, dlaczego nie próbuje się połączyć komercji z merytoryką i oczekiwaniami koniarzy. Czy przykładowo muszę przez cały czas oglądać twarze panów Romaniuka i Kuracha, którzy coś próbują wróżyć z fusów? Czy oni nie mogą dyskutować w czasie gdy kamera koncentruje się na pokazywaniu koni na padoku? Nie w małym okienku, ale zamiast twarzy komentatorów. Czy rozmowy innych muszą cały czas być filmowane? Nie da się ich pokazać na początku i na końcu, a w środku pokazać konie, gdy oni rozmawiają? |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-20, 22:20
|
|
|
| Najlepiej jakby konie między sobą rozmawiały i wymieniały typy, wtedy nie tylko ludzie byliby niepotrzebni do analiz, ale nawet sztuczna inteligencja. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-20, 22:23
|
|
|
Lubicz od kilku sezonów co roku pisze, że coś na Służewcu jest najlepsze w historii - otwarcie, gala Derby, Wielka Warszawska.
Jak tak wszystko co roku jest najlepsze, to teraz mamy już chyba kosmiczny poziom, albo Wiktor patrzy na wszystko przez różowe okulary. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-20, 22:37
|
|
|
| Nie mam porównania do wielu wcześniejszych lat, dopiero od zeszłego roku chodzę regularnie na tor, ale tutaj chyba obie rzeczy mogą być prawdziwe? Totalizator, Tor czy samo miasto są w stanie dobrze zorganizować i reklamować większe eventy, które na prawdę przyciągną ludzi (niekoniecznie zainteresowanych samym sportem), i jednocześnie w pomijać reklamę samych wyścigów i innych dni wyścigowych. Pokazuje to że możliwość promocji jakaś tam jest, ale nie jest wykorzystywana bo i tak nie przełoży się to w ich mniemaniu na zysk. Ciekawe jak w reszcie sezonu będzie to wyglądało po takim cięciu kosztów. Może Warszawa jako partner będzie starała się reklamować sam tor? |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2026-04-20, 23:00
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | Transmisję próbowałem obejrzeć po powrocie. Wytrzymałem około 2,5 godziny, z czego była godzina reklam, około pół godziny dżingli i przerywników i około pół godziny czegoś o koniach, niekoniecznie o wyścigach. Już w pierwszych 4 minutach transmisja była trzykrotnie przerywana reklamami, cięgle tego samego. Być może na żywo proporcje były inne. Staram się to zrozumieć, bo biznes to biznes. Staram się też zrozumieć, że w takim dniu muszą być treści nie dla koniarzy, ale dla przypadkowej publiczności. Staram się zrozumieć trend polegający na ględzeniu o czymkolwiek, na pytaniu panczenisty o wagę siodła itp. Wolę to od wywiadów w stylu "Jak tu pięknie, prawda?".
Natomiast nie mogę zrozumieć, dlaczego nie próbuje się połączyć komercji z merytoryką i oczekiwaniami koniarzy. Czy przykładowo muszę przez cały czas oglądać twarze panów Romaniuka i Kuracha, którzy coś próbują wróżyć z fusów? Czy oni nie mogą dyskutować w czasie gdy kamera koncentruje się na pokazywaniu koni na padoku? Nie w małym okienku, ale zamiast twarzy komentatorów. Czy rozmowy innych muszą cały czas być filmowane? Nie da się ich pokazać na początku i na końcu, a w środku pokazać konie, gdy oni rozmawiają? |
Podpisuję się pod tym. Kto odpowiada za transmisję? |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2026-04-21, 11:48
|
|
|
Trafny komentarz Polish Turf po otwarciu sezonu wyścigów konnych w Warszawie.
I napisany w starym, poważnym i kulturalnym stylu. Pytanie, czy trudne, bo konstruktywne argumenty dotrą do Totalizatora Sportowego?
Mam co do tego pewne wątpliwości.
https://polishturf.com/miedzy-frekwencja-a-narracja/ |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2026-04-21, 12:24
|
|
|
Qlpin Eli Coolpin pod TWKS fb: Trąbka przed każdą gonitwą na zejściu z padoku to kapitalny pomysł!
I mój dopisek:
Zwyczaj zaczerpnięty z torów w USA. 20 innych pomysłów i będzie jak w Ameryce. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2026-04-21, 12:37
|
|
|
19.04.26 otwarcie Slu pule
zwc/ 29-33-39-31-25-30-17-16 (w tys. zł, stawka 5);
pdk/ 16-12-13-10-9-8-8-7 (w tys. zł, stawka 3);
trj/ 7-5-7-17-7-5-7-8 ( w tys. zł, stawka 3 zł); g4 pula po kumulacji. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2026-04-21, 12:55
|
|
|
Sprawozdanie w pigułce
tor 4.1 miękki, going stick 5.0 (17.04 gs 4.0, nawadniany, bez opadów), temp max 19, ładny wiosenny dzień;
g.1/ Hcp otwarcia 4+ (minus 16)
4 l Tequila Shot pod (-1) Karoliną Kamińską i najniższą wagą 47.5 kg z miejsca do miejsca.
Make Baraket (52+2 Kalysbek) już go miał, ale fuks obronił się i odszedł na końcu; pdk 188/3zł.
Przywiózł go z Partynic tr. Michał Borkowski dla wpływowych i wymagających właścicieli.
Outsider, który w totalizatorze zrobił się faworytem - 16 za 5 w wysokiej puli.
Na miękkim torze dwa konie w porządku z najniższymi wagami, przy mocnym tempie.
Tego dnia wygrywały konie ze stajni poza Słuźewcem (6 razy na 8 gon). |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,044 sekundy. Zapytań do SQL: 8
|