|
Tower Racing Forum
|
|
Bojkot Dwójki |
| Autor |
Wiadomość |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2016-04-20, 19:38 Bojkot Dwójki
|
|
|
W najbliższą sobotę dwie gonitwy z porządkami, a w niedzielę żadnej (tych udawanych wyścigów kłusaków i tak nie grałem). Prawdę mówiąc sfrustrowałem się, sezon się jeszcze nie zaczął na dobrą sprawę a człowiekowi już się odechciewa grać. Oczywiście siódme gonitwy, w których wymyślili sobie te złote dwójki są pola, w których zgodnie z ich przepisami powinny być porządki. Kompletne brak szacunku dla graczy, wręcz na jakąś złośliwość to wygląda.
Proponuję na początek zbojkotować ten zakład - dwa, czy tam trzy lata temu mało kto to grał i porządki przywrócili. |
|
|
|
 |
Horam
Uczeń Horam

|
Wysłany: 2016-04-20, 20:36
|
|
|
Słyszałem, że od następnego weekendu - majowy - ma już być normalnie - czyli tak jak napisali do 7 konia DWÓJKA od 8 konia PORZĄDEK.
Myślę, że trzeba spojrzeć trochę w inną stronę - ja gram na Francji - tam dają 3 - 4 dwójki w dniu i to przy 12, 14 koniach i całkiem dobrze się gra, u nas na Służewcu przy 7 jest zdziwienie - a może po prostu powinno być więcej koni w gonitwie to by nie było takich pomysłów, no bo jeżeli trzymać ich za słowo to jakby każda gonitwa miała 8 koni to były by PORZĄDKI i CZWÓRKI.
poza tym jakby tak spojrzeć na wszystkie zakłady jakie oferują to porządek nie pasuje do reszty:
ZWC - trzeba trafić tego jedynego
TRJ - trzeba trafić kolejność 1-2-3
CZW - trzeba trafić kolejnosć 1-2-3-4
TPL - trzeba trafić 1-1-1
KWN - trzeba trafić 1-1-1-1-1
a tylko w porządku można trafić 1-2 / 2-1 czyli DWJ w boxie
wiem nie znam się - gram dopiero 3 lata
a i jeszcze kłusaki - problem nie jest to że są one w kwincie tylko to że one zagalopują i psują gonitwę - no i są większe niespodzianki, czyli trzeba grać szeroko, a każdy chciałby za 3 zł (bo przecież jestem ekspertem) trafić sam kwintę i to z pula najlepiej MILION
dla mnie wniosek jest jeden nie umiem grać kłusaków - narzekam że są w kwincie
kłusaki źle biegają - narzekam, że są w kwincie |
|
|
|
 |
Brava
Uczeń

|
Wysłany: 2016-04-20, 21:38
|
|
|
| Popieram bojkot dwójek! Porządek to mój ulubiony zakład i na pewno nie będę w zamian grać dwójki w boksie. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2016-04-21, 16:24
|
|
|
Jakiś bezsens w poczcie poważnej Bravy. Lepiej obstawiać dwójki box niż je bojkotować, a jeszcze lepiej pomnożyć własne obroty poprzez podwyższenie własnej stawki. Porządek jako zakład pozostał od 8+ koni, zamiast od siedmiu, jak w poprzednim sezonie, czyli średnio w skali całego służewieckiego sezonu mniej więcej w co drugiej gonitwie. Problemem może być zastrzeżenie, że w wybranych przez Traf gonitwach 8+ będą przyjmowane dwójki zamiast porządków - w pierwszych trzech dniach wyścigowych w gonitwach nr 7, gdzie zapisano najwięcej koni (po 10). Jeśli to stałe zastrzeżenie w gonitwach nr 7, przy największej liczbie koni w danym dniu wyścigowych, jakiś pomysł w tym jest, podwojenie wypłat, choć moim zdaniem niepotrzebny, bo przecież wyższe wypłaty są w trójkach. Reguły gry na pewno nie mogą się zmieniać w zależności od czyjegoś widzimisię. Na pewno dobrze, przy polskiej małej puli, że nie ma porządków i dwójek w tych samych gonitwach, co w przeszłości się zdarzało.
Uważam tradycję za podstawę, zaś w polskiej tradycji zakładów na wyścigi podstawą zawsze były porządki, a nie dwójki. Podział "do 7" i "8+" jakiś sens, ze względu na słabe zapisy w gonitwach siedmiokonnych, sztukowane przez dopisywanie słabszych koni w drugim terminie do wymaganej liczby 7. Dawniej też sztukowano, ale teraz jakby bez żenady, jakby p. Bąkowski, dyrektor oddziału wyścigi konne w TS, już niczego się nie obawiał.
Być może dla każdego oczywiste, ale zawsze warto i oczywiste rzeczy przypominać. Porządek to inaczej dwie dwójki w porządku, przy czym wypłaty za dwójki są mniejsze lub większe w zależności od kursu na konie (ewentualnych wypłat). Porządek zaś jest średnią z dwóch dwójek, większej i mniejszej. Przy czym średnie wypłaty za dwójki - bez cudów - są dokładnie dwa razy wyższe niż za porządki, bo ryzyko średnio dwa razy wyższe, przy podstawowej stawce. Mediana na porządki w gonitwach na Służewcu (i w totalizatorze w Ameryce na torach przy podobnej liczbie koni) wynosi 8.00 za stawkę 1.00 (razy 8), a mediana w dwójkach wynosi 16.00 za 1.00 (razy 16). Dwójka # box daje podobny wyniki jak podwojony porządek.
dodane
po wpisie Koniofana, który pyta jak w dwójkach grać "chłopski" porządek 1-2.
Odpowiedź: odwracać 1-2, czyli grać #1-2 za stawkę 1+1=2, z wyjątkiem pierwszej i drugiej gry. Zaś w porządkach własną stawkę należy podwoić. Zysk zależy od obrotów.
Z wpisu Koniofana wynika, że obstawiał on do tej pory porządki za 3 zł, bo gdyby grał wyższą stawką niż podstawowa, podzieliłby ją na pół i nie byłoby problemu. Otóż, gdyby w latach siedemdziesiątych ówczesny dyrektor wyścigów nieżyjący Leszek Gniazdowski, zwany też " Czarnym Leszkiem" chciał obniżyć ówczesne stawki za porządek na przykład do obecnych 3 zł, ówcześni partyjni decydenci zastanawialiby się, czy coś mu się w głowie nie pokićkało, a ja nie pamiętam, żeby ktoś domagał się wtedy obniżenia podstawowej stawki. Pensje zaś były w owym czasie porównywalne przynajmniej nominalnie z obecnymi, przy mniejszej chyba sile nabywczej ówczesnej złotówki. Czyżby w tamtych czasach koniofani byli bardziej odważni niż dziś? |
|
|
|
 |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
Wysłany: 2016-04-21, 17:22
|
|
|
Granda ,bezczelność,bezkarność, całkowite "olewanie" graczy.Najpierw zmieńcie w programie opis porzadku ,gdzie czytamy,że "jest przyjmowany w gonitwach ,w których uczestniczy co najmniej 8 koni". Dlaczego mam płacić podwójnie ,by wygrać to samo co w porzadku (średnio patrząc) -nowy sposób na dodatkowe zyski sobie znaleźli ? Ale skutek będzie odwrotny, gdy się depcze buciorami największe świętosci wyścigowe ,jakim od zawsze był najpopularniejszy do gry porządek -już to przerabialiśmy w niedawnej przeszłości( jak mam zagrać np. przysłowiowy "chłopski" porządek 1-2) .Popieram jedyny sposób na ukrócenie niebywałej bezczelnosci-....bojkot dwójek..... i to już od tej dwudniówki.Tylko to nauczy rozumu wszelkich "mądrali" z totka końskiego .Baciorem finansowym ich po gołym dupsku,to jedyny sposób ,jak rzeczowe argumenty nie skutkują
A tak czytam wpisy Horama i wydaje mi sie ,ze jest tubą rządzicieli z totka i hejterem, tylko przygrywa "głupa" na forum, zasłaniajac się ,że jest nowicjuszem
I jeszcze, tak z ciekawości, obserwujcie pule dwójek ,szczególnie w pierwszym biegu sobotnim (kłusaki) i innych.Zapowiadają się rewelacje i szturm graczy na kasy.
Ja na razie za takie wyścigi uprzejmie dziękuję-będę co najwyżej niegrajacym kibicem,a moze coś z łaski zagram w dniach rozgrywania gonitw naszej potrójnej korony i derbów arabskich , no i oczywista W. Warszawskiej.Jednego gracza macie już mniej .Zmusiliscie mnie ,jak uprzednio wielu moich znajomych,do wypięcia się na takie wyścigi ,a szczególnie na takie propozycje w totku końskim .Tak- wyścigi staczają się po równi pochyłej i koniec ich jest coraz bliżej.Podłączanie ich do wielu kroplówek naraz ,za państwowe pieniądze, nie pomoże ,tak jak normalnemu ciężko choremu kadzidło |
_________________ Koniofan
 |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2016-04-21, 20:26
|
|
|
Większym problemem niż dwójki do siedmiu koni włącznie są tzw. nasze typy w "Programie Gonitw". Z analizy ewentualnych wypłat i porównania z kolejnością koni w typach wynika, że na 32 konie w 29 przypadkach koń typowany zmienił pozycję w grze najwyżej o jedną (czyli z 1 na 2 lub odwrotnie, z 2 na 1 lub 3, z 3 na 2 lub na 4, i 4 na 3 lub wypadał z gry). Statystycznie zaś typy były nieco poniżej średniej - 6 koni z pierwszego i drugiego miejsca w pierwszej dwójce na celowniku, w pięciu gonitwach na 8 do porządków wchodziły konie spoza pierwszej czwórki, "niepokazane" konie wchodziły do trójek sześć razy na osiem. Stąd wielkie wypłaty. Ja może i się cieszę, ale to na krótką metę. Z drugiej strony "Program" typował ("dawał") np. na pierwsze Cordiale Saluti z tzw. nadania, i też Finalistkę, oraz na pocieszenie całą trójkę w ostatniej gonitwie, co chwali się. Ale będzie cały czas pokusa robienia wyższych wypłat poprzez ustawianie gry. "Zielony" program też dawał typy, ale jakby dyskretnie, nieco schowane i po opisie, i były to rzetelne typy. Znaliśmy typerów z "zielonego" programu i wiedzieliśmy, że postępują fair. Nie mam tej pewności teraz, bo to co robi Totalizator Sportowy na wyścigach konnych nie jest przejrzyste. Ustawienie koni w kolejności szans bardzo ułatwia grę, jestem za, ale to nie powinny być dowolne typy.
dodane
we wcześniejszej poczcie w istotnym miejscu wypadło słówko "ma". Zdanie powinno brzmieć: Podział (gry na dwa konie) "do 7" i "8+" jakiś sens ma, ze względu..." itd.
Nie wymieniłem też stawek w czasach Gniazdowskiego, jakby każdy wiedział...W owym czasie podstawowa stawka za porządek wynosiła 20 zł, a za triple 30 zł, przy czym systematycznie zwiększano liczbę kas podwójnych za 40 zł. |
|
|
|
 |
Brava
Uczeń

|
Wysłany: 2016-04-21, 21:22
|
|
|
| Przepraszam, ale moje podejście jest bardzo sensowne. Żeby uzyskać to samo prawdopodobieństwo wygranej, które mam przy porządku, muszę zagrać za 6 zł zamiast za 3. Tak więc, mogę wygrać dwa razy tyle ale i stracić dwa razy tyle. Jakbym chciała wygrać dwa razy tyle, grałabym dwa porządki zamiast jednego. Zakładam, że organizatorowi o to chodzi, żebym zagrała dwie dwójki i wrzuciła podwójny zakład do kasy. A ponieważ nie zamierzam robić tego, czego organizator ode mnie oczekuje, nie zagram w ogóle. Jestem oburzona faktem, że organizator nie przestrzega nawet durnych zasad ustalonych przez siebie samego. Albo mamy porządek od ośmiu koni, albo nie. Co to za argument, że jest jakaś pula dwójki i dlatego nie ma porządków (taką dostałam odpowiedź od spółki traf na moje pytanie, dlaczego podczas otwarcia w gonitwie 7 nie było porządku). |
|
|
|
 |
Brava
Uczeń

|
Wysłany: 2016-04-21, 21:31
|
|
|
| Całe szczęście, że mamy reaktywowaną Gazetę Wyścigową i alternatywę do programu gonitw (choć przyznaje, nie przeanalizowałam trafności ich typów). Podczas otwarcia panowie sprzedawali je przy bramie wjazdowej przy Alei Wyścigowej. Mam nadzieje, że w przyszłości też będą gdzieś tam do kupienia w dniu wyścigowym. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2016-04-21, 22:25
|
|
|
Droga Bravo, zwróć uwagę, że Twoje rozumowanie dotyczy tylko gry za podstawową stawkę 3 zł. Już przy podstawowej własnej stawce 6 zł (razy 2), dwójki nic nie zmieniają. 8 gonitw dziennie, razy 3 zł daje obrót 24 zł. Procent dla organizatora 22, czyli 5 zł 28 gr. To się nikomu nie opłaca! 5 zł to ja daję proszącemu na ulicy. Na pewno nie chciałabyś, żeby nasze wyścigi były tak biedne jak ci biedacy!
Poza tym, zamiast porządków możesz obstawiać zwycięzców, przy swojej małej stawce, na to samo wychodzi. Wypłaty pomnożone przez prawdopodobieństwo trafienia dają taki sam wynik w zakładach na zwycięzcę i na porządki (również dwójki). Zaznaczam dla uniknięcia nieporozumień, też jestem za porządkami, i to we wszystkich gonitwach, ale przy wyższej stawce, może 10 zł.
Pozdrawiam i bardzo chciałbym, żebyś nie zawiodła się jako właścicielka koni. |
|
|
|
 |
Brava
Uczeń

|
Wysłany: 2016-04-21, 22:44
|
|
|
Tez chcialabym zeby los sie do mnie usmiechnal jako do wlascicielki |
|
|
|
 |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
Wysłany: 2016-04-22, 14:24
|
|
|
Tx ma rację -typy w programie, to typowe napuszczenie graczy i możliwość robienia wypłat oraz ustawek- to typowe ,po studencku " walenie graczy w poroże".Jeśli już są, to powinny do nich być fachowe opisy ,żeby można było wiedzieć ,czym typujący się kieruje, jakie ma kryteria typowania, albo niech tych typów już całkowicie nie będzie, bo to celowe "lasowanie mózgu" graczy.Na dodatek nie widzę w programie, kto typuje ( może się wstydzą to podać ). Rezultat jest taki ,że typer z programu uzyskuje w Lidze Typerów, w ub. niedzielę, zaledwie 3 pkt. -wstyd. Teraz wszyscy krytykanci red. Porębskiego zatęsknią za jego mocno krytykowanymi opisami,ale przynajmniej wszyscy wiedzieli, o co chodzi i podawał szereg rzeczowych potrzebnych informacji ,a teraz trzeba się dodatkowo trudzić ,by coś samemu znaleźć.Czyli "jadą " z programem po najmniejszej linii oporu .Kasę biorą taką samą , a pracy i info prawie zero-czyli " na odwał i byle do przodu" ,jak z całymi wyscigami , ogólnie patrząc. Ciekawe ,jak będzie trafiał w ten weekend typer-anonim z programu gonitw. Spoko jednak ,bo małym druczkiem mamy na końcu programu napisane ,jak wół:"ocena szans koni nie stanowi podstawy do zawierania zakładów wzajemnych" dodam-ludziska nie dajcie z siebie robić cymbałow-grajcie już lepiej na typy Słonika, za którego trzymam kciuki ,choć w wielu typach się różnimy |
_________________ Koniofan
 |
|
|
|
 |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2016-04-22, 16:48
|
|
|
| Na szczęscie pojawiła się też gazeta wyścigowa. Przypomina z formatu "zielony" niestety nie miałem czasu się zagłębić w treść, ale na pierwszy rzut oka też podobnie to wyglądało. Przy następnej okazji wypróbuje. Od maja dostępna w punktach (środa/czwartek) |
|
|
|
 |
Kioto
Dżokej

|
Wysłany: 2016-04-23, 11:29
|
|
|
Traf łamię regulamin, który sam ustalił!
W sobotę, 23 kwietnia tzw."porządki" można grać tylko w gon. V (8 koni) i VI (9) koni. Tu wszystko ok.
Złamany jest regulamin gry w VII gon., gdzie zapisano 10 koni (po wycofaniu jednego zostaje 9), a grać będzie można 'dwójki". |
|
|
|
 |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2016-04-23, 11:42
|
|
|
| podobnie było w zeszłym tygodniu i w niedzielę, to celowe zagranie. |
|
|
|
 |
Espadero
Dżokej

|
Wysłany: 2016-04-24, 09:11
|
|
|
| Do Gry Dwójki, Trzeba dołączyć jeszcze grę kiedy biegną kłusaki . Wczoraj w gonitwie pierwszej grający "zabijali" się by dostać bilet w kasie . nakłady były rewelacyjne zwc około 200 dwj 1000 a trójka 300 lekko ponad .Brawo, Brawo , oby tak dalej to dojdzie jeszcze tak rewelacyjna gra w kwintę . Ja podziękuję jak już wcześniej napisałem grać jej nie będę puki dorożki są w zapisie |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,202 sekundy. Zapytań do SQL: 8
|