Tower Racing Forum Strona Główna Tower Racing Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy gonitwy nadal są ustawiane? Kto i co?
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: 2026-05-06, 23:52   

Tego typu sytuacje są stosunkowo łatwe do wychwycenia, ale co powiesz na taką:
Koń zapisany do handicapu pod najwyższą wagą, więc teoretycznie najlepszy. Z pewnością najszybszy na finiszu, co udowodnił w poprzednich startach.
Problem w tym, że to miler, a bieg rozgrywany jest na 2km. Jaką taktykę obierasz?
Jeśli już masz przygotowaną odpowiedź, to zapraszam do obejrzenia biegu.
https://homas.pkwk.org/wyszukiwarka/horse/4148
2.08.25

tx 
Dżokej

Wysłany: 2026-05-07, 00:41   

do ostatniego gościa
Obejrzałem ten wskazany film 2.08.25 Slu, gonitwa ostatnia. Cratus (zakłady 50 za 5) nie wytrzymał własnego tempa.
Nie ma nawet cienia podejrzenia, że Szczepan Mazur celowo wyszedł na front, żeby tempem osłabić tego konia.
Temat ten (ustawione gonitwy) dotyczy celowych porażek, przede wszystkim pod kątem totalizatora.
Zachęcam zatem gościa do zarejestrowania się, otworzenia swojego tematu na przykład pod nazwą "Nieudane jazdy" i poprowadzenie dyskusji. L.

Gość

Wysłany: 2026-05-07, 01:35   

Zamiast "nie ma" powinno być "nie mam".
Ja mam i posiadam na to argumenty, natomiast nie wiem, czyja to była decyzja - jeźdźca czy trenera. Nie wiem też po co taka jazda, natomiast jestem pewien, że była to jazda przeciw predyspozycjom konia. Po pierwsze to Ribchester, typowy miler i wątpię, by trener oraz dżokej takich podstawowych rzeczy nie wiedzieli.
Po drugie - tempo biegu. Konie nie startują ze startu lotnego, więc od pierwszej ćwiartki należy odjąć około 2 sekund na start i nabranie tempa. Mamy więc początek 28,7 - 29,7. Takie tempo mogłoby wykończyć średniego konia nawet gdyby dystans mu pasował, bo tor był elastyczny 3,5. To jednak nie wszystko.
Obejrzyj sobie występ ogiera Cratus w dniu 14.06.2025. Dystans ten sam, tor 3,6, czyli bardzo zbliżony, tempo solidne, ale umiarkowane, a jednak koń staje w połowie prostej.
Tymczasem w Nagrodzie Andersa, w wyścigu na końcówkę walczy prawie do mety z przyszłym derbistą i dwójką innych koni, przewyższającymi klasą te z kwestionowanego przeze mnie biegu.
Manewr z 14.06 zostaje powtórzony ze zwiększoną intensywnością i ja mam wierzyć, że nie było w tym złej woli?
Nie wiem, jaki był cel, może chodziło o zgubienie wagi w handicapie, może o coś innego, ale wiem z całą pewnością, że nie chodziło o wykazanie pełni możliwości konia w tym wyścigu. Jeśli to nie jest spust, to co nim jest?

tx 
Dżokej

Wysłany: 2026-05-07, 09:20   

od moderatora
Ten temat jak nazwa wskazuje i już wyjaśniałem dotyczy ustawionych gonitw pod kątem totalizatora.
Przypadek wskazany przez gościa nie kwalifikuje się do tej kategorii.
Przeniosę zatem po pewnym czasie ten ostatni post w inne miejsce, ze względu na jego merytoryczną wartość. L.

Gość

Wysłany: 2026-05-07, 09:34   

A przenoś sobie gdzie chcesz. Po raz kolejny udowadniasz, że nie da się z Tobą dyskutować merytorycznie i na poziomie. Bo co niby ma znaczyć "ustawione pod kątem totalizatora"?
Że koń musi być faworytem? Ten nie mógł nim być z kilku powodów. Wszyscy czytający program mieli czarno na białym informację, że jest dla niego za długo i ma szansę wygrać tylko wtedy, gdy tempo będzie wolne. Wystarczy, że ktoś inny mocno poprowadzi i traci szanse, więc jak mógł być faworytem? Ponadto ewentualne wypłaty w dni bez gal są kształtowane głownie przez ludzi związanych z torem, gdzie wszyscy się znają i wymieniają informacje (często fałszywe). Wystarczy, że pewne grono wtajemniczonych wie o planach taktycznych i już koń przestaje być mocno grany. Jeśli ktoś niewtajemniczony takiego konia, licząc na wolny bieg, zagra i zobaczy samobójczą jazdę, to dla niego ma to związek z totalizatorem czy nie?
Każdy spust ma związek z totalizatorem, bo ktoś w kasie na tego konia stawia na podstawie takich czy innych przesłanek.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2026-05-07, 09:52   

w odpowiedzi
Szanowny ostatni gościu, może jestem już za stary, żeby dyskutować o rzeczach oczywistych z kimś tak upartym i przywiązanych do swoich argumentów.
Najlepiej byłoby, gdyby gość się zarejestrował i pod własnym banerem prowadził dyskusję, w której i ja mógłym wziąć udział, na warunkach ustalonych przez gościa. L.

Gość

Wysłany: 2026-05-07, 10:13   

Chyba oczywiste jest, że każdy spust jest związany z totalizatorem, a jednak tę oczywistość poddajesz w wątpliwość. To nie kwestia wieku, tylko wrodzona niechęć do przyznania racji komukolwiek poza samym sobą. Tymczasem nawet na słońcu są plamy.
Kiedyś mówiło się, że jeśli ktoś w dyskusji przywołuje imię Hitlera, to ją przegrał, bo nie ma już żadnych sensownych argumentów. Na tym forum rolę taką pełni nagabywanie do zarejestrowania się. Jakże często przez Ciebie używane w sytuacjach, w których podbramkowych, chociaż reguły forum są jasne i rejestracji nie wymagają.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2026-05-07, 10:50   

od moderatora
Proszę ostatniego gościa i przy okazji innych o niezaśmiecanie tego tematu pod poważną nazwą.
Swoje trzy grosze można wypisywać w dziesiątkach innych. L.

Gość

Wysłany: 2026-05-07, 11:03   

Tx, nie dyskutuj z durniami. Kasuj chore wpisy i jedziemy dalej z ustawionymi gonitwami.
Bardzo dobry ten temat. Wreszcie i do ciebie zaczyna docierać, że robi się nieciekawie.

Gość

Wysłany: 2026-05-07, 11:05   

Chcemy tu dyskutować na różne wątki związane z ustawianiem gonitw i tx nie przeszkadzaj nam w tym.

Gość

Wysłany: 2026-05-07, 11:08   

W dużych wyścigach typu Derby czy Wielka Warszawska ustawianie gonitw zwykle było pod właścicieli koni i kasę z nagród plus prestiż a nie pod totalizator.

Gość

Wysłany: 2026-05-07, 11:12   

Oczywiście że gonitwy grupowe są też ustawiane pod faworytów których grają do banku osoby pociągające za sznurki.
Wtedy konie które mogłyby być fuksami i ograć faworytów są jechane tak by im nie przeszkadzać.
Nawet w tym roku było już kilka takich gonitw.

tx 
Dżokej

Wysłany: 2026-05-07, 11:16   

od moderatora
Gość 11:05: ok!
Gość 11:08: na przykład zapewne Derby'2010 i WW'2010?
Gość ostatni: potrzebny konkret!

kostor 
Dżokej

Wysłany: 2026-05-07, 22:15   

Anonymous napisał/a:
Chyba oczywiste jest, że każdy spust jest związany z totalizatorem, a jednak tę oczywistość poddajesz w wątpliwość.

No jednak nie jest to oczywiste przed przegrupowaniem.

Gość

Wysłany: 2026-05-07, 22:52   

kostor napisał/a:
Anonymous napisał/a:
Chyba oczywiste jest, że każdy spust jest związany z totalizatorem, a jednak tę oczywistość poddajesz w wątpliwość.

No jednak nie jest to oczywiste przed przegrupowaniem.

Upieram się, że to jest oczywiste. Chyba popełniacie z tx-em ten sam błąd. Ograniczacie pojęcie totalizatora do gry przez tego, który w jakiś sposób wyścig ustawił lub krewnych i znajomych królika. Ja patrzę na sprawę z punktu widzenia dowolnego gracza, który na danego konia postawił. Z jego pozycji nie ma znaczenia, z jakiego powodu koń został spuszczony, bo przegrał na skutek niewykazania możliwości konia. Zmienia się tylko winny. W przypadku, który masz na myśli trenera można rozgrzeszyć, a obwinić całe środowisko wyścigowe, które od lat nic nie robi, by przepisy zmienić na normalne.

Odpowiedz do tematu