Tower Racing Forum Strona Główna Tower Racing Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ivory land
Autor Wiadomość
Osan
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2016-05-25, 09:35   

tx napisał/a:
Jeśli trafnie odczytuję, Langfuhr chyba widzi już Ivory Landa jako przyszłego ojca matek.

1) Ivory Land jest genetycznym typem T/T;
3) wygrywał kolejno wyścigi klasy: L,L,L, G3, L, G2, G3;
4) jako pięciolatek startował bodaj wyłącznie na dystansach 3000 m+;
Czy jest to wizytówka pasująca do współczesnej polskiej hodowli?

A co to znaczy "współczesna polska hodowla"? Myślisz o tej upadającej, ledwo już dyszącej, gdyż sukcesywnie zwijanej od kilku lat, czy o tej która w swej filozofii i praktyce stała zawsze głównie na stayerach /vide Aquino, Antiquarian, Negresco, Mehari, Conor Pass, Dakota, Jape/? Bo jeśli o tej drugiej, to współcześnie - jako tacy, a w pogoni za modą - nie możemy się odwrócić zupełnie od swych korzeni, swej tradycji i spuścizny hodowlanej (zapomnieć o tym, co przynosiło nam sukcesy i co zostało w jakiś sposób docenione przez tzw. "świat wyścigowy". W rywalizacji na szybkość (speed) z owym nie wygramy jeszcze długo (jak nie wcale), ale przez odpowiedni i tyleż stały dolew krwi stayerskiej mamy szansę utrzymywać nadal swą pozycję (stada matecznego i wiodącej charakterystyki naszych koni wyścigowych) w kategorii "stamina"... Ta wiedza i świadomość każe mi z nadzieją i zaufaniem powitać w naszej hodowli Ivory Landa, a tym samym powstrzymać się od zadawania ignoranckich pytań...

tx 
Dżokej

Wysłany: 2016-05-25, 11:59   

Osan, dodałeś słówko "ignoranckie" (pytanie), wiec i dodam, że nadzieja, o której piszesz, jest matką głupich.

W hodowli decyduje rachunek zysków i strat. Roczniaki po Ivory Land właściciele musieliby kupować od razu z nastawieniem na kariere p+p (płotowo-przeszkodową).

Karina 
Dżokej

Wysłany: 2016-05-25, 14:06   

oj tx-ie nie zawsze decyduje rachunek zysków i strat, są ludzie dla których jest to pasja a kierują się miłością do koni !!! bez presji, bez ciśnienia, bez zadęcia !!!

Osan
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2016-05-25, 16:47   

tx napisał/a:
Osan, dodałeś słówko "ignoranckie" (pytanie), wiec i dodam, że nadzieja, o której piszesz, jest matką głupich.

W hodowli decyduje rachunek zysków i strat. Roczniaki po Ivory Land właściciele musieliby kupować od razu z nastawieniem na kariere p+p (płotowo-przeszkodową).

Oj tam g..... prawda. Taki (w charakterystyce) ogier łączony z klaczami szybkimi (lub po błyskotliwych rodzicach /ojcach/) może dać zupełnie "normalne" wyścigowo (klasyczne) potomstwo, a nawet pokusić się o fleyero-milery (w porywach sprintery)... To wszystko tylko kwestia określonych (przemyślanych) połączeń/skrzyżowań - co jest w ogóle sednem hodowli jako takiej...

tx 
Dżokej

Wysłany: 2016-05-25, 17:43   

Osan, a możesz wskazać tzw. szybką klacz, którą pokrył Ivory Land?

Karina 
Dżokej

Wysłany: 2016-05-25, 17:46   

tx napisał/a:

o Belenusie, Jape czy Tempelwachter można by na początku ich kariery hodowlanej napisać podobnie a co nie dały? dały !!! Galileo, Infamia czy Intens !!!!

Osan
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2016-05-25, 18:36   

tx napisał/a:

Ale ty, tx, kurcze głupi jesteś, że szok (no chyba, że udajesz)! To ja mam ci tu podawać takie rzeczy?! A skąd, do cholery, ja mam wiedzieć jakie klacze pokrył w tym sezonie Ivory? Jestem jego właścicielem, plenipotentem, biografem, agentem czy właścicielem owych klaczy? Nie zadawaj mi tak infantylnie beznadziejnych (chybionych u podstaw) pytań, bo normalnie zbiera pusty śmiech. Człowieku, ja pisałem teoretycznie (co do zasady) - tak trudno ci to pojąć?

tx 
Dżokej

Wysłany: 2016-05-26, 00:29   

Osan, w teorii inaczej niż w praktyce wszystko musi się zgadzać.

Karina 
Dżokej

Wysłany: 2016-05-26, 10:37   

Tx i właśnie dlatego że od zawsze jesteś tylko teoretykiem wszystko u Ciebie gra i buczy !!!

robertf
Starszy uczeń

Wysłany: 2016-05-26, 11:59   

Osan napisał/a:
tx napisał/a:

Ale ty, tx, kurcze głupi jesteś, że szok (no chyba, że udajesz)! o ja mam ci tu podawać takie rzeczy?! A skąd, do cholery, ja mam wiedzieć jakie klacze pokrył w tym sezonie Ivory? Jestem jego właścicielem, plenipotentem, biografem, agentem czy właścicielem owych klaczy? Nie zadawaj mi tak infantylnie beznadziejnych (chybionych u podstaw) pytań, bo normalnie zbiera pusty śmiech. Człowieku, ja pisałem teoretycznie (co do zasady) - tak trudno ci to pojąć?

Unoaprile, zmieniłeś pseudonim, ale paskudny styl pozostał... Poprosimy o trochę szacunku dla innych.

Osan
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2016-05-26, 13:28   

Niejaki (jako że nie będący mi dotąd przedstawionym) robertf'cie. Coś ci się chyba pokićkało, bo nic nie zmieniałem (tym bardziej - jak to ująłeś: "pseudonimu" /takowego się jeszcze nie dorobiłem, choć marzy mi się literacki/). Zmiana (w tym nicka) ma miejsce wtedy, gdy ktoś gdzieś wabi się tak, a potem inaczej. Tymczasem ja na tym forum nic nie zmieniałem - od zarania będąc Osanem (po Conor Pass). Gdzie jestem Unoaprile, tam jestem, a tu Osan, więc nie węsz, nie szukaj dziury w całym i nie wymyślaj... Po drugie trzeba mieć wiedzę i klasę, by coś pojąć należycie. Tx ją ma bo przyjął ze spokojem styl i ton swady (ferworu polemicznego; stopnia zaangażowania i barwności wypowiedzi); ty niekoniecznie... Po trzecie - zamiast tak bardzo skupiać się nad moim paskudnym stylem, to może sam być coś napisał a propos Ivory Landa (coś mądrego i odkrywczego; niebanalnego) - byśmy się mogli raczyć i delektować twoim (zapewne fantastycznym oraz iście pięknym)...

Odpowiedz do tematu