Tower Racing Forum Strona Główna Tower Racing Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wrażenia po Derby xx 2016
Autor Wiadomość
Kioto 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-03, 20:57   Wrażenia po Derby xx 2016

Jakie są Państwa wrażenia po dniu "Gala" Derby?
Gala to była chyba tylko w opisie i napisie.
Dzień niczym się nie wyróżniał od zwykłego dnia wyścigowego, zero oprawy czy świątecznego nastroju, zero pokazów czy atrakcji między gonitwami. Pomimo, że w Warszawie się rozpogodziło, frekwencja na torze była poniżej oczekiwań. Zabrakło reklamy i pomysłu na stworzenie odświętnej oprawy. Takie jakieś to Derby "bez jaj".
Sama gonitwa - bez niespodzianek, wygrał ten co miał wygrać. Słowa uznania należą się trenerowi Siwonii za przygotowanie Lebowskiego na drugie miejsce.
Niespodzianką był og.Design na miejscu trzecim, a dzielna Best Line, która miała pomagać Cacciniemu była czwarta.
Czas gonitwy nie zachwyca - 2'34.2'', pierwsze czterysta metrów -27,4, by następne trzy ćwiartki dalekie były od ćwiartek w wyścigach selekcyjnych - 32,5-32,9-31,9-, ostatnia ćwiartka - 29,5. Śmiało można nazwać tę gonitwę, gonitwą na tak zwaną "końcówkę".
Caccini wygrał o 3 dł. przed mniej liczonym Lebowskim, a Design i Best Line dzieliło 3/4 i szyja do Lebowskiego.
Nie zaistniała w wyścigu zwyciężczyni Nagrody Soliny, Iron Belle, ani drugi w Iwna Excalibur.
Nie wspomnę już o moim faworycie na 2. m Langfuhrze, który zamknął stawkę w najważniejszym sprawdzianie dla trzylatków.
Osan miał rację w 100 %, Langfuhr zapłacił frycowe za szybkie Strzegomia i Rulera. Wielka szkoda. :(

Karina 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-03, 21:56   

ludzi garstka, niektórzy z flagami, gdzie te atrakcje dla dzieci tak reklamowane przez TS? czas w derby tragiczny !!! wyścigi 2 latków jakiś dramat, chwile po starcie 50 metrowe odległości pomiędzy końmi !!! GDZIE TE KUCYKI DLA DZIECI, KARUZELA, MINI-BUNGEE, SCIANKA WSPINACZKOWA !!!! Byłem pierwszy raz w tym roku i chyba ostatni !!! Syn się wynudził i po 8 biegu odpuściliśmy

Kioto 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-03, 22:03   

A i jeszcze jedno.
Na padoku podczas dekoracji Cacciniego miał miejsce zgrzyt, który według mnie nie powinien mieć miejsca podczas takiej uroczystości.
Puchary dla właścicieli, trenera i dżokeja wręczał w imieniu Prezydenta RP poseł Czarnecki z PiS.
Trener Wyrzyk odmówił przyjęcie pucharu na znak protestu w związku z działaniami PiS w polskich stadninach.
Na pytanie Pana Sołkowicza z TS czy przelewu też nie przyjmie, nie usłyszałam co odpowiedział.
Całe to zdarzenie udokumentowała Vioda na swojej kamerze i wrzucę filmik jak będzie dostępny.
Rozumiem, że takie, a nie inne są przekonania i poglądy trenera Wyrzyka, ale taka ostentacja nie służy wyścigom. Szkoda, że trener Wyrzyk nie będzie miał drugiego pucharu po drugim wygranym Derby w karierze, ale widać tak uznał, że to słuszne postępowanie.
Sam Caccini nie jest polskiej hodowli, w związku z czym ten gest nijak się ma do protestu w sprawie "tego co PiS wyczynia w krajowych stadninach".
Nie podobało mi się to, choć zapewne takie postępowanie trenera będzie miało swoich zwolenników.

morpheus 
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2016-07-03, 22:04   

Wow! co za dzień, co za wyścig, co za piękne zwycięstwo! :roll:
brawo, brawo i gratulacje dla wszystkich którzy dołożyli cegiełkę do defilady Caccini'ego ;)
dla p. Zielińskich, p. Wyrzyka, dla dżokeja Lukaszka za zimną krew i opanowanie, jechał przecież przez prawie cały wyścig w ogonie :shock:
bardzo, bardzo miło ogląda się takie wyścigi, fajnie że pojawiły się też flagi w barwach stajni, bardzo ważny moim zdaniem aspekt "budowania marki" jak mawiają w marketingu, wszyscy patrzyli trochę z ukosa bo to nowość, ale moim zdaniem tak właśnie to powinno wyglądać, a pierwsi którzy powinni w ten sposób kierować promocją wyścigów to TS, PKWK i reszta...
do boju Cacuszko! najpierw Berlin, potem Paryż!
trzymam kciuki

Karina 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-03, 22:10   

ciekawe dlaczego już nawet zaproszeń nie wysyłali !!!

Kioto 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-04, 00:51   

Ostatnie 3-4 minuty z filmu Viody - odmowa przyjęcia pucharu i pytanie:"Panie Adamie, a przelew pan przyjmie?" :)

https://www.youtube.com/watch?v=dXJ3BzxQaE4

kostor 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-04, 09:55   

Mnie przede wszystkim ucieszył fakt, że naprawiono większość problemów organizacyjnych zaistniałych podczas rozpoczęcia sezonu. Wejście było sprawne (do biletów w eventeamie doszła możliwość wejścia za pomocą wrzucenia monety do kołowrotka), zlikwidowano strefę wydzieloną do spożywania alkoholu + ustawiono wiele stoisk z piwem, dużo kas. Bardzo na plus strefa z kasami dla stałych graczy i wreszcie porządne nagłośnienie w kluczowych miejscach na torze. Frekwencja jest wynikiem zdecydowanie mniejszej reklamy niż to bywało już w tym roku - być może zdali sobie sprawę, że póki remont się nie skończy nie ma co na siłę ludzi przyciągać, coby się nie zniechęcili. Dodatkowo no właśnie część osób, która by wczoraj przyszła zniechęciła się podczas rozpoczęcia sezonu. Wnioski wyciągnięte, ludzie w większości bardzo zadowoleni, jest światełko, że organizatorowi jednak zależy na tym, że było fajnie. Czekam z niecierpliwością na następny sezon, kiedy już miejmy nadzieję trybuny będą wyremontowane.
Odnośnie gonitw to mi się podobały, oczywiście bywały już lepsze Derby ale nie narzekam. Podoba mi się też otoczka jaką zgotował trener Wyrzyk i jego znajomi:)

Karina 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-04, 11:00   

Kioto napisał/a:
Ostatnie 3-4 minuty z filmu Viody - odmowa przyjęcia pucharu i pytanie:"Panie Adamie, a przelew pan przyjmie?" :)

co się wiąże z taką odmową przyjęcia nagrody? co dalej z tym pucharem? przekazany został za kulisami a na padoku był tylko gest sprzeciwu wobec polityków nie TS?

Osan
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2016-07-04, 11:04   

Kioto napisał/a:

Tak naprawdę, to o co ci chodzi, Kioto, z tym przelewem i po co - w jakim celu robisz aferę (szczując Wyrzyka)??? Dlaczego miałby nie przyjąć przelewu? A co, do cholery, to niby będą PISowskie pieniądze, że miałby ich nie przyjąć (po wtóre nie należą mu się one jak psu buda)?! O co ci w ogóle chodzi, kobieto?

W tym kraju nie tak łatwo o ludzi, którzy mają tyle odwagi i godności, by honorowo i tyleż symbolicznie odmówić przyjęcia czegokolwiek (bo jest strasznie dużo łasych na wszelkie puchary i zaszczyty /gratulacje/)... Wyrzyk to zrobił, pokazując tak że ma charakter i... "jaja" - cześć mu i chwała za to. Tobie się to może nie podobać, ale to nie znaczy, że masz zaraz jątrzyć, akcentując głośno i nachalnie kwestię tego przelewu...

Ps. Miałem tu już więcej nie pisać, i zasadniczo nie będę, natomiast nie będę też milczał w sytuacji, gdy "się scyzoryk w kieszeni otwiera" (bo mi podziurawi spodnie, lub co gorsza, porani cohones, które także szczęśliwie jeszcze posiadam)... :/

Kioto 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-04, 11:15   

Witaj Osanie, cieszę się, ze się pojawiłeś u nas "na trzepaku" jak to zgrabnie ujął Tx na forum zielonym. :)
O nic mi nie chodzi, nie szczuję na nikogo, podaję tylko fakty.
Oczywiście, ze pieniądze za Derby nie są pisowskie, ale puchar też nie jest pisowski, a niedobrze się stało, bo obejrzyj sobie choćby galerię zdjęćc właścicieli Cacciniegi po cyrku z wręczaniem pucharów. Ich miny wcale nie były uradowane.
Wyrzyk sobie ulżył, a im zepsuł humory.
Tyle i tylko tyle.

P.S. Co do samego derby, przebiegu itd czytałam na 'zielonym", że mamy podobne odczucia.
Niestety, nie było to najlepsze Derby, które widziałam, ale cieszę się z jednego.
Best Line nie została w tym wyścigu "zarżnięta" i zeszła z toru sucha. Może nie do końca spełniła swoje zadanie, ale oszczędzono jej siły na Oaks.
Zupełnie nie zaistniały Iron Belle, Excalibur czy Tebinio (o Langfuhrze już nie wspomnę), dla nich chyba tempo było za wolne, ale żaden z nich nie odważył się pójść swoim tempem.Zresztą nie jeden koń na takiej taktyce już w przeszłości się przejechał. Wolniejsze tempo w dystansie obniżyło szanse stajerom.
Już nawet przez myśl mi przebiegło czy aby Langfuhr nie jest milerem po matce, ale ojciec teoretycznie powinien mu predyspozycje dystansowe wydłużyć.

Kioto 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-04, 11:32   

https://www.youtube.com/watch?v=LB3V_sjTzrg

Karina 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-04, 11:44   

ciekawie zapowiada się rywalizacja o tytuł konia roku, na dziś galopują łeb w łeb !!!

Joga 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-04, 11:47   

Gest Wyrzyka - w porządku, ma prawo tak myśleć i w ten sposób wyrazić swoją dezaprobatę do "końskiej" polityki rządu. Zademonstrował tym gestem odwagę pomieszaną z szaleństwem, ale przecież wiadomo, że "odwaga jest najpiękniejszym rodzajem szaleństwa." ;)
Nie jestem natomiast pewna czy podobało mi się mieszanie gonitwy Derby z polityką. Takie to było trochę ni przypiął ni wypiął. Nie posądzam trenera Wyrzyka o intencje nie płynące prosto ze szczerego, patriotycznego serca, ale przez takie zorganizowanie całej akcji sytuacja wyglądała trochę tak, jakby chciał on zaistnieć mocniej i w bardziej oryginalny sposób, niż miałoby to miejsce, gdyby przyjął puchar i fetował sukces swojego podopiecznego jako trener, po Bożemu.
Nie wiem też, czy o akcji uprzedzeni byli współwłaściciele ogiera - mam nadzieję, że tak, bo to by było nie w porządku wobec nich, gdyby trener nie zakomunikował im, co ma zamiar zrobić. Wyobraźcie sobie sytuację, gdy wasz koń wygrywa Derby, a tu podczas dekoracji odbywa się hucpa polityczna, przez którą więcej mówi się o autorze tej hucpy, niż o zwycięskim koniu. To trochę przykre i dlatego budzi mój niesmak.
O tym, że Caccini z polską hodowlą arabów ma niewiele wspólnego, a najbardziej w tym wszystkim ucierpiał wizerunkowo Totalizator, nie rząd (pewnie o to też chodziło, znając stosunek trenera Wyrzyka do tej spółki ;) ) - nie wspomnę.
A ponadto nie wiem dlaczego przypomina mi to trochę akcje prezydenta Poznania w czasie obchodów rocznicy czerwca '56, kiedy nie dopuścił orkiestry wojskowej do odegrania Hymnów Państwowych Polski i Węgier tylko dlatego, że nie lubi Macierewicza i Dudy. Rodziny poległych zostały wyautowane.
P.S. Kierując się logiką, aby wyrazić swój protest przeciwko polityce prezydenta i rządu trener nie powinien w ogóle wziąć udziału w gonitwie, która odbywa się pod patronatem Prezydenta RP. To byłby prawdziwy znak protestu, a nie: "kryształu nie wezmę, a forsę dawajta bo mi się należy" :lol:

kostor 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-04, 12:19   

ROTFL.

Karina 
Dżokej

Wysłany: 2016-07-04, 14:29   

cierpliwie poczekajmy na wypowiedź Luki on najlepiej wie co w trawie piszczy, więcej spokoju i rozwagi

Odpowiedz do tematu