|
Tower Racing Forum
|
|
Wielka Warszawska 2017 |
| Autor |
Wiadomość |
Kioto
Dżokej

|
Wysłany: 2017-09-18, 14:27
|
|
|
W ubiegłym roku również w WW biegło 6 koni, a gonitwa była bardzo emocjonująca dzięki pojedynkowi między Caccinim, a Va Bankiem.
To, że będzie mniej koni, nie znaczy, że nie będzie ciekawie.
Niespodzianki nie są wykluczone, choć według mnie BB już wisi.
Za drogi jest zapis do WW, a szczególnie droga jest możliwość dodatkowego zapisu - 25 tyś zł. To nie Ascot czy BC w USA, u nas ceny powinny być dopasowane do realiów. |
|
|
|
 |
Osan
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2017-09-20, 11:52
|
|
|
To jedno...
Drugą rzeczą jest absolutnie patologiczny system handikapowy, który to - praktycznie wszędzie i zawsze, ale głównie w ST. Leger i właśnie WW - uniemożliwia 4. latkom podjęcie walki z końmi młodszymi. Różnice wagi wynoszące nawet do 6/7 kg (w St. Leger) czy niewiele mniej w WW nie dają praktycznie większych szans na obiektywną, sportową rywalizację i wypaczają sens selekcji. Kto wymyślił tak beznadziejnie bzdurny przelicznik i kto go bezrefleksyjnie powiela? Czy naprawdę nikt nie widzi (nie rozumie), że zbyt drastyczne różnice wag na korzyść 3.latków wypaczają sens rywalizacji porównawczej?!
Trzecia rzecz. Szkoda mi Mazura, któremu rzeczywistość (niektórzy "mądrzy") praktycznie odebrali możliwość walki w tym roku o championat jeździecki. Chłopak ten - jeden z największych talentów w historii polskich wyścigów (co pokazywał szczególnie na początku, gdy jeździł na instynkcie czy ostatnio na Domisanie) - w tym niefajnym dla niego powiązaniu z Olkowskim i Gorczycą startuje najczęściej na najgorszych koniach w stawce (lub tych wycofanych). Nasi "mądrzy" trenerzy promują praktycznie wszystkich - od Lukaszka, Abika i Reznikova oraz innych - byle tylko nie dać mu pojechać i wygrać. To głupie i chore, co mówię bez ogródek.
Czwarta - beznadziejna forma stajni Olkowskiego (chłop się całkowicie pogubił w tym roku)...
Piąta - z różnych racji i powodów (szczególnie kontuzji a zaczem i absencji najlepszych koni starszych, ale nie tylko) mieliśmy do czynienia z najmniej ciekawym sezonem wyścigowym na przestrzeni wielu lat. Byliśmy także świadkami jednego z najsłabszych roczników (2014) na torze - stąd nie uważam BB za w pełni wartościowego konia trójkoronowanego, gdyż praktycznie nie miał z kim rywalizować (przegrać), choć to bez wątpienia utalentowany koń.
Szósta. Jak się okazało w tym sezonie praktycznie pożegnał się z wyścigami wybitny trener A. Walicki (a nie zrobił tego - o zgrozo - "przesławny komentator" A. Szydlik vel "mocno mocno zgrupowane")...
Siódma. Więcej grzechów nie pamiętam, ale tych również żałuję... |
|
|
|
 |
gambl100procent
Dżokej

|
Wysłany: 2017-09-20, 16:09
|
|
|
@wagi w gonitwach
Odsyłam do ustawy o wyścigach konnych, tam są podane tabelki na przeliczenie wag do dystansu w gonitwach.
@Szczepan Mazur
Szczepan ma brzydki zwyczaj wygrywania za wszelką cenę przez co dany koń się już nie podnosi po tym jak Szczepan wywraca go na lewą stronę okładając ile wlezie.
A nie każdy właściciel życzy sobie konia na papier toaletowy/ klej
Przykłady:
Campo di Fiori
Harpagan
Shantaram
Silvera
wydaje mi się że również Silver Boy
@ trener Olkowski
Po prostu kontuzje dopadły jego konie 3 letnie (Jagienka wylądowała w szpitalu po wiosennej
Jules Dream nie spełnił pokładanych w nim nadzieji)
A jeśli chodzi o dwulatki to sam trener powiedział, że ma bardzo dobre ale tak się złożyło że wszystkie późne
@słaby rocznik
2015 prócz Va Banka też nie obfitował w gwiazdy.
Poza tym słabe konie sprowadzane z zachodu po 800-1500 Euro orłami być nie mogą... więc jak przyjeżdża trener Wyrzyk który ma większość koni z zagranicy za większe pieniądze to wali wszystkich po rogach. (inna sprawa że $ nie gwarantuje sukcesów- patrz Tantal za 100k EUR lub Aminata za 55k EUR)
[quote="Osan"]
Szósta. Jak się okazało w tym sezonie praktycznie pożegnał się z wyścigami wybitny trener A. Walicki (a nie zrobił tego - o zgrozo - "przesławny komentator" A. Szydlik vel "mocno mocno zgrupowane")...
[/quote]
Tu przyznam rację, Szydlik to tragedia
Edytowałem, bo poprzedniej formy nie dało się czytać |
_________________ Żyj śmiało |
|
|
|
 |
Osan
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2017-09-20, 17:24
|
|
|
Z jednej strony cieszę się, że w ogóle ktoś się odniósł do mego pisania - rzadkość tutaj, gdyż od wielu miesięcy (praktycznie od samego początku) jest to forum ledwie wegetujące (ostatnio wręcz dogorywające), a nie żyjące... Z drugiej strony jednak muszę się odnieść - bo jakże by inaczej - tego, co powyżej...
1. Nie o to chodzi żebyś mnie odsyłał gdziekolwiek - do owych tabelek - bo nie w tym rzecz! Rzecz w tym, że te reguły i normy które aż tak bardzo preferują konie 3. letnie (w relacji do starszych) są idiotyczne, beznadziejne, nie fair i antyselekcyjne, gdyż - o czym pisałem wcześniej - praktycznie zabijają jakąkolwiek sportową (fair, obiektywną) rywalizację pomiędzy nimi. Dlatego - moim zdaniem - wymaga reform (dobrej zmiany)
2. Szczepcio jest właśnie jednym z nielicznych walczących do końca dżokejów na Służewcu (ergo poważnie i z zaangażowaniem podchodzących do swego zawodu i do wyścigów /w przeciwieństwie do takiego beznadziejnego qvasi-dżokeja jak niegdyś Piątkowski, który przykładał się tylko wtedy, gdy jechał na faworytach, a wszystko inne zlewał dokumentnie /inaczej patrzę na nie niego jako na trenera, bo na tym polu natenczas się wyróżnia pozytywnie). Za to powinny go spotykać (Mazura) raczej pochwały, niż krytyka, którą odrzucam jako bezzasadną, jak też pomawianie go, że "leje konie ile wlezie".Ja jestem dość wrażliwy na te rzeczy, ale nie zauważyłem czegoś takiego (chyba pomyliłeś go ze wspomnianym już Piątkowskim kiedyś, czy ostatnio np. takim Kardanovem /ten lubi przyłożyć, że hej/). Co więcej uważam go za jednego z najzdolniejszych dżokejów - jako się rzekło (co nie znaczy, że nie zdarzają mu się gorsze jazdy). Natomiast, że niektóre konie nie wytrzymują trudów rywalizacji... to jest rzecz normalna i nieunikniona
3. Oprócz jakiegoś tam pecha Olkowskiego (kontuzje niektórych jego koni), to ma także w swej stajni (szczęśliwie, za to) BB... Tym niemniej ewidentnie ten sezon nie będzie mógł zapisać do udanych w swoim CV.
4. Powtórzę: od wielu lat nie było tak słabego rocznika (pokazały to jaskrawo Derby), jak aktualny rocznik 3. latków. To jest obiektywny fakt i jakakolwiek sztuczna (na siłę) polemika z owym nie ma większego sensu. Nie wchodzę w to, co kto, gdzie i za ile kupuje - oceniam tylko obiektywnie rocznik 2014 po jego wynikach i osiągnięciach (czy raczej ich braku).
5. Szydlik robi karykaturę z komentatorki wyścigowej od dobrych kilku lat - wypaczając tak bardzo często samo widowisko, jakim one są. Jako taki już dawno powinien znaleźć się na komentatorskiej emeryturze. Jest kpiną i skandalem, że tak się dotąd nie stało (co to ma być - kabaret, do cholery?)... |
|
|
|
 |
Lighthouse
Uczeń

|
Wysłany: 2017-09-20, 20:45
|
|
|
Ja z trochę innej beczki, choć dotyczy WW.
Pytanie, czy Novitor u którego po St.Leger wykryto niedozwolone środki powinien pobiec w WW, czy powinien zostać wycofany ?
Pytanie z serii "etyka kontra praktyka" |
|
|
|
 |
Alef
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2017-09-20, 21:23
|
|
|
Osan pisze, że forum zamiera. Dla jego podtrzymania , kilka moich własnych uwag/spostrzeżeń do tego co piszą Osan z gambl100% w wybranych tematach;
1/ Sz.Mazur - niewątpliwy talent, ale nie rozwija się. W tym roku tez nie zauważyłem żeby "wywracał konie na lewą stronę" (nb. taki zwrot podoba mi się). Jeżdzi tylko siłowo. Podobnie jeżdżą inni. Wyjątek to Abik. Co do Kardanowa, to dziwię się, że nie ma jeszcze zabranej licencji.
2/ tr. Olkowski - kontuzje kontuzjami, ale chyba nie przepracował zimy należycie. Liczba 2-ch miejsc większa od 1-ych.
3/ Wagi wagami, jednak ostatnie roczniki są rzeczywiście słabe i nie ma kim/czym biegać w WW czy innych klasykach. Nowitor to nieporozumienie, poza tym, po st. Leger wykryto u niego doping. (Na marginesie. Walicki chciał "dorwać" Va Banka i Tantalowi została chyba odebrana chęć do ścigania się przez zbyt intensywny, gwałtowny trening w wieku 3-lat)
4/ Szydlik. Będę go trochę bronił ! Jest schematyczny, zbyt emocjonalny (mam wrażenie, że robi to z premedytacją), robi kardynalne błędy, w czym bywa irytujący. Jednak jestem zdania, iż jest to jedyny komentator - wśród tam pracujących - z krwi i kości. Ma odpowiedni tembr głosu, swobodę wypowiedzi, refleks i znajomość rzeczy. |
|
|
|
 |
Kioto
Dżokej

|
Wysłany: 2017-09-21, 17:23
|
|
|
1.Według mnie zróżnicowane wagi w porównawczych -St. Leger i WW są jak najbardziej uzasadnione. Chodzi o tzw. różnice ustrojowe, inaczej rozwinięte są konie 3 letnie, inaczej starsze. Ulga wagi dla trzylatków jest uzasadniona. Przypominam, że kiedyś Derby było rozgrywane dla 4 czy wcześniej jeszcze - dla 5 latków (w takim wieku na przestrzeni lat koń był uznawany za dojrzały). Derby dla trzylatków, jakie mamy od lat, wynika z przyspieszenia hodowlano-wyścigowego, jakie narzuciły nam czasy współczesne. W stadninach, gdzie hoduje się konie innej rasy, nie przeznaczone na wyścigi, zajeżdża się dopiero 3 latki i nazywa się je źrebakami.
Dlatego uważam, że system wag w WW jest jak najbardziej uzasadniony i jak koń jest b. dobry (patrz Camerun) nadwaga mu nie przeszkodzi.
2. Co do Mazura, wydaję mi się, że jest jak najbardziej doceniany przez trenerów na Służewcu i zawsze kiedy ma "wolne" w swojej stajni, jest sadzany na dobrych koniach i nie jeździ ani gorzej, ani lepiej, niż kilka lat temu.
3.Stajnia Olkowskiego w tzw. "słabej formie"? Dobre! Trener ma Konia trójkoronowanego, prawdopodobnie Konia Roku, a tu taka konkluzja?Zauważ Osanie, że np. trener Wyrzyk miał 243 starty, a Olkowski tylko 157, prawie o 100 mniej, to i I i II miejsc jest proporcjonalnie mniej. Siódme miejsce na 56 trenerów nie uważam za słabe, liczy się pierwsza dziesiątka. Poza tym do końca sezonu jeszcze kawałek.
4.Co do słabego rocznika, to muszę się zgodzić, ale ta smutna tendencja trwa od kilku lat.Jeszcze słabszy rocznik był kiedy Natalie of Budysin wygrywała Derby, dla mnie to to był najsłabszy rocznik zapamiętany z ostatnich kilku lat. Sporo jest koni z zagranicy, których predyspozycje dystansowe są na krótsze dystanse co spowodowało w gonitwach powyżej 2000 m, jazdy na tzw."końcówkę", na ostatnie 1000 czy 500 metrów. To poniekąd wypacza widowisko oraz ocenę koni, ale sporo jest takich wyścigów również w Europie.
5.Nie wiem co jeszcze powinien pokazać Bush Brave by uznać go za "w pełni wartościowego konia trójkoronowanego"? Został zimowym faworytem na Derby, wygrał Rulera, wygrał Derby o 10 długości w b. dobrym czasie jak na stan toru, wygrał St. Leger o 5 i 1/5 dł. w czasie średnim, ale mieszczącym się w normie.
Przypomnę derbistów z ostatnich 7 lat.
2011- Intens (POL) - 2`32,2" - tor 4,3- dż. T. Lukasek, tr.K. Ziemiański
2012 - Natalie of Budysin (GER)- 2`29,1”, tor 2,8 - dż. Szczepan Mazur, tr. A. Wyrzyk
2013 - Patronus(POL) - 2`28,6” – tor- 3,2 dż. Piotr Piątkowski, tr.A. Walicki
2014 - Greek Sphere (IRE) - 2`31,9” - tor 2,8, dż. T. Lukasek, tr. A. Walicki
2015 - Va Bank (IRE) -2`30,9”, tor- 2,9, dż. dż. P.-A. Graberg, tr. M. Janikowski
2016 - Caccini(FR) - 2`34,2”, tor 3,3, dż. T. Lukasek, tr. A. Wyrzyk
2017 - Bush Brave - 2`31,2", tor-3,6, dż. T. Lukasek, tr. W.Olkowski
W czym Bush Brave jest gorszy od Va Banka czy Cacciniego patrząc na czas, ćwiartki i styl wygrywania?
Rozumiem, że jego pochodzenie drażni speców od predyspozycji dystansowych,ale to nie Busha wina.
Ubiegłoroczna WW pokazała, że Va Bank i Caccini są porównywalne. Jeżeli w słabszym/innym stylu i czasie wygrali Derby od BB, wniosek, że to może być lepszy od nich koń. Niestety, nie przekonamy się, bo nie wystąpią w WW.
6. Andrzeja Szydlika też będę bronić, bo to ikona i koloryt Służewca. Żaden komentator nie ma takiej charyzmy i wdzięku. Owszem, myli się, myli imię konia, np. z imieniem jego matki czy ojca, myli czasem numery koni, ale nikt nie jest nieomylny. Znacznie młodsi od niego komentatorzy też się mylą. Poza tym, Szydlik nie komentuje każdej gonitwy, dostaje wybrane, te ważne i te wymagające wiedzy historycznej i znajomości tematu.W każdym razie nie skazywałabym go na "komentatorską emeryturę".
7. Osanie, co do "życia na forum" i frekwencji, to odzwierciedla frekwencję na torze. Niestety, jest spadkowa. Remonty trybun nie na wiele się zdały. Wydzielenie gett również nie służy. Często jest więcej ochroniarzy, bramek i zabezpieczeń, niż publiki. Przychodzi garstka starych bywalców/graczy i obsługa stajenna plus właściciele i kilka fotografów. Tak jest w zwykłe dni wyścigowe. Jak będzie w tym roku na WW, zobaczymy. Ponoć ma nie padać, czyli pogoda nie tylko dla bogaczy. |
|
|
|
 |
Osan
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2017-09-21, 18:35
|
|
|
Jak rozumiem, Kioto, masz się już niemal za "ostatnią instancję", autorytet w tych sprawach, a co najmniej mentora, bo twój mentorski ton (i styl) wydaje się o tym świadczyć (kiedy to napominasz mnie i pouczasz jak uczniaka). Tymczasem bycie właścicielką forum jeszcze nie czyni z człowieka "wiedzącego (lepiej)". Ba, jak czytam jeszcze sporo ci przyjdzie popracować, by obiektywnie (mądrze czy właściwie) widzieć i odczytywać (interpretować) pewne fakty i zdarzenia. Byłoby dobrze, gdybyś też czytała bardziej ze zrozumieniem i odnosiła się do tego, co ktoś napisał, a nie do tego, coś Ty z tego wyniosła (zrozumiała)...
1. Czy ja pisałem, by nie różnicować wag koni 3. letnich i starszych?! Jeszcze nie mam sklerozy, i o ile dobrze pamiętam - NIE pisałem, więc w imię czego odnosisz się właśnie do takiej sytuacji i mi to pośrednio przynajmniej imputujesz? Po polsku i tyleż chyba dość przystępnym językiem poruszałem tylko kwestię, iż moim zdaniem to zróżnicowanie wag jest zbyt duże (znaczącą niekorzystne dla koni starszych oraz wypaczające w miarę obiektywną selekcję porównawczą pomiędzy tymi grupami). Ergo - nie mówiłem o tym, że nie powinno być zróżnicowania wag, a że owe mogłoby być nieco mniejsze (nie aż tak ekstremalnie duże). Do tego się więc odnieś swoim "fachowym okiem", a nie do wydumanej przez ciebie historii.
2. Co do Mazura, to absolutnie nie jest tak, tak jak piszesz (że jest "jak najbardziej doceniany"), bo w nawet swej własnej stajni (natenczas Olkowskiego) jeździ na tzw. "drugą rękę" (gdyż pierwszeństwo i najlepsze konie ma tam Lukaszek). Poza tym liczą się tak naprawdę konie, a nie sama liczba dosiadów, a w tym roku Szczepcio najczęściej jeździ na bardzo słabych (lub wręcz najsłabszych) osobnikach w stawce. Gdyby był tak doceniany, jak sugerujesz, to jednak te konie otrzymywałby nieco lepsze (jeden w wielu przykładów ostatnio: po spieszeniu Reznikova Shanonn Quen dostał Popov, a Mazur pozostał nadal na Twilight, itp. itd.; takich i temu podobnych przypadków była cała masa). Najlepsze konie na Służewcu zdecydowanie najczęściej dostawał Reznikov, Lukaszek i Abik, a Mazur w tym ujęciu plasuje się daleko za nimi (rzekłbym, że nawet za Turgayevem). O tym jak bardzo słabo doceniany jest w tym sezonie Mazur świadczy nawet stan rzeczy w championacie jeździeckim, w którym to Szczepcio ma kilkanaście mniej wygranych na koncie, niż Abik i dobrych kilka mniej, niż Reznikov, a goni go tam nawet Wójcik (zaliczający swój najlepszy dotąd sezon) - rzecz w normalnym trybie nie do pomyślenia! Natomiast czy jeździ gorzej czy lepiej, niż kilka lat temu? Wg mnie najczęściej jeździ gorzej, niż wcześniej - gdy jeździł tylko na instynkcie i czystej wodzie talencie. Teraz nieraz już za bardzo kombinuje (wiedza, którą nabył przez ostatnie lata jakby nierzadko bardziej mu przeszkadzała, niż pomagała). Tym niemniej jest bez wątpienia najlepszym polskim dżokejem, a przede wszystkim najbardziej rzetelnym i walecznym (uczciwym i szczerym) - co niestety nie jest należycie doceniane na Służewcu i to jest ewidentny fakt w tym roku (jakbyś ty tego nie widziała swoim "wytrawnym okiem")... CDN |
|
|
|
 |
Osan
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2017-09-21, 20:00
|
|
|
3. Oczywiście, że stajnia Olkowskiego jest "słabej formie" i to bardzo. Ja to wiem i wielu ludzi trzeźwo oceniających to, co się dzieje na Służewcu, ale także wie to sam Olkowski - by się przekonać jak bardzo nie idzie w tym sezonie koniom Olkowskiego wystarczy odnieść się do jego przedsezonowych słów, celów i aspiracji (a miał je bardzo wysokie). Wynikało z nich, że trener ów chciał walczyć w tym roku nieomal o championat trenerski, a tymczasem ledwie utrzymuje się w drugiej połowie pierwszej dziesiątki klasyfikacji trenerskiej. To bez wątpienia dla niego duże rozczarowanie, czy wręcz porażka. Jedyną więc, która widzi rzecz inaczej jesteś ty. Wykazujesz też naiwny tryb myślenia nie dopuszczając słabości danej stajni jako takiej, wobec faktu stacjonowania w niej konia trójkoronowanego - jakby miał mieć tu miejsce jakiś automatyzm.. Tymczasem nie ma tu takiego przełożenia i być nie może bo sukcesy jednego konia (który w dodatku nie miał z kim przegrywać) są tylko jednostkowymi i nie świadczą o wysokiej formie całej stajni (o tym świadczy statystyka). Stąd właśnie moja konkluzja - jedyna właściwa, gdyż oparta na faktach. Oczywiście, że do końca sezonu jeszcze "kilka" dni wyścigowych i stajnia Olkowskiego może się podciągnąć (głównie za sprawą BB), ale nie wydaje mi się, by na koniec tego sezonu znalazł się w pierwszej piątce trenerskiej, co niewątpliwie będzie dla niego samego subiektywnie dużym rozczarowaniem a obiektywnie porażką (bo mierzył zrazu znacznie wyżej).
4.Nie zgadzam się absolutnie z tobą, że jeszcze słabszym rocznikiem od obecnego 3. latków był rocznik Natalie of Budysin. To tylko i wyłącznie twoja ocena nie poparta ani faktami, ani rzeczywistością. Rocznik 2014 jest zdecydowanie najsłabszy z tych, które mieliśmy okazję oglądać w akcji w minionych 4 - 5 latach i pod tym względem nie można go równać z żadnym innym!
5.Uznam Bush Brave za "w pełni wartościowego konia trójkoronowanego", kiedy to będzie wygrywał w mocnych i rzetelnych stawkach (z dobrymi lub bardzo dobrymi końmi), a nie w takich (jak dotąd), w których raz boski nie miał z kim przegrać. Tym niemniej bardzo cenię tego konia i rozrzewniła mnie historia z jego zakupem i perypetiami zdrowotnymi. Co więcej uważam go za wybitnego "błociarza" i podziwiam jak "frunie" po grząskim torze
6. Jeśli dla ciebie Andrzej Szydlik nadaje "koloryt" Służewcowi, to gratuluję. Widocznie mamy odmienne kryteria tego, co można uznać za "koloryt", a co jest jego zaprzeczeniem. Dla mnie Szydlik to żenada i kpina z ludzi przychodzących na wyścigi i zmuszonych słuchać jego odjechanych "popisów". W tym jego nieustannym myleniu się, a przez to zakłamywaniu komentowanych przez niego biegów, nie ma ani charyzmy, ani wdzięku - jest za to bredzenie pogubionego u podstaw człowieka w oparach absurdu. Jego więc obecność tamże jest rzeczą kompletnie niezrozumiałą, w sytuacji gdy mamy prawo wymagać od ludzi wykonujących pewną pracę (na naszą rzecz), by wykonywali ją co najmniej poprawnie. Pytanie więc komu tak zależy na tym, by Służewiec i wyścigi konne były nadal tak ośmieszane przez tego emeryta?
7. Frekwencja spadkowa tego forum? A kiedy miało ono wzrostową? Z tego co wiem, to... nigdy. |
|
|
|
 |
Kioto
Dżokej

|
Wysłany: 2017-09-21, 20:38
|
|
|
Osanie, mamy odmienne zdania i na tym polega nasz (ludzi) urok.
Ty pozostaniesz przy swoich racjach, a mnie pozwól zostać przy swoich.
Dalsza polemika wydaje się bezprzedmiotowa, gdyż żadne nie przekona drugiego i będzie tylko "bicie piany".
Przeważnie zawsze mieliśmy odmienne zdania i zapewne tak zostanie.
Co do tego forum i frekwencji, to cóż. Załóż własne, rozkręć i notuj frekwencję i "ruch" .
Wielkiego wyboru for wyścigowych nie ma. Zmdom niestety odeszło w odmęty internetu, a wielka szkoda, gdyż był tam kawał historii wyścigowej, a forum finisz "popycha" głównie Tx vel L.
W każdym razie, u nas czuj się jak u siebie i nie zrażaj się moim odmiennym zdaniem.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2017-09-22, 10:05
|
|
|
| Odnośnie Szczepana zauważę tylko, że od ponad 3 lat nie miał w ogóle wolnego czasu, wydaje mi się, że taki stan rzeczy musi wpływać na formę. |
|
|
|
 |
Espadero
Dżokej

|
Wysłany: 2017-09-22, 16:25
|
|
|
Obłędne elaboraty , z których mało co wynika , takie ot przekomarzanie kto ma rację , a co DO Szczepana , to moi mili rozmówcy , ma on podpisany kontrakt z Gorczycą. Najpierw jedzie te konie potem inne u Olkowskiego , wcale nie jest drugą ręką |
|
|
|
 |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
Wysłany: 2017-09-22, 19:22
|
|
|
Gadka szmatka ,z której nic nie wynika ,przyczepiliście się do Mazura i Olkowskiego ,a wg mnie robią swoje ,bo nie zawsze jest wszystko ,jak się chce...dajcie porządne typy na dzień WW ...to będzie coś pożytecznego,( jakąś analizę biegów ,coś co zapłaci) bo przybędzie nieco ludzi ,będą obroty i szmal do wygrania Moja opinia na temat WW jest prosta : dwóch bitych faworytów ,którzy akurat nie wystąpią ,wypłoszyło innych ,dlatego jest taki słaby zapis ...proste i o czym tu dywagować...i chromolić bzdety
A tak sobie myślę: Velnelis idzie na front .za nim Largo Forte i nieco wstrzymuje stawkę,Velnelis odskakuje na 15 dł i wygrywa z mdom ,,,,ale co będą robić Neo i Krzaczasty??? ,scenariusz na kasę.... Wreszcie mamy ładny układ kwinty bo w niej aż 3 nagrody imienne kat.A -trza grać obowiązkowo ,bo w takich biegach nie żal nawet przegrać...czekam na typy kwinty...
Ciekawa mapa pogody ...ciągle ma prawie padać
https://www.ventusky.com/...h&t=20170924/18 |
_________________ Koniofan
 |
|
|
|
 |
Osan
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2017-09-22, 23:43
|
|
|
Jak ktoś ma coś do powiedzenia, to i da radę elaboratowi, a jak ktoś niespecjalnie, to i trzy sensowne zdania będzie mu ciężko sklecić.... A co niby ma wynikać z owego tu pisania - ustawy sejmowe? To lepiej wam było jak nikt nic nie pisał i było ciemno i głucho? Po to jest forum, by wyrażać swe opinie, myśli i pochodne - a jak się komuś nie podoba, to omijać szerokim łukiem... Amerykę odkrył, że Gorczyca pokrywa większość kosztów pensji Mazura w stajni Olkowskiego i że - w związku z tym Szczepcio w pierwszym rzędzie dosiada (słabych) koni Gorczyców. Otóż wyobraź sobie, że wiemy o tym, łaskawco. Jednak nawet biorąc to pod uwagę jest on u Olkowskiego jeźdźcem nr 2, bo tamten na najlepsze swe konie sadza zasadniczo Lukaszka.
Ps. Kioto. Każdy "ma swoją rację" - ale tylko wtedy i pod warunkiem, że ją faktycznie ma... Gorzej, gdy się temu kogoś tylko się wydaje, a w rzeczywistości ni hu hu. Zauważ, że kiedy dwoje ludzi ma odmienne punkty widzenia wobec danego faktu, to jeden z nich musi się mylić - nie ma wyjścia... |
|
|
|
 |
Espadero
Dżokej

|
Wysłany: 2017-09-23, 00:19
|
|
|
| Nie napisze że ktoś się tu z choinki urwał , jak widać zresztą i pisze że wszyscy to niemoty a on jest taki fachman by ironicznie z lekka dowalać drugim , powiem szczerze lepiej jak nikt nie pisze , jak mam czytać fachowców od siedmiu boleści co to pozjadali wszystkie rozumy a innych uważają za be . Nie sil się na odpowiedz Szanowny znawco Osanie , ona mnie nie interesuje . |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,053 sekundy. Zapytań do SQL: 9
|