|
Tower Racing Forum
|
|
Nie wszyscy w Radzie PKWK |
| Autor |
Wiadomość |
Kioto
Dżokej

|
Wysłany: 2015-10-30, 17:02 Nie wszyscy w Radzie PKWK
|
|
|
Zamieszczam pismo jednego radnego z Rady PKWK, które zostało wysłane do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Poniższe pismo przybliży zainteresowanym jak wyglądało ostatnie posiedzenie Rady PKWK, 28 października 2015 r.
(imię i nazwisko)
członek Rady Polskiego Klubu Wyścigów Konnych
Pan
Marek Sawicki
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Szanowny Panie Ministrze!
W trybie art. 4 ustawy z dnia 18 stycznia 2001 r. o wyścigach konnych (Dz. U. z 2015r. poz. 624), zgodnie z którym minister do spraw rolnictwa sprawuje nadzór nas Polskim Klubem Wyścigów Konnych, informuję Pana Ministra, że uchwała Rady Polskiego Klubu Wyscigów Konnych z 28 października2015 z wnioskiem do Pana Ministra o powołanie na prezesa PKWK pani Magdaleny Rutkowskiej została podjęta na podstawie niezgodnego z prawem i sfałszowanego przez przewodniczącego rady PKW zaproszenia do składania ofert na stanowisko prezesa PKWK.
Przewodniczący rady PKWK Tomasz Chalimoniuk podał do wiadomości publicznej za pośrednictwem strony internetowej dzierżawcy zespołu torów na Służewcu (torsluzewiec.pl), nieprawdziwą informację, że (cytat) „rada PKWK zaprasza do składania ofert na stanowisko prezesa PKWK”, chociaż rada PKWK wcześniej nie podjęła w tej sprawie żadnej decyzji, w szczególności podczas swojej ostatniej sesji 16 września 2015.
Następnie przewodniczący Rady PKWK zwołał radę PKWK na 28 października 2015 z punktem „Wybór prezesa PKWK”, załączając projekt regulaminu wyboru prezesa PKWK, z możliwością jednak zgłaszania dodatkowych kandydatów również przez członków rady podczas sesji rady.
Zaś podczas sesji rady PKWK (28 października 2015) przewodniczacy rady poddał pod głosowanie wniosek radnego W. Bąkowskiego, żeby przyjąć w całości proponowany przez przewodniczącego porządek obrad, bez osobnego głosowania mojego wniosku o wykreślenie z porządku punktu dotyczącego wyboru prezesa PKWK, co uzasadniłem tym, że oferty zostały złożone na podstawie fałszywego ogłoszenia (pani prezes PKWK Agnieszka Marczak odmówiła zamieszenia tego ogłoszenia na stronie PKWK). Radny W. Bąkowski jest dyrektorem oddziału wyścigi konne Totalizatora Sportowego i podobnie jak T. Chalimoniuk jest w radzie PKWK przedstawicielem TS jako organizatora wyścigów na podstawie umowy PKWK z TS z 2008 r.
Następnie przewodniczący rady, mając cały czas umówioną większość, bez zmrużenia okiem przegłosował wniosek radnego A. Wójtowicza, żeby do wyborów na prezesa PKWK dopuścić tylko oferty złożone w odpowiedzi na to jego zaproszenie, bez możliwości zgłaszania innych kandydatów (pomimo protestów radnych, którzy zaczęli zgłaszać innych kandydatów). Następnie zarządził głosowanie na prezesa PKWK z trzema kandydatami, z panią M. Rutkowską, która jest członkiem rady PKWK i reprezentuje w niej Hipodrom Sopot. Dla radnych, którzy wzywali do opamiętania się, było oczywiste, że wybory zostały ustawione pod panią Rutkowską.
Podczas skróconej części pytań, pani Rutkowska jako kandydat na prezesa PKWK nie powiedziała, w jakim stanie finansowym i organizacyjnym pozostawia, czy chce pozostawić spółkę miejską Hipodrom Sopot, i czy jako wieloletni prezes tej spółki była powiązana rodzinnie z władzami miasta Sopot.
W głosowaniu pani M. Rutkowska uzyskała 12 głosów na 21 (połowę plus 1), przy czym sama brała udział w tym głosowaniu i prawdopodobnie przesądziła o swoim wyborze.
Do protokołu złożyłem oświadczenie, że byłem świadkiem farsy wyborczej, swego rodzaju „białoruskimi wyborami”, z ustawionym wynikiem, ze złamaniem wszelkich norm i standardów, jak też dobrych obyczajów, oraz wyraziłem zdziwienie, że osoba uważana przeze mnie do tej pory za porządną, czyli pani Rutkowska, dała się wciągnąć w tak jawnie nieczystą grę.
Dlatego konieczna jest interwencja Pana Ministra trybie art. 4 ustawy o wyścigach, to jest w trybie nadzoru ministra rolnictwa nad Polskim Klubem Wyścigów Konnych.
(imię i nazwisko)
radny PKWK |
|
|
|
 |
prezes
Uczeń

|
Wysłany: 2015-10-30, 22:18
|
|
|
| To zapewne pismo S.Czerwińskiego. |
|
|
|
 |
Kioto
Dżokej

|
Wysłany: 2015-11-05, 12:12
|
|
|
Prezes, nie tylko Czerwińskiemu nie podobają się działania Rady PKWK z ostatnich miesięcy.
Andrzej Mroczek, delegat Polskiego Towarzystwa Hodowców Koni Arabskich, członek Rady z 2009 r. (jeszcze poprzedniej kadencji), w dniu 29 października złożył wniosek o dymisję do Ministra Rolnictwa, motywując swoją decyzję krotko:"Nie zgadzam się ze strategią oraz treścią uchwał podejmowanych przez Radę PKWK w ostatnim okresie".
http://www.pkwk.pl/wp-con...Radzie-PKWK.pdf |
|
|
|
 |
słonik
Dżokej Kto pyta nie błądzi

|
Wysłany: 2015-11-05, 12:23
|
|
|
| Minister odchodzi więc woli mieć święty spokój niż mieszać się w to co robi Rada PKWK. |
|
|
|
 |
Sund
Starszy uczeń

|
Wysłany: 2015-11-05, 19:10
|
|
|
Słonik, nie.
Uważam, że oni po prostu kłamali. Od początku niewiarygodne było, że Minister Sawicki przylgnął do guana w zakresie prezentowanym nieoficjalnie przez Chalimoniuka i Wójtowicza. Oczywiście, należało na ten temat krzyczeć, bo albo obnażaliśmy kłamstwo, albo wykazywaliśmy łotrostwo.
Zrobiliśmy swoje.
Na razie. |
|
|
|
 |
Kioto
Dżokej

|
Wysłany: 2015-11-05, 21:12
|
|
|
Mam nadzieję, że odpowiednie instytucje i organy zajmą się tą sprawą.
Wszelkie nieprawidłowości, uchybienia i łamanie prawa, powinno być korygowane (jak łagodnie TO nazwałam!, jak nie ja ) |
|
|
|
 |
słonik
Dżokej Kto pyta nie błądzi

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,051 sekundy. Zapytań do SQL: 9
|