|
Tower Racing Forum
|
|
Derby 2020 |
| Kto wygra Derby 2020? |
| 1. SEWERUS dż. J. Verner 59, trener W. Olkowski |
|
11% |
[ 1 ] |
| 2. NIGHT THUNDER dż. S. Mazur 59, trener A. Wyrzyk |
|
0% |
[ 0 ] |
| 3. HIGH IN DANCER dż M. Srnec 59, trener M. Jodłowski |
|
0% |
[ 0 ] |
| 4. HIPOP DE LOIRE dż. T. Lukášek 59, trener A. Wyrzyk |
|
11% |
[ 1 ] |
| 5. PROLETARIUS k.dż. I. Wójcik 59, trener A. Wyrzyk |
|
0% |
[ 0 ] |
| 6. NEVERLAND k.dż. D. Pantchev 59, trener A. Laskowski |
|
0% |
[ 0 ] |
| 7. PETIT dż. M. Abík 59, trener K. Ziemiański |
|
0% |
[ 0 ] |
| 8. INTER ROYAL LADY k.dż. J. Wyrzyk 57, trener A. Wyrzyk |
|
55% |
[ 5 ] |
| 9. TIMEMASTER dż. S. Mura 59, trener K. Ziemiański |
|
0% |
[ 0 ] |
| 10. GRAN EMPEROR dż. A. Turgaev 59, trener M. Jodłowski |
|
0% |
[ 0 ] |
| 11. NIGHT TORNADO k.dż. B. Giedyk 59, trener K. Ziemiański |
|
11% |
[ 1 ] |
| 12. AIRY BOY dż. A.Reznikov 59, trener M. Janikowski |
|
0% |
[ 0 ] |
| 13. SAIGET dż. C.Cadel 59, trener M. Borkowski |
|
11% |
[ 1 ] |
|
| Głosowań: 9 |
| Wszystkich Głosów: 9 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
tower
Administrator

|
Wysłany: 2020-07-08, 17:57 Derby 2020
|
|
|
Znamy już listę uczestników tegorocznego Derby 2020. Wystartuje jedynie 13 koni, z czego aż cztery trenera Wyrzyka, trzy trenera Ziemiańskiego, dwa trenera Jodłowskiego i po jednym trenerów Borkowskiego, Janikowskiego, Laskowskiego oraz Olkowskiego. Brak podopiecznych takich szkoleniowców jak Andrzej Walicki czy Janusz Kozłowski. Szkoda!
Zachęcam do oddawania głosu w ankiecie na swoich faworytów. Wiadomo - Inter Royal Lady wydaje się mocna, ale nasza redakcja sercem jest za Night Tornado, Sewerusem i Neverlandem A Wy? Zapraszam do dyskusji! |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-08, 18:29
|
|
|
Saiget (nr 13) już wisi!
dodane: chyba się pospieszyłem, bo teraz widzę, że jest Lukasek na Hipop de Loire (nr 4). |
|
|
|
 |
Kioto
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-08, 20:03
|
|
|
Tak sobie myślę na kogo oddać głos i pytam się za kogo trzymam kciuki? Pierwszy chyba raz od 10 lat - bez emocji, bez specjalnych sympatii czy antypatii, nie zważając na układy i zakładając "czystą grę".
Z racji solidarności babskiej powinna trzymać kciuki za IRL, ale od lat znana jest moja niechęć do jej trenera.
Lubię Sewerusa, obserwowanego od źrebaka, ale czy starczy mu klasy?
Z sympatii do Darii i Państwa Laskowskich oraz z sentymentu do rodziny Nechemii i z patriotycznych pobudek, cieszyłabym się z wygranej Neverlanda, ale jego szanse wydają się iluzoryczne.
A co to za koń Saiget? Jakoś go nie kojarzę z toru. Z DP na pedigree wynika, że to flayer, co najwyżej miler.Kariera ojca Saigeta wskazuje, że to sprinter, wygrywał na 5=6 furlongów. Rodzina żeńska też nie powala z nóg. Dlaczego Tx napisał, że "już wisi"? Hmmm, może nam wyjaśni później.
W każdym razie jeszcze nie mam faworyta, ale wydaję mi się, że Derby rozegrają konie trenera Ziemiańskiego (ze wskazaniem na Night Tornado, choć podoba mi się i Timemaster.
Tx pyta czy koń za 1000 euro może wygrać Derby? Może, choć najtańsza zwyciężczyni wielu prestiżowych nagród na zachodzie, w tym Irish i Epsom Oaks, kosztowała chyba 1500 czy 1800 euro. Mowa o Snow Fairy.
dodane: Znalazłam info o Saigecie, biegał chyba trzy razy i nigdy dłużej, niż na 1600 metrów, co też wydaje się dla niego za długo, w Rulera był czwarty ze stratą ok. 4 długości do Timemastera. Ale, że koń jest u mistrza Janikowskiego, pewnie stąd już "wisiał" u tx'a. Nie wydaję mi się by Saiget powtórzył sukces Ophelia's Aidana (poza tym on miał za dziadka Hallinga). |
|
|
|
 |
morpheus
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2020-07-09, 08:18
|
|
|
Saiget u Janikowskiego? od kiedy? |
|
|
|
 |
gambl100procent
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-09, 10:38
|
|
|
Saiget jest obecnie u Borkowskiego, w zeszłym roku był u Janikowskiego.
Derby wygra:
1.IRL przy słabym wyscigu w dystansie i mocnej końcówce
2. któryś z Night'ów przy uczciwym mocnym wyścigu od startu do mety
3.Hip Hop jeśli będzie duży ścisk przez cały wyścig bo to bardzo dobry i dzielny koń
Osobiście liczę bardzo po cichu Airy Boy'a -->uważam że jest bardzo oszczędzany i ciemniony od początku sezonu a na treningach robi z Magnetikiem który nie jest słabym koniem a mu nie ustępuje. Trener wypowiadał sie że po odejściu Saiget'a to AB jest jego najlepszym koniem. Do tego od jakiegoś czasu nie ma filmików z treningów na profilu stajni Czerkies które to filmiki mocno zdradzały formę poszczególnych koni. (La Aquili też nie było na początku sezonu, dopiero po wygraniu przez nią wyścigi z debiutu filmik upubliczniono-chyba był ukryty). No i jest historia Cape Ducato który był też mocno ciemniony by wystrzelić w Debry (przegrał o nos z FLV)
Jestem ciekaw Severusa który bardzo ładnie przebiegł w Iwna |
_________________ Żyj śmiało |
|
|
|
 |
nuoro
Starszy uczeń

|
Wysłany: 2020-07-09, 10:39
|
|
|
| Saiget, raczej do kiedy?😉 |
|
|
|
 |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
Wysłany: 2020-07-09, 14:35
|
|
|
Klacz już wisi i jedzie na Łuk |
_________________ Koniofan
 |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-09, 14:44
|
|
|
Coś mi się przywidziało z tym Saigetem! Kioto, dzięki, rzeczywiście, sprinterski rodowód, a ja na to nie zwróciłem uwagi. I Borkowski zgodził się na zapisanie tego konia do Derby?
W jaki sposób Saiget zmienił stajnię. Wczesną wiosną pan właściciel Płatek o poranku oznajmił trenerowi Janikowskiemu: - Zabieram Opheliasa Aidana od pana do Francji.
- To zabieraj pan ode mnie wszystkie swoje konie - odpowiedział grzecznie trener-legenda.
- Jak to, nie chce pan zarobić na moich koniach? - zapytał zdziwiony pan właściciel Platek.
- Nie chcę! - rzekł krótko trener Janikowski.
I pan właścicel Platek musiał poszukać dla swoich koni innych stajni.
A swoja drogą, pan właściciel, a gdzie wynik testu genetycznego na predyspozycje dystansowe.
Zresztą, nie tylko w przypadku Saigeta przydałby się ten test. Pan właściciel Pegza już kilkaset tysięcy euro wydał na zakup koni i co? Nie przyszło mu do głowy, żeby mając tak szybką i wczesną klacz jak Inter Royal Lady sprawdzić jej typ genetyczny (cc,ct, tt). |
|
|
|
 |
morpheus
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2020-07-09, 14:49
|
|
|
IRL już wisi, nie ma kto jej zadusić tempem, Proletarius będzie zającem, pojedzie do zakrętu ćwiartki po 32s i IRL odjedzie na prostej jak Shinkanzen musiałaby Aśka wbić się w kanat i dać zamknąć albo jechać z zawiązanymi oczami... ...chyba, że...
któryś z dobrych dżokejów z zagranicy zignoruje tchórzowskie jak zwykle dyspozycje trenera i pojedzie "na klasę" od połowy dystansu, szkoda że dobrych koni dosiadają znów byle jacy jeźdźcy Ziemiański idzie w zaparte z dosiadami, widać musi jeszcze ...dojrzeć jak wino
ad vocem tx: nie myślałem o Wyrzyku! myślałem o dżokejach na koniach 1,3,4,7,13.
czytać ze zrozumieniem |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-09, 15:01
|
|
|
Morphe, akurat Wyrzyka nie można posądzać o tchórzostwo, każdy o tym może się przekonać, też Morpheus, stając oko w oko z panem Adamem.
Nawet L. wówczas spuścił by swoje kaprawe oczęta. - Przepraszam, muszę do kibelka - powiedziałby niejeden po tete-a-tete z nim.
A IRL? Derby to dla niej sprawdzian predyspozycji dystansowych. Dziesiątki przykładów wcześniej.
dodane po ad vocem Morpheusa: Fakt, ale niech ta pochwała odwagi i jakiejś bezwzględności pana Adama Wyrzyka już zostanie. Wyszło tylko na dobre. A na oko przyjemniaczek! Jakby jakiś pieśniarz country. |
|
|
|
 |
Joga
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-09, 21:01
|
|
|
Przemiły wpis, który pojawił się na fanpage Świata Wyścigów Konnych o moim ulubieńcu - Night Tornado:
| Świat Wyścigów Konnych napisał/a: | Na dobranoc kolejny uczestnik Derby 2020 -
obiecany Night Tornado.
Państwo Traka - właściciele:"Kupiliśmy go na aukcji we Francji, głównie ze względu na jego pochodzenie, ponieważ on sam nie zachwycał, wręcz był grubawy. Jak się później okazało, mieliśmy szczęście, ze udało nam się go zdobyć za całkiem przystępna cenę, ponieważ od roku 2019 konie po Night of Thunder zaczęły osiągać niebotyczne kwoty.
Zasadniczo nie mamy oczekiwań i planów dla naszych koni. Te zwierzęta uczą cierpliwości, a na każdego z nich przychodzi w końcu czas i forma. Jeśli chodzi o Night Tornado, to jest on późnym koniem, tak jak inni przedstawiciele tej rodziny, więc nie nastawiamy się na wielki sukces w Derby. Brakuje mu jeszcze tężyzny fizycznej, w związku z czym trener stara się go spokojnie prowadzić w kolejnych startach. Mamy nadzieję, że jego forma przyjdzie jesienią.
Night Tornado jest koniem spokojnym, przymilnym, wręcz trochę dziecinnym, ponieważ w wieku kilku miesięcy został sierotą. To wymaga szczególnej troski od osób się nim opiekujących. To co do tej pory zdążyliśmy zauważyć, to ze bardzo chetnie pozuje do zdjęć i lubi światła reflektorów"
Błażej Giedyk, który pojedzie w Derby 2020 na Night Tornado: "Jest to koń o wspaniałym charakterze i o naprawdę dużych możliwościach. Sprzyja mu dłuższy dystans co pokazal w Nagrodzie Iwna. Ma wspaniale pochodzenie. Wydaje mi się że w pełni doszedł do formy w odpowiednim momencie, co jest ogromną zasługą trenera. Myślę, że powinien dobrze wypaść"
Trener Krzysztof Ziemiański :"Night Tornado jest koniem nie do końca dojrzałym, a przez to specyficznym w trenowaniu. Pomimo swoich gabarytów jest bardzo delikatny i każdy wyścig kosztuje go dużo sił. Charakteryzuje go piękna akcja, co z pewnością znajduje przełożenie w wyścigach dystansowych. Od strony psychicznej jest bardzo miły, delikatny i uprzejmy, nigdy nie zrobił nic niestosownego, więc wybaczamy mu słabsze występy. To prawdziwy dżentelmen w końskiej skórze. Gdybym miał określić konia idealnego, wybrałbym właśnie jego. Z biegiem czasu na pewno będzie poprawiał". |
Muszę przyznać, że szczególnie ujęła mnie opinia trenera Ziemiańskiego. Jeden fakt wart zaznaczenia: ŻADEN trener ze Służewca nie potrafi mówić tak pięknie o swoich podopiecznych, jak wspomniany wyżej szkoleniowiec. Jego przeciwieństwem jest trener Walicki, który - kiedy jeszcze dawał opinie o swoich koniach przed weekendem - potrafił wypowiadać się o nich naprawdę szczerze i... szorstko |
_________________ A horse gallops with his lungs, perseveres with his heart, and wins with his character.
Federico Tesio |
|
|
|
 |
gambl100procent
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-09, 22:53
|
|
|
@Joga
Bo Ziemniak jest inteligenty i wie że, najważniejsze w treningu koni wyścigowych jest ugłaskać właścicieli on nie napisze "to słaby koń" tylko : "nie złożył mu się wyścig" , "musi dojrzeć" itp...
U Wyrzyka odbywa się to trochę inaczej bo bierze droższe konie, eksploatuje, najlepsze zostają reszta out lub Kazachstan, ceni swój czas i jest głodny sukcesów (przyciąga nowych właścicieli spragnionych splendoru)
Cenię ich obu bo dość szybko zauważyli że trening Arabów w Polsce można sobie darować dopóki AKF i trener Romanowski sprowadzają hurtem z Francji. (Kozioł też to widzi) |
_________________ Żyj śmiało |
|
|
|
 |
morpheus
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2020-07-14, 20:50
|
|
|
no dobra IRL zawisła, kto na drugie?
u mnie Night Thunder albo Hipek znad Loary czyli cała obora od Wyrzyka w porządku
choć wolałbym na drugie Airy Boy'a, Sewerus'a, a najlepiej Neverland'a, trzymam kciuki za Darię Pantchev! |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-15, 20:35
|
|
|
Torsluzewiec.pl: Dziś 15 lipca wypowiedzi przed Derby trenerów Ziemiańskiego (Timemaster, N.Tornado, Petit) i Wyrzyka (IRL, N.Thunder, Hipop, Prolet), w sumie kilka tysięcy słów, czy powiedzieli cokolwiek, o czym wcześniej nie wiedzieliśmy? Ani słowa o ostrych galopach. Nie było pytania, nie ma odpowiedzi.
Wyrzyk powtarza głupstwo o starcie IR Lady w Prix de l'Arc. Nie dla niej ten wyścig, nawet po łatwym (???) zwycięstwie w Derby. Czy tego trenera nie stać, żeby polecieć do Paryża za własne pieniądze? |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-16, 13:38
|
|
|
Następna wypowiedz trenera z Torsluzewiec.pl "Maciej Jodłowski: Gran Emperoer może być czarnym koniem". To jest nawet tytuł wypowiedzi. Pospolity błąd, błędne tłumaczenie z angielskiego. "Dark" znaczy ciemny, a nie czarny, czyli dark horse to ciemny koń, a nie czarny. Ciemny, czyli taki, o którym niewiele wiadomo. Gran Emperor byłby fuksem w Derby, za fuksy totalizator najczęściej dobrze płaci. W żadnym wypadku nie jest "ciemny", przeciwnie - jest jasny jak księżyc w pełni, nie jest też maści karej lub skarogniadej. Ciemnym koniem jest na przykład niepokonana do tej pory InterRoyalLady. "Ciemna", bo jeszcze niewiele wiemy o jej klasie i zdolnościach dystansowych. Nie tylko "ciemna", ale i przyciemniona przez właścicieli, poprzez start w Nagrodzie Soliny.
Czarny koń to błąd pospolity, natomiast fraza w wypowiedzi Jodłowskiego, że "w Derby rolą High in Dancer będzie pomoc Gran Emperorowi" jest pospolitą (u nas) grandą, bo konie te należą do innych właścicieli i nie mogą sobie pomagać w wyścigu. Zresztą, na czym pomoc ta miałaby polegać? O tym ani słowa w wypowiedzi Jodłowskiego. Być może trener mówił co innego, bo jednak pan Maciej swoją inteligencją wystaje ponad przeciętny poziom, a mniej kumaty był reporter Torsluzewiec.pl zapisujący jego słowa.
dodane
(sms, 13:57) "czarny koń znaczy koń na koksie a koks od zawsze jest czarny". |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,043 sekundy. Zapytań do SQL: 10
|