Tower Racing Forum Strona Główna Tower Racing Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dni wyścigowe
Autor Wiadomość
Osan
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-07, 06:57   

Do Issosa. Człowieku przestań już bredzić o jakimś szacunku do mnie, równolegle okazując na każdym kroku jedynie pogardę i złą wolę, bo to szujstwo (zakłamanie) w czystej postaci. Kimże w ogóle jesteś, by oceniać (do tego jeszcze hierarchizować) moją wartość - umniejszając ją w relacji do każdej innej? Lepiej sam zadbaj o swoją, co ostatnio niespecjalnie ci wychodzi... Miałem cię dotąd za człowieka poważnego, tym samym darząc jakimś tam szacunkiem i sympatią, ale po dzisiejszych "popisach" możesz już o tym zapomnieć. Nie cierpię organicznie obłudników, którzy nie odpuszczą żadnej okazji, by nie ująć drugiemu człowiekowi. Także spadaj na drzewo i tam pozostań, bo nie jesteś już dla mnie partnerem do rozmowy. To wszystko co mam ci do powiedzenia.

Dorpat
Dżokej

Wysłany: 2020-08-07, 11:53   

Proponuję zakończyć te słowne, personalne przepychanki. Wszystkie cztery osoby - tx, Osan, Issos, a nawet ten bęcwał Dorpat - uważam za pozytywne, wartościowe, fachowe i są uczciwymi ludźmi. Jak każdy mamy swoje słabości (Osan i tx mają czasami tendencje do konfliktów i ataków, co im wybaczamy), taka już natura ludzka.
Proponuję zakopanie broni i rozmowy merytoryczne. Jest trochę na tym świecie, w tym kraju i w środowisku wyścigowym osób i zjawisk negatywnych, raczej je obserwujmy i konstruktywnie krytykujmy, zamiast walk we własnym gronie. Miłego weekendu.

ps. Osanie, nie mam patentu na nieomylność, zwłaszcza w arabach. Ale pomyłka z Europejczykiem to była stara sprawa, którą sobie wyjaśniliśmy. Chodziło mi o okres od tamtej pory i nie wydaje mi się, bym popełnił jakieś poważne błędy mówiąc o arabach (gdy czegoś nie jestem pewny, sprawdzam przed programem, sporo pracuję przygotowując się do programów, w folblutach też, nikt na świecie nie pamięta wszystkiego z hodowli i wyścigów z dziesiątek a nawet setek lat), stąd zdziwił mnie Twoj wpis zarzucający mi kolejne seryjne błędy (nie wliczam to sprawy Protekcji, w tym przypadku zostałem przez kogoś wprowadzony w błąd). Nie chcę już tego roztrząsać publicznie, jeśli mamy coś do przedyskutowania, proponuję kontakt prywatny.

ps 2. Twój wpis "popatrz, co popularność medialna robi z człowiekiem" traktuję przyjaźnie jako dowcip. Nigdy występy w mediach niczego ze mną nie robiły, to aspekt dla mnie bez znaczenia. Przez ostatnie 25 lat zdarzyło mi się występować w Polsacie, TVN czy TVP w kanałach otwartych przed kilkumilionową widownią przy okazji piłkarskich mistrzostw Europy, świata, Ligi Mistrzów, magazynach Ekstraklasy, bez negatywnego wpływu na moją osobowość i postawę.
Tym bardziej nie wpływają na mnie występy dla kilkuset osób, czy kilku tysięcy widzów w programach wyścigowych, choć tę niezbyt liczną publiczność, ludzi, którzy kochają konie i wyścigi, bardzo sobie cenię i pracuję tam między innymi dlatego, żeby tych osób stale przybywało, by hodowla i wyścigi się rozwijały.

ps. 3 tx, jeśli przesadziłem z odpowiedzią, zbyt ostro Cię zaatakowałem, to przepraszam, ale ten Twój wpis z kobaltem był dość głupi i nie fair wobec mnie, nie spodziewałem się tego po Tobie, stąd też zabrakło i poczucia humoru i dystansu (choć elementy humorystyczne z wapniem i popieprzoną tablicą Mendelejewa, chyba zawarłem), które staram się, w miarę możliwości, w sobie pielęgnować

ps 4. z innej beczki, syn Zazou i Kardinale - Kapitan Treville zgłoszony jest do wyścigu dla dwulatków w Pradze 15 sierpnia. Jeśli pobiegnie, nie będzie mu jednak łatwo debiutować z bieganymi końmi.
http://www.dostihyjc.cz/prihlasky.php?id_den=8779
Kapitan Treville ma taki nietypowy inbred 3x3 na Lomitasa, więc będzie raczej późniejszym koniem, na dystans i na trzylatka, choć Czechom zależy, żeby pokazał się już jako dwulatek, bo chcą go sprzedać za dobrą cenę do Niemiec
https://www.pedigreequery.com/kapitan+treville
Lomitas (Kapitan Treville jest kasztanem, tak jak Lomitas i Konstelacja)
https://www.pedigreequery.com/lomitas
LOMITAS (GB) ch. H, 1988 {9-e} DP = 2-0-17-5-14 (38) DI = 0.38 CD = -0.76 - 19 Starts, 10 Wins, 3 Places, 1 Shows Career Earnings: £560,440
Owner: Gestüt Fährhof
Breeder: Gestüt Fährhof
Winnings: 19 Starts: 10 - 3 - 1, £560,440
1st Grosser Preis von Baden 1991, 2400m Gr.1; Preis von Europa 1991, 2400m Gr.1; Preis der Berliner Bank 1991, 2400m, Gr.1; Gerling Preis 1992, 2200m, Gr.2; Hansa Preis 1992, 2200m Gr.2 2nd Deutsches Derby (Ger-Gr1) 2400m; Grosser Preis der Wirtschaft (Ger-Gr2) 2200m, 1993 Shoemaker Handicap (USA-G2T) 1400m
3rd 1993 Bowling Green Handicap (USA-G1T) 2200m
Sire of Arc-winner Danedream
Champion 2&3YO Germany; 1991 Horse of the Year in Germany.
Champion Freshman Sire, GER 1998
History making German Wunderpferd after being treated by Monty Roberts ("The man who listens to horses") for a strong aversion to enter starting gate.
Entered stud in 1994 at Fahrhof Stud, Germany. Stood at Darley's Dalham Hall Stud in Newmarket between 2002 and 2006. Returned to Fahrhof in 2007.
Euthanized Aug 30, 2010 following an emergency colic surgery. R.I.P.

DODANE:
Odkąd odkryłem fabrykę kobaltu (co czujnie wyśledziłeś tx), staram się go stosować nie tylko w Polsce, ale wysyłam też próbki do Czech i Francji. Jeśli Kapitan Treville dobrze pobiegnie w Pradze, albo Kerlaz (syn Estejo i Kardinale) we Francji (ma wkrótce zadebiutować w treningu Macaire), to będzie dowód, że kobalt działa, a nie jakieś tam geny, odchów i praca na treningu.
I uważaj, bo jestem bliski odkrycia złóż siarki (wtedy będziemy mieli diabelską moc), fosforu, uranu, a nawet nieoszlifowanych diamentów (w nocy planuję po latach przypomnieć sobie genialny "Popiół i diament" Wajdy, więc może i polskie wyścigi i hodowla odrodzą się jak Feniks z popiołów...)

Kioto 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-07, 14:43   

Aktywni użytkownicy tego forum są jak Pokemony :)
Każdy ma swoje właściwości :) No i wszyscy są wartościowi. :)

Dorpat, gratuluję udanego występu małej Born To Fly :)

Issos
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-07, 22:58   

Wywołany do tablicy odpowiadam. Tłumaczę dlaczego nie przepadam za Osanem.

Normalni ludzie jeśli dyskutują ze sobą, są w stanie sobie przyznać rację jeśli ktoś ma celne argumenty. Jest to sprawa zupełnie naturalna i oczywista. I życie toczy się dalej... Nie ma sensu traktować każdej uwagi jak atak.

Tymczasem Osan jeśli zwrócisz mu uwagę śmiertenie się na Ciebie obraża. Koniecznie chce Cię wbić w jakiś krzywdący stereotyp - a to jesteś za młody, a to jesteś chory z nienawiści, a to jesteś... Po co takie gadanie?

Dzisiaj ja będę miał rację, jutro ja przyznam ją Tobie - normalna kolej rzeczy.

I ostatnia sprawa - głupi zwyczaj wkładania w usta swoich openentów słów których nie wypowiedzieli i besztanie ich za to. Dno dna.

Issos
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-07, 23:37   

Kim jestem i co mnie interesuje. Wstawiam fragment mojego listu motywacyjnego .

Nazywam się Andrzej Fortuniak, mam 34 lata i miałem w życiu to szczęście, że wychowałem się w znanej w całej Polsce z serialu „Karino” Stadninie Koni „Iwno”. Pracowali w niej oboje moi rodzice (ojciec, kolejno, jako jej masztalerz, koniuszy i kierownik; mama jako instruktor jazd konnych). Zawodowo przy koniach pracował również mój pradziadek (w okresie międzywojennym w majątku hr. Mielżyńskiego w Pawłowicach) a zamiłowanym jeźdźcem był mój dziadek.

Sam osobiście od 1994 roku uprawiam jeździectwo a w latach 2007 – 2016 pracowałem w SK „Iwno” jako masztalerz i przez półtora roku jako jej koniuszy. Jestem również autorem artykułów w „Hodowcy i Jeźdźcu” i w „Koniach i Rumakach” (artykuł „Prawie wiek za nami, historia SK Iwno” jest dostępny w internecie).

Poza końmi interesuje się sportem – piłką nożną (w telewizji) i koszykówką (na boisku). Lubię książki Maya. Tolkiena, Martina, Jones'a, Konwickiego i Hłaski. Moi ulubieni bohaterowie literaccy to Yossarian, Mc Murphy, Robb Stark i … Jaime Lannister (choć dreszcze przechodzą mnie jedynie wtedy kiedy słyszę „King in the North”).

Lubię też historię. Po skończeniu liceum i zdaniu matury studiowałem ją na poznańskim UAM-ie. Studia jednak przerwałem i zdecydowałem się na pracę przy koniach. Do dzisiaj jednak lubię czytać biografie sławnych postaci historycznych oraz książki poświęcone Rzeczpospolitej Obojga Narodów i polskiej kawalerii.

Issos
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-08, 01:40   

Osan napisał/a:
Do Issosa. Człowieku przestań już bredzić o jakimś szacunku do mnie, równolegle okazując na każdym kroku jedynie pogardę i złą wolę, bo to szujstwo (zakłamanie) w czystej postaci. Kimże w ogóle jesteś, by oceniać (do tego jeszcze hierarchizować) moją wartość - umniejszając ją w relacji do każdej innej? Lepiej sam zadbaj o swoją, co ostatnio niespecjalnie ci wychodzi... Miałem cię dotąd za człowieka poważnego, tym samym darząc jakimś tam szacunkiem i sympatią, ale po dzisiejszych "popisach" możesz już o tym zapomnieć. Nie cierpię organicznie obłudników, którzy nie odpuszczą żadnej okazji, by nie ująć drugiemu człowiekowi. Także spadaj na drzewo i tam pozostań, bo nie jesteś już dla mnie partnerem do rozmowy. To wszystko co mam ci do powiedzenia.

Po namyśle - nie będe tego komentował.

Issos
Kandydat dżokejski

Wysłany: 2020-08-08, 06:32   

Jeśli chodzi o tx-a - ma naprawdę dużą wiedzę. Nie chcialem go urazić swoją wypowiedzią. Przepraszam.

Koniofan 
Dżokej
Koniofan

Wysłany: 2020-08-08, 11:30   

Radzę wyluzować. Nie robić wycieczek osobistych-to wyścigi ,a nie magiel :P Skupić się na meritum sprawy ;) .Już kiedyś Espadero na forum powiedział "szkoda nafty" :lol:

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-08, 14:09   

Do celnej uwagi Koniofana dodam, żeby nie zaśmiecać tematów, trzymając się wątku.
Dygresje też robić na temat.

dodane:
Dopiero dziś przejrzałem wyniki z Partynic z ostatniej środy i ze zdumieniem dowiedziałem się, że Born to Fly była przedostatnią grą w 11-konnym polu. W programie gonitw z dwoma gwiazdkami też była na końcu. Nie do wiary!

borsuk 
Starszy uczeń

Wysłany: 2020-08-09, 09:29   

tx napisał/a:

Dopiero dziś przejrzałem wyniki z Partynic z ostatniej środy i ze zdumieniem dowiedziałem się, że Born to Fly była przedostatnią grą w 11-konnym polu. W programie gonitw z dwoma gwiazdkami też była na końcu. Nie do wiary!

A co w tym dziwnego? W zeszłym roku wyszła późno do startów i niczego nie pokazała. W tym roku to był jej debiut. Dla większości grających jedynym źródłem informacji o koniu jest "papier".

Koniofan 
Dżokej
Koniofan

Wysłany: 2020-08-12, 14:58   

Partynice dzień piaty
I-8,5 + Reznikow
II-2,1,6 ew Trim nie boi się dystansu

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-12, 16:25   

Partynice/12sie2020/
w wolnej chwili loguję się w trafonline.pl
16:oo/g3 płoty/
Wygrywa Minister Wojny zdecydowanym atakiem po ostatnim płocie pod Pavlem Slozilem młodszym dla Michała Borkowskiego.
Tuż po fajnej relacji Macieja R.:
16:10: - A my szybko wracamy na tor (kłusaczy, jakiś tam) we Francji - radosnym głosem oznajmia Konrad K., odbierając głos Maciejowi R.
Czy dla Trafonline.pl francuskie dni wyścigowe, chodzące przez okrągły rok, praktycznie bez gry, są tak ważne, że nie można z nich zrezygnować przynajmniej w czasie jednego z nielicznych dni wyścigowych we Wrocławiu?
g4/ płoty
Wygrywa ponownie Pavel Slozil z przewagą na Spasskim dla stajni Borkowskiego.
Komentator Maciej R. podaje imiona koni, bez numerów startowych. Patrzę na zakłady, gdzie z kolei nie ma imion, a tylko numery startowe z notowaniami. Niby mogę kliknąć w program gonitw, połączyć imię z numerem i zapamiętać, co nawet jest niezłym ćwiczeniem dla pamięci.
Przykład olewania przez Traf użytkowników tego miejsca.

Po g3 zanotowałem typowy przyklad braku profesjonalizmu: spiker, w tej roli już Tomasz C. podawał wypłaty (cytuję): za trójkę 13.50, za porządek trzy/dwa 34.20, za trójkę ... i tu wypłata bez numerów. I kto jest tym niechlujem? Tomasz C., uważany nie tylko przeze mnie na solidnego spikera i komentatora.
wylogowuje się

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-26, 16:00   

Par/26sie2020
I/ 725, II/ 741, III/ 375, IV: 213, V/ 482, VI/ 962

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-26, 16:22   

Par/26sie2020/
poprzez trafonline.pl
I/ ar. 3 l. wyc. 25
Kabardov na Moudjar (nr 4) ogrywa w walce Reznikova na Apollo de Sol (nr 7, faw. 11 za 10, stawka 5 zł). Sprawozdawca Maciej R. zamienia się w komentatora, analizując powtórkę twierdzi, że Reznikiov przegrał, bo za późno zaczął jechać i poucza tego dżokeja. Moim zdaniem, mądrzy się, jak zwykle. Reznikov ok walczył.
pule: z/427, d/555, t/385, tripla I/915
Traf jak zwykle nie podaje koni wycofanych.
Wrocław jak zwykle połączony z wyścigami we Francji.
II/ dwulatki
R. mówi, kogo liczy w kwincie, jak zwykle jedne konie liczy, innych nie liczy, jak gracz.
Kazou debiutant po og. Zazou, hod. Górskiego, od razu w odstępie. W programie gonitw napisali, że jest ambitny na treningach. Walkę Gabrielle Essence (Reznikov, nr 4) i Faith (Hendzel nr 2) wygrywa dżok. Spiker/sprawozdawca/komentator R. tym razem zadowolony.
pule: z/808, p/868, t/609, tr. II/275, kwinta 3333 (pula gwarantowana, 43266=92 zł za 2)
Od razu po gonitwie klusaki z Francji, potem powtórka z Partynic. Krótko obraz ze studia tv z Partynic, jak zwykle bez głosu, widać Sobierajską i Strójwąsa.
Przejrzę zapis ze studia później.
wylogowuję się

tx 
Dżokej

Wysłany: 2020-08-26, 18:40   

par/26sie2020/
Jestem z powrotem; nie ma wypłat z poprzednich gonitw, jak zwykle.
ostatnia g6/ 3+
Born to Fly może na płoty - zastanawia się Maciej R. jako spiker/sprawozdawca/komentator.
Jakby słyszała jego słowa, bo wygrzebała się z spod startmaszyny i uciekła.
Maciej R. przez kilka minut pitoli jak zwykle.
Kończyłem kwintę trzema końmi 136 - cieszy się po gonitwie Maciej R.
Ładny wyścig. Colonelle (nr 3, 40 za 10, 2.faw.) idzie swobodnie i pod Konradem Mazurem atakuje z drugiego miejsca.
pule: z/2291, p/2144, t/1845, c/1130, im trudniejsze zakłady, tym mniejsza pula, jak w totalizatorze w USA; kwinta wypłata 136 zł.

Odpowiedz do tematu