|
Tower Racing Forum
|
Slu/wielkie (i mniejsze) gonitwy |
Autor |
Wiadomość |
tx
Dżokej

|
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-02, 23:25
|
|
|
Derby, 19 lipca 2020
21 zapisanych 17 czerwca
główne próby
31maj/ Nagr. Irandy: Night Thunder, Petit, Airy Boy (POL), High in Dancer
https://www.youtube.com/w...ev2EYsc&index=2
6czer/ Wiosenna: Inter Royal Lady
https://www.youtube.com/w...zii87RR&index=5
7czer/ Ruler: Timemaster, Grand Emperor, Night Tornado, Saiget, Don Zou (POL)
https://www.youtube.com/w...FqyrGNM&index=5
27czer/ Nagr. Soliny: Inter Rpyal Lady
https://www.youtube.com/w...gu7VqlX&index=5
28czer/ Nagr. Iwna: Night Thunder, Night Tornado, Sewerus (POL), Hipop de Loire, Timemaster
https://www.youtube.com/w...9DooOwE&index=5 |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-02, 23:30
|
|
|
W Nagrodzie Iwna, Night Thunder "położył się" na Sewerusa na początku prostej, wybijając go z rytmu.
Zaś Timemaster wrócił do stajni ze zranioną nogą. Bez notatki dyżurnego lekarza weterynarii.
dodane 7 lipca
Ze słów trenera Ziemiańskiego podczas dnia otwartego dla dziennikarzy wynika, że koń został zraniony po starcie.
dodane 7 lipca wieczorem
(patrz wyżej film) Sprawcą jest prawdopodobnie Gran Emperor (Turgaev), niespokojny, gdy mijał go opóźniony El Pago Pago (Reznikov) i bardzo niespokojny, gdy mijał go spóźniony pacemaker Proletarius (Wójcik). Gdyby Reznikov i szczególnie Wójcik normalnie wystartowali, nie było by zranienia Timemastera.
Wyścig na szkolenia sędziów i jeźdźców.
dodane 15 sierpnia 2020
Owe zranienie zaleczone w kilka dni, bez wpływu na wynik w Derby. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-07, 16:29
|
|
|
Podczas dzisiejszego dnia otwartego dla dziennikarzy trenerzy wypowiadali się o swoich koniach.
Trener Ziemiański mocno wierzy, że Timemaster wygra Derby. Jest już z nim wszystko ok.
Natomiast trener Olkowski bardzo ostrożnie wypowiadał się o szansach Sewerusa.
A trener Wyrzyk (IRL, Night Thunder, Hipop i Proletarius) był wniebowzięty.
Sędzia wyścigowy Strójwąs klatka po klatce przeanalizował incydent na początku prostej w Nagrodzie Iwna. Jego zdaniem dżokej Mazur popełnił błąd, ścinając "duże koło". Night Thunder poślizgnął się, zatoczył do wewnątrz, przeszkadzając Sewerusowi (patrz film, wyżej).
dodane 15 sierpnia:
Dziś widać, że Mazur bardziej przeszkodził swojemu koniowi niż Sewerusowi. Z dystansu widać lepiej.
Do Koniofana: Mój skrót wypowiedzi trenerów był bardzo precyzyjny, jeśli spojrzeć na wynik Derby.
Ponad 40 lat śledzę wyścigi też zza kulis i przeważnie wiem, o czym piszę. |
|
|
|
 |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
Wysłany: 2020-07-07, 17:14
|
|
|
O transmisji na żywo- z tematu o korespondencji z rzecznikiem ( a jeśli chodzi o wypowiedzi były nieco inne tx-ja jakoś słyszałem coś innego-prawie robi różnicę)
Należy ogłosić niebywały sukces i skakać do góry ,jak dzieci. Coś ,co jest w cywilizowanych krajach normalnością i oczywistością ,oczywistą ,u nas jest sensacją i czymś nadzwyczajnym Stary wygo dziennikarski ,wzięli cię na plewy kawusia była i papu. A my kury z grzędy i plebs coś dostaliśmy ,jakiś dziwny ochłap informacyjny i to na żywo ...o Bożeńku. A więc z tego powodu powinniśmy prezesków cmokać po jaśniepańskich rączętach. A omawianie koni derbowych ,gdy nie ma ostatecznego zapisu i ostatniego skreślenia, to jakaś paranoja ,jak też łapanie trenerów i kogo popadnie do wywiadów ,to rzecz śmiechu warta Prowadząca nie wiedziała co ma robić, biedaczka plątała się ,ale dzielnie starała dać sobie radę ,jak na ten powstały bałagan. No może powtórka w przyszłym tygodniu ,właściwie przygotowana ,z udziałem Dorpata , który omówi wszystkie startujące w derby konie, spokojnie i rzeczowo z udziałem trenerów i jeźdźców ?
Dodane: oglądałem to niebywałe i dziwaczne wydarzenie na żywo (miałem przedni ubaw) , teraz na fejsie szybko usunięto całość ,ładnie zmiksowano ,pokazano parę minutek , ładne scenki ,wszystko pięknie i cacy.... na youtubie też usunięto pokazuje się komunikat film prywatny....błazenada Jak trzeba być bezczelnym ,nie mieć wstydu i honoru ,by usuwać blisko 1,5 godzinny materiał-przywróćcie go natychmiast ,niech to ludzie zobaczą Może jednak się zorientowali ,że to co stworzyli, w nich uderzy ....brak słów....
2. znajomy zasugerował mi ,że to spotkanie i konferencja ,jak i omawianie derby ,były niezgodne z prawem . To powinno się odbyć dopiero po upływie terminu ostatecznego skreślenia do Derby 2020, a termin to 08.07.2020 godz. 8.00
http://cdn-d.torsluzewiec...17.06.2020_.pdf |
_________________ Koniofan
 |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-07, 17:44
|
|
|
w odpowiedzi
Moje streszczenie wypowiedzi trenerów dotyczące koni do Derby jest syntetyczne, killusekundowe, trenerzy mówili znacznie dłużej, forum rządzi się innymi prawami niż sprawozdanie do gazety czy na stronę.
Koniofana stać chyba na więcej niż powtarzanie za jakimś kretynem, że omawianie koni do Derby przed zapisami jest bezprawne.
dodane
Koniofan polemizuje z moją opiną ("international level") z innej części forum dotyczącą dzisiejszego dnia otwartego. Powtarzam jeszcze raz zatem, wszystko jest złudzeniem, Koniofan też. |
|
|
|
 |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-07, 23:16
|
|
|
Tego po Koniofanie nie spodziewałbym się: polecił do czytania "W stronę metafizyki", w odpowiedzi na nieco żartobliwe z mojej strony stwierdzenie, że wszystko jest złudzeniem, Koniofan też. Przeczytałem kilka kartek i prędko nie wyjdę z tych filozoficznych rozważań. Doskonała, choć trudna lektura dla graczy. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2020-07-08, 17:40
|
|
|
Timemaster kosztował 1000 euro - dowiedziałem się od Zofii Skrok z jej miejsca fb/Świat Wyścigów Konnych.Czy koń za tysiąc euro może wygrać Derby?
A ile wydał do tej pory Sławomir Pegza na swoje konie w treningu u Wyrzyka?
zapisy na Derby, 8 lipca 2020
13 koni
Petit pod Abikiem, koń i dżok u Wyrzyka w 2019. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2020-08-15, 09:47
|
|
|
Tu osobno znacznie więcej o Derby:
http://www.tower-racing.p...t=458&start=150
a jutro Oaks i drugi występ I.R.Lady na 2400 metrów.
I pytanie: gdzie stoi dziś najlepsza polska klacz wyścigowa?
Też drugie pytanie, kto odpowiada za zabezpieczenie jej przed podaniem niedozwolonych substancji, przede wszystkim w jej przypadku zmniejszających wydolność.
Wiadomo już, choć nieoficjalnie, że jej właściciel pan Pegza przeniósł (dodane później: przenosi) swoje konia ze stajni Wyrzyka do (dodane: prawdopodobnie) stajni Łojek. Według przepisów wyścigowych określone w tych przepisach osoby maja obowiązek zawiadomić PKWK o zmianach. Brak info w wykazie zmian na oficjalnej stronie PKWK.
Zmiany regulaminowe do godziny 9 w przeddzień, zgłaszane do organizatora: trenerem I.R.Lady nadal Adam Wyrzyk.
dodane późnym wieczorem
IRL jest nadal u Wyrzyka. |
|
|
|
 |
Kioto
Dżokej

|
Wysłany: 2020-08-15, 11:47
|
|
|
Podobno konie nadal są u Wyrzyka. Pan trener jakoś nie chce się z nimi rozstać i wydać je Pegzie Cyrk! Ale to ponoć w stylu championa trenerów. Pan Falba jak zabierał swoje konie musiał jechać z ochroną, bo Wyrzyk nie chciał mu oddać własnych koni. Ewidentnie Wyrzyk bardzo przywiązuje się do koni i ludzi.
Champion Wyrzyk rulez! |
|
|
|
 |
borsuk
Starszy uczeń

|
Wysłany: 2020-08-16, 08:29
|
|
|
Kioto napisał/a: | .. Pan trener jakoś nie chce się z nimi rozstać i wydać je Pegzie .. |
Jako zupełnego ignoranta ciekawi mnie czy zazwyczaj trener z właścicielem zawierają jakąś pisemną umowę, czy na tzw "gębę", a może to wszystko jest owiane tajemnicą? |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2020-08-16, 09:36
|
|
|
Borsuk jako zupełny ignorant. Ejże, chyba nie doceniasz siebie.
Właściciel i trener prowadzący stajnię wyścigową zawierają umowę na piśmie, z zapisami raczej korzystnymi dla trenerów, jak wynika z praktyki.
W przypadku pana Pegzy w jego umowie z Wyrzykiem ponoć jest zapis o swego rodzaju karze finansowej (pięć tysięcy od konia), gdyby wycofał się przed końcem umowy.
dodane: Nie tylko umowy "owiane" są tajemnicą. Tutaj przeważa niechęć do publicznego ujawniania informacji. |
|
|
|
 |
Kioto
Dżokej

|
Wysłany: 2020-08-16, 11:41
|
|
|
Te 5 tyś od konia, to chyba opłata za dwa miesiące treningu, jeśli zabierze się konie przed upływem terminu końca umowy. U innych trenerów też są takie zapisy, ale zazwyczaj jest to 1 miesiąc, nie dwa. Ale u Wyrzyka wszystko jest inaczej. Skoro właściciele się na to godzą i podpisują takie umowy, powinni się z nich wywiązywać, tym bardziej, ze prawdopodobnie nie było paragrafów, stanowiących wyjątek od tego zapisu (kary finansowej za zabranie koni przed końcem umowy). |
|
|
|
 |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2020-08-16, 19:01
|
|
|
Ciekawą sprawą jest, że do przyszłotygodniowych gonitw konie Pegzów są zapisane przez trenera Wyrzyka, ale z Murą w siodle. Także sprawa chyba jest jeszcze rozwojowa. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,045 sekundy. Zapytań do SQL: 8
|