|
Tower Racing Forum
|
|
stan toru |
| Autor |
Wiadomość |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2023-05-29, 13:50
|
|
|
Coraz mniejsze szanse, że Gościni jest płci żeńskiej.
Kobiety szczególnie te inteligente są zbyt praktyczne, żeby mącić w ten sposób jak ta Gościni. |
|
|
|
 |
Gościni
Gość
|
Wysłany: 2023-05-29, 15:38
|
|
|
| Nie musiał Pan a jednak. Doceniam i bardzo ale to bardzo Panu dziękuję. W jednym zdaniu obnażył Pan się do rosołu. Nawet jest mi przykro. Nie spodziewałam się tak szybkiej kapitulacji. Zajrzałam do Pana głowy i zebrałam wszystkie nieścisłości a Pan zajrzał mi do majtek z zamiarem deprecjacji interlokutora. Nieładnie stary szelmo jak mawiał nasz wspólny znajomy. Bardzo nieładnie. Więcej fasonu! Kto jak nie Pan. Zapomniałabym na koniec, jak Panu idzie z pomiarem wilgotności wody? |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2023-05-29, 19:47
|
|
|
Tx, tak czytam Twoją wymianę zdań z Gościni i ręce opadają pod klawiaturę. Że też Tobie się chce! Jedno jest pewne - Gościny nie jest Gościówą, Gościni prezentuje typowy przerost formy nad treścią, z dużym zapędem grafomańskim, szkoda. Gdzie czasy poważnych i mądrych rozmów z Chandelle i Dilajlą, ech?
P.S. Do Gościni: Gdybyś prześledziła inne wątki, zauważyłabyś, że Tx w dużej mierze zgadza się z Twoimi tezami. Czasami wystarczą dobre chęci. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2023-05-29, 22:05
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | Tx, tak czytam Twoją wymianę zdań z Gościni i ręce opadają pod klawiaturę. Że też Tobie się chce! Jedno jest pewne - Gościny nie jest Gościówą, Gościni prezentuje typowy przerost formy nad treścią, z dużym zapędem grafomańskim, szkoda. Gdzie czasy poważnych i mądrych rozmów z Chandelle i Dilajlą, ech?
P.S. Do Gościni: Gdybyś prześledziła inne wątki, zauważyłabyś, że Tx w dużej mierze zgadza się z Twoimi tezami. Czasami wystarczą dobre chęci. |
Nie byłem tu całymi laty - po tym, gdy Lipińskie (nie wiedzieć czemu) postanowiły rozwalić ongiś od wewnątrz swój własny portal - ale, gdy wszedłem tu dzisiaj, to jedyne co z przyjemnością udało mi się przeczytać, to były wpisy Gościni. Już dawno nie udało mi się spotkać tak ładnie (składnie), a przy tym mądrze (słusznie) skreślonych fraz, stąd zarzucać im "przerost formy nad treścią" może tylko ktoś cholernie zakompleksiony (im nie dorastający)... |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2023-05-29, 22:09
|
|
|
| Anonymous napisał/a: | | Anonymous napisał/a: | Tx, tak czytam Twoją wymianę zdań z Gościni i ręce opadają pod klawiaturę. Że też Tobie się chce! Jedno jest pewne - Gościny nie jest Gościówą, Gościni prezentuje typowy przerost formy nad treścią, z dużym zapędem grafomańskim, szkoda. Gdzie czasy poważnych i mądrych rozmów z Chandelle i Dilajlą, ech?
Nie byłem tu całymi laty - po tym, gdy Lipińskie (nie wiedzieć czemu) postanowiły rozwalić ongiś od wewnątrz swój własny portal - ale, gdy wszedłem tu dzisiaj, to oczarowały mnie wpisy Gościni. Już dawno nie udało mi się spotkać tak ładnie (składnie), a przy tym mądrze (słusznie) skreślonych fraz, stąd zarzucać im "przerost formy nad treścią" może tylko ktoś cholernie zakompleksiony (im nie dorastający)... |
|
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2023-05-30, 22:44
|
|
|
Raz, dwa, trzy i wszystko jasne!
Skąd wzięły się skrajne różnice w pomiarach stanu toru penetrometrem przy zbliżonej pogodzie, w kolejne soboty 13, 20 i 27 maja 2023, od 3.1 poprzez 4.7 i 2.4. słownie: lekko-elastyczny, ciężki i lekki. Nikt racjonalnie do tej pory nie potrafił wyjaśnić tej zagadki. Nawet Gościni!
Otóż różnice te wzięły się z liczby pomiarów penetrometrem w jednym i tym samym miejscu, kolejno: dwa razy, trzy razy i jeden.
Trzeba właśnie wiedziec, że zwolniony i spadający w dół w to samo miejsce ciężarek w penetrometrze za drugim razem mocniej wbije się w ziemię niż za pierwszym, a za trzecim razem mocniej niż za drugim, powiększając końcowy uśredniony odczyt. Średnia arytmetyczna z dwóch pomiarów jest wówczas wyższa niż z jednego, a z trzech wyższa niż z dwóch.
Sędzia mierzy zwyczajowo stan toru na Służewcu w dziesięciu miejscach wokół bieżni i dwóch na szerokość.
Raz, dwa, trzy i wszystko jasne!
L. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2023-06-02, 23:36
|
|
|
Clerk of the course
Szeroka informacja o stanie toru w Epsom przed Oaks i Derby
https://www.racingpost.co...y-apQD24d2ZHj9/
Clerk of the course Andrew Cooper said:
"I've left it as good to firm overnight and there are no changes to the plan. We will do everything else on the Derby course, including the home straight, except for the final furlong that they come downhill.
"It will be interesting to see what that does and I hope it will allow us to maintain generally good-to-firm going description. I think it's ridden as safe, fast ground and it is quick. The weather outlook looks cool overnight, with temperatures at seven or eight degrees and a dew, but less cloud around first thing. It will be sunny and temperatures will be as high as 22C."
Going stick
https://turftrax.co.uk/going_maps.html
archiwum
https://turftrax.co.uk/going_map_archive.html |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2023-06-03, 12:35
|
|
|
Stan toru w poszczególnych dniach wyścigowych według osiąganych czasów (z tolerancją 0,1):
1. 3,3 - podany 3,7
2. 2,8 - podany 3,1
3. 2,4 - podany 2,7
4. od 2,8 w pierwszym biegu do 3,5 w ostatnim (ciągły deszcz) - podany 2,8
5. 3,7 - podany 3,7
6. 2,2 - podany 3,1
7. 2,2 - podany 3,1
8. 3,4 - podany 4,7
9. 2,7 - podany 4,2
10. 2,2 - podany 2,4
11. 2,5 - podany 2,6
Generalnie zmiana stanu toru o 0,1 powoduje, że konie biegają statystycznie o 0,1 sek/500m wolniej/szybciej. Osiągane czasy zależą nie tylko od elastyczności toru, ale też od stopnia jego zrycia czy ustawienia kanatu (po małym kole biegają szybciej, nie wpadają w dołek przy wyjściu na prostą, by później wspinać się nieco pod górę). |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2023-06-03, 13:09
|
|
|
Do gościa 12:35:
Dobrze byłoby, gdyby też zamienić cyfry w słowne określenia. I podać średnie i przedziały dla tych słownych określeń stanu toru (twardy, lekki, lekko elastyczny, dobry, elastyczny, mocno elastyczny, miękki, ciężki). Też jak te wyliczenia mają się do francuskiego nowego penetrometru i angielskiej niezależnej miary going stick. Wówczas można by się odnieść do tego interesującego zestawienia.
Zgoda odnośnie wskaźnika 0.1 szybciej wolniej na 500 m.
L |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2023-06-03, 22:35
|
|
|
| Określenia słowne wydają mi się bez znaczenia, bo mniej dokładnie opisują rzeczywistość niż liczbowe. To mniej więcej tak, jak z odcieniami kolorów. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2023-06-03, 22:37
|
|
|
| Dokładnie na odwrót, liczby bez przypisanego im znaczenia są bez znaczenia. |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2023-06-03, 23:59
|
|
|
Nie rozumiem, ale to bez znaczenia. Nie będę się spierał. Wyjaśnię tylko, że jeśli wiem, że stan toru był powiedzmy 2,7, to potrafię z tego wyciągnąć wnioski o klasie/formie koni, które po tym torze biegały, porównując ich czasy z pewnym wzorcem. Jeśli z kolei wiem, że biegały po torze lekko elastycznym, który mógł być (załóżmy, bo nie wiem tego dokładnie) od 2,5 do 3,1, to taka wiedza nie bardzo mi się przydaje.
Tak na marginesie słowo w kwestii czasów. Są, wbrew pozorom, mierzone ręcznie, chociaż pomiar wygląda na elektroniczny. Rzecz w tym, że urządzenie mierzące elektronicznie nie ma powiązania z maszyną startową i jest uruchamiany ręcznie. Standardowe opóźnienie od chwili pełnego otwarcia drzwiczek wynosi 0,7 sek, ale zdarzają się opóźnienia sięgające 2 sek. |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2023-06-04, 00:48
|
|
|
Czy stany toru podawane oficjalnie odzwierciedlają rzeczywisty stopień spójności (elastyczności) bieżni wyścigowej na Służewcu? Czy bieżnia jest jeszcze szybsza, czy wolniejsza niż jej pomiar penetrometrem?
Czy gość może odpowiedzieć na to pytanie, bedące przedmiotem aktualnych sporów, na podstawie swoich obliczeń? |
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2023-06-04, 09:20
|
|
|
Na to pytanie nie da się odpowiedzieć jednoznacznie. Wiele zależy od punktu odniesienia, który jest nieznany. Według tego, który ja przyjąłem, w pierwszych trzech dniach wyścigowych tor był o 0,4-0,3 szybszy od podanego. Mogłem przyjąć inny punkt odniesienia i wyniki by się zgadzały, ale wtedy w innych dniach by się nie zgadzały, chociaż teraz się zgadzają.
Nie to jest problemem lecz fakt, że niektóre pomiary drastycznie odbiegają od rzeczywistości. Inny problem to pracochłonność metody, co nie pozwala na pomiar bieżący, gdy warunki atmosferyczne się zmieniają. Jaki sens ma podawanie stanu toru o godz. 13.00, jeśli od tego momentu ciągle pada i w każdym kolejnym biegu tor staje się coraz wolniejszy? |
|
|
|
 |
borsuk
Starszy uczeń

|
Wysłany: 2023-06-04, 10:22
|
|
|
| Z uwagą przeczytałem tę dyskusję (mniej lub bardziej egzaltowaną - Gościni) i widzę, że muszę polegać na własnej ocenie stanu toru. Polega ona na ciągłej analizie pogody przed wyścigami oraz w ich trakcie, ze szczególnym uwzglednieniem długości oraz intensywności opadow atmosferycznych. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,139 sekundy. Zapytań do SQL: 9
|