|
Tower Racing Forum
|
|
Wielka Warszawska 2016 |
| Kto wygra Wielką Warszawską 2016? |
| 1. CACCINI dż. T. Lukašek 56 |
|
14% |
[ 2 ] |
| 2. ADANERO dż. W. Szymczuk 60 |
|
0% |
[ 0 ] |
| 3. IRON BELLE dż. M. Srnec 54 |
|
7% |
[ 1 ] |
| 4. HEIGHT OF BEAUTY dż. E. Zahariev 58 |
|
0% |
[ 0 ] |
| 5. TANTAL dż. M. Abík 60 |
|
0% |
[ 0 ] |
| 6. VA BANK dż. M. Březina 60 |
|
64% |
[ 9 ] |
| 7. NEWERLY dż. S. Mazur 60 okulary |
|
14% |
[ 2 ] |
|
| Głosowań: 14 |
| Wszystkich Głosów: 14 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Karina
Dżokej

|
Wysłany: 2016-10-02, 17:45 Re: Wielka Warszawska 2016
|
|
|
| Kioto napisał/a: | Pytanie wydaję się retoryczne - kto zwycięży w Wielkiej Warszawskiej.
Przypomina się tekst Adama Michnika w programie Tomasza Lisa o "pijanej zakonnicy w ciąży, na wózku inwalidzkim i przejechanej na pasach" w odniesieniu do ew.przegrania wyborów prezydenckich przez Komorowskiego.
W sytuacji przegranej Va Banka, tych zakonnic musiał by być cały klasztor, a i tak mało kto uwierzyłby w prawdopodobieństwo jego porażki.
Ale jak to mówią starzy bywalcy, "to są wyścigi, wszystko się może zdarzyć".
Va Bank i kto za nim?
Siedem koni, z trzylatków derbista i oaksistka bez "pomocników" i Height Of Beauty nie wiadomo po co. |
Kioto dawaj te zakonnice !!!! przeczytajcie mój ostatni wpis, tak jak pisałem nie wiem z czego to wynika ale w 99% przypadkach koń po zmianie właściciela obniża loty, dodatkowo był to jego 13 start |
|
|
|
 |
emem
Starszy uczeń

|
Wysłany: 2016-10-02, 17:55
|
|
|
| Najdziwniejsze było,że VaBank był cały spocony i zupełnie nie chciał wejść do maszyny startowej.Nie pryzpominam sobie by wcześniej były podobne problemy. Brawo za typowanie Cacciniego .Bardzo mądra jazda Lukaska zdecydowała. |
|
|
|
 |
Koniofan
Dżokej Koniofan

|
Wysłany: 2016-10-02, 18:03
|
|
|
Va Bank przegrał ,bo:
-nadmierna pewność siebie, granicząca z głupotą,
-Brezina to słaba jazda (wystaczy zobaczyć powtórke video i jak posyła konia Lukasek)
-brak konia dyktującego tempo Va Bankowi, nie zaangazowali dżokeja z prawdziwego zdarzenia ,bo myśleli ,że zwycięstwo mają w kieszeni ,
-czas jak w słabych arabach ćw.( 9,3-34,8-34,7-34-29,6-29) a w ostatnim biegu IV gr na 1800m (20,5-30,9-30,5-31,5)
- czyli był to wyścig na 1000 m a Va Bank miał jak by na starcie na te 1000m , 4 kg więcej ,3-4 dł straty , i traci dodatowe 3-4 przez jazdę dużym kołem ,do tego słaba jazda, co wskazuję wyżej
Do takiego waznego wyscigu takie głupoty,aż żal d.... ściska, nikt nie daje zwycięstwa bez walki
To są wyscigi a nie gra w klocuszki....
Gratki dla tr. Wyrzyka , jego ekipy i dz. Lukaska ,który tu spisał się doskonale
Dodane: weźmy też ważny czynnik pod uwagę, tor był elastyczny 3,4, a to ma b.duże znaczenie przy szybkich końcówkach i róznicach wagi (wielu już przegrywało przeceniajac ,w takim układzie wyscigu, mozliwości swoje i swojego konia),gdzie trzeba oddać błyskawiczny finisz- to co na bieżąco napisałem ja,również na żywo w transmisji na TVP sport powiedzieli komentatorzy-zastanawia mnie jedno , o ile w Baden-Baden ekipa tr. Janikowsiego wykazała pełny profesjonalizm ,to tu na Służewcu poprostu zbłaźnili się, a szkoda bo Va Bank mógł mieć 13-te zwycięstwo i być polskim Frankelem inna sprawa ,że Va Bank faktycznie wygladał źle i to był jego słabszy dzień
Jeszcze jedno, co widać na powtórce w TVP Sport, w linku podanym przez Dorpata....zaraz po starcie jest taki moment ,kiedy Brezina może iśc na drugie miejsce za prowadzącego Lukaska ( co powinien zrobić ,bo to jego głowny był przeciwnik),ale odpuszcza i lokuje się na 4-tej pozycji ,to kosztowało go w sumie prezegrany wyścig ,ale tak to jest ,jak się kombinuje i oszczędza na dżokeju ,chcac samemu sięgnac po laur i troche kasy ,a niestety nie jest się orłem jazdy |
_________________ Koniofan
 |
|
|
|
 |
morpheus
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2016-10-02, 18:19
|
|
|
Emem trafne spostrzeżenie, nie pamietam wyścigu żeby trzeba było Vabanka wprowadzac siłą do maszyny
inna sprawa że Caccini na padoku prezentował sie wspaniale jakaś mała dziewczynka obok mnie krzyczała: jeden mamo jeden jest napiekniejszy jeden wygra |
|
|
|
 |
Kioto
Dżokej

|
Wysłany: 2016-10-02, 18:51
|
|
|
Karina z tymi zakonnicami, to jak "pewna wygrana" Komorowskiego, choć według mnie Va Bank miał większe szanse, niż Komorowski.
W każdym razie, zwracam honor. Nie miałam racji.
Szczęście jest potrzebne, nawet takim koniom jak Va Bank i nigdy nic nie jest pewne.
Fakt, Va Bank stawiał opór przed wejściem do start boksu, był spocony, nie oddał finiszu do jakiego nas przyzwyczaił (nie odpalił na prostej), a schodząc z toru wydawał się być zmęczony.
To nie był ten sam koń.
Byłam w szoku jak przed WW spytałam dżokeja Szymczuka, dlaczego jest w marynarce, przecież zaraz jedzie na Adanero, na co sympatyczny Wiesio odpowiedział mi, że Adanero został sprzedany. Myślałam, że żartuje. Na padoku zobaczyłam, że nie żartował.
Caccini pojechał na klasę, z mety do mety, nie można mieć o to do niego pretensji.
W ogóle do koni nie można mieć pretensji.
A dla Cacciniego i dżokeja Lukaska, który płakał ze wzruszenia, schodząc z toru, serdeczne gratulacje. |
|
|
|
 |
Osan
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2016-10-02, 19:20
|
|
|
| morpheus napisał/a: | Emem trafne spostrzeżenie, nie pamietam wyścigu żeby trzeba było Vabanka wprowadzac siłą do maszyny
inna sprawa że Caccini na padoku prezentował sie wspaniale jakaś mała dziewczynka obok mnie krzyczała: jeden mamo jeden jest napiekniejszy jeden wygra |
Najpiękniejszy to wygrywa w Janowie Podlaskim (w championacie), a i to nie zawsze, a nie w Wielkiej Warszawskiej (ale faktycznie często dziecko spostrzeże więcej i lepiej, niż najwięksi spece).
Va Bank przegrał z kilku przyczyn, które się w danej chwili nałożyły na siebie.. Przegrał przede wszystkim dlatego, że nie doszedł w pełni do siebie po triumfalnej, ale tyleż wyczerpującej niesłychanie podróży do Niemiec. Tego jawnym dowodem był zauważony przez wielu, niespotykany dotąd brak chęci wejścia do startmaszyny (ergo brak chęci /należytych sił/ do przystąpienia do tego biegu), mocne przypocenie i taka ogólna zmiętość (nieświeżość).
W drugim rzędzie przegrał także dlatego, że Caccini przebiegł ostatni km w 58,6 s - wynik taki zrobił dlatego, że prowadził fałszywym, korzystnym dla siebie tempem, że niósł tyle kg ile niósł (4 mniej od rywala) i że on z kolei był dostatecznie świeży i wypoczęty (fit). Jakby nie patrzeć, katastrofą dla faworyta okazał się brak Adanero (lidera), a co za tym idzie brak należytego (selekcyjnego) tempa wyścigu. Janikowski wypowiadał się w tym duchu, że Va Bank zasługuje na to, by mieć konia do pomocy; że byłoby głupotą narażanie go na jakikolwiek dyskomfort związany z jego udziałem w tym biegu, a jednak dał ciała na całej linii (zamiast jednego mógł zapisać dwóch liderów, wtedy któryś z nich by pobiegł).
Szkoda mi Va Banka i jego tak oto uszczerbionej legendy niepokonanego, no ale stało się (szkoda). Pomimo tej przegranej to jednak wciąż najlepszy koń wyścigowy w Polsce (na Służewcu) i nikt mu tego nie odbierze. |
|
|
|
 |
morpheus
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2016-10-02, 19:35
|
|
|
"Pomimo tej przegranej to jednak wciąż najlepszy koń wyścigowy w Polsce (na Służewcu) i nikt mu tego nie odbierze.[/quote]
Osan trzymajmy sie faktów prosze, najlepszym koniem w Polsce Vabank był do 16.30, od około 16.35 najlepszym koniem wyścigowym w Polsce jest Caccini howgh |
|
|
|
 |
Kioto
Dżokej

|
Wysłany: 2016-10-02, 20:04
|
|
|
Najlepszym koniem jaki był w Polsce to Intens.
Do dziś jego rekord na 2600 w WW jest niepobity.
Na torze 3,1 czas gonitwy Intensa wyniósł 2'40,3".
Dziś na torze o elastyczności 3,4 czas Cacciniego w WW był 2'51,5". Va Bank w ub roku w WW na torze 3,9 uzyskał czas 2’51,2”.
P.S. Ciekawe czy za rok Caccini i Va Bank zmierzą się pod równymi wagami i jaki będzie wynik gonitwy? |
|
|
|
 |
słonik
Dżokej Kto pyta nie błądzi

|
Wysłany: 2016-10-02, 20:25
|
|
|
| Gratuluje |
|
|
|
 |
tx
Dżokej

|
Wysłany: 2016-10-02, 21:03
|
|
|
Va Bank unlucky - zabrakło szczęścia.
Osan pisze, że Va Bank wygrałby przy mocniejszym tempie.
Może Va Bank jest stayerem, a Caccini milerem? Żartuję rzecz jasna.
Przy mocniejszym tempie druga albo i pierwsza byłaby Height of Beauty. |
|
|
|
 |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2016-10-02, 21:48
|
|
|
| Kioto napisał/a: |
P.S. Ciekawe czy za rok Caccini i Va Bank zmierzą się pod równymi wagami i jaki będzie wynik gonitwy? |
Najlepiej we Francji |
|
|
|
 |
Alef
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2016-10-02, 22:02
|
|
|
| Caccini pokonał Va Banka tak, jak Protectionist Cacciniego !!! |
|
|
|
 |
Kioto
Dżokej

|
|
|
|
 |
kostor
Dżokej

|
Wysłany: 2016-10-02, 22:19
|
|
|
obydwie te wygrane łączy też postać dżokeja |
|
|
|
 |
Osan
Kandydat dżokejski

|
Wysłany: 2016-10-02, 22:28
|
|
|
[/quote] Osan trzymajmy sie faktów prosze, najlepszym koniem w Polsce Vabank był do 16.30, od około 16.35 najlepszym koniem wyścigowym w Polsce jest Caccini howgh [/quote]
Ja się właśnie trzymam faktów, a tobie się tylko wydaje, że ich się trzymasz...
Caccini wygrał tylko tegoroczną WW, ale wygranie tejże jeszcze nie czyni z niego najlepszego konia wyścigowego w Polsce. Nie czyni go tym bardziej, że takim - w każdym wymiarze, każdej statystyce oraz w rzeczywistości - jest ciągle Va Bank. Napisałem chyba dość wyraźnie (i tyleż po polsku) dlaczego przegrał on tę gonitwę do Cacciniego i nic na to nie poradzę, że dla poniektórych jest to niezrozumiałe (niestrawne, nieprzyswajalne). Syn American Post'a to niewątpliwie bardzo dobry koń - pokazał to widocznie dzisiaj- ale mu jeszcze daleko do tego, by go nazwać najlepszym koniem wyścigowym nad Wisłą, więc nie szalej, morpheus... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,058 sekundy. Zapytań do SQL: 11
|